Τα ΜΕΔ των ΠΕΠ πάνε στην Ad Hoc Επιτροπή της νέας Βουλής

Οι Βουλευτές και τα μέλη της Ad Hoc Επιτροπής θα συνεδριάσουν ακόμη μια φορά πριν τις εκλογές και τη διάλυση της Βουλής

Η  Ad Hoc Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, θα αφήσει στη νέα Επιτροπή τη συνέχιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, ώστε με τη νέα σύνθεση της Βουλής μετά τις εκλογές του Μαΐου, η Επιτροπή να συνεχίσει κανονικά το έργο της.

Οι Βουλευτές και τα μέλη της Ad Hoc Επιτροπής θα συνεδριάσουν ακόμη μια φορά πριν τις εκλογές και τη διάλυση της Βουλής, ώστε να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους, οι οποίες θα σταλούν στα κόμματα για έγκριση.
 
>>>Διαβάστε ακόμη: Ενεργοποιήθηκε η ειδική ιστοσελίδα για τις Βουλευτικές Εκλογές

Απόφαση επίσης της Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε σήμερα υπό την Προεδρία του Προέδρου του σώματος Αδάμου Αδάμου, είναι να μην ζητήσει και να μην ασχοληθεί αυτή την περίοδο με άλλες λίστες σχετικά με δάνεια πολιτικών, ώστε να μην υπάρξει λαϊκισμός και πολιτική εκμετάλλευση στην προεκλογική περίοδο.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους είπε πως σήμερα συζητήθηκαν οι μελλοντικές ενέργειες της Επιτροπής ενόψει και της διάλυσης της Βουλής τον Απρίλιο για τις εκλογές του Μάη.
 
Όπως είπε ο κ. Σωκράτους, έγινε μια ανταλλαγή απόψεων και αποφασίστηκε να γίνει μια σύνοψη των διαφόρων εισηγήσεων των μελών της Επιτροπής, ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί η άντληση περισσότερων πληροφοριών από διάφορους φορείς τόσο για τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, όσο και για τις εκροές κεφαλαίων που έγιναν κατά την κρίση του 2013.
 
Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Σωκράτους, θα ζητηθεί και η συνδρομή του Γενικού Ελεγκτή όπως και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
 
Πρόσθεσε πως λόγω της επικείμενης διάλυσης της Βουλής ενόψει βουλευτικών εκλογών, το έργο της Ad Hoc Επιτροπής θα συνεχιστεί με τη νέα σύνθεση της Βουλής που θα εκλεγεί. Όπως εξήγησε ο κ. Σωκράτης θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια συνεδρία της Επιτροπής και τη συνέχιση του έργου της θα επωμιστεί η νέα Επιτροπή που θα δημιουργηθεί με τη νέα σύνθεση.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής είπε πως σκοπός αυτής της Επιτροπής το διάστημα που της έχει απομείνει είναι να γίνει μια προεργασία, να τεθούν ορισμένες κατευθύνσεις οι οποίες θα ακολουθηθούν στη συνέχεια από τη νέα Επιτροπή.
 
Εντός της Επιτροπής, τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι Βουλευτές μέλη της εξέφρασαν την ανησυχία τους πως αν εξασφαλιστούν οποιαδήποτε στοιχεία ή λίστες αυτή τη δεδομένη στιγμή για δάνεια πολιτικών, ενδεχομένως να τύχουν εκμετάλλευσης και ενδεχομένως να γίνουν αντικείμενο λαϊκισμού λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, ενώ την ίδια ώρα θα υπάρξει πίεση για να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα, χωρίς την κατάλληλη διερεύνηση.
 
Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα κ. Σωκράτους είπε πως ένα από τα θέματα που απασχόλησε την Επιτροπή είναι η εκμετάλλευση που μπορεί να γίνει από τα συμπεράσματα και τις εργασίες της Επιτροπής κατά την προεκλογική περίοδο. Για αυτό, αποφασίστηκε όπως η συνέχιση της λειτουργίας της Επιτροπής με τις κατευθύνσεις που έχουν τεθεί, θα το επωμιστεί η νέα Ad Hoc Επιτροπή που θα καταρτιστεί μετά τις εκλογές.
 
Σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση που αναμένεται να δώσει εντός Μαρτίου ο Γενικός Ελεγκτής στη βάση της έρευνας στην ΚΕΔΙΠΕΣ, ο κ. Σωκράτους εξέφρασε την άποψη πως αυτή η έκθεση θα περιλαμβάνει και τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων προσώπων που έχουν σχέση με τον Συνεργατισμό.
 
(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)

 
19994