Τα οφέλη της συμμετοχής στον διαγωνισμο Επιχειρηματία της Χρονιάς

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον διαγωνισμό για τον Επιχειρηματία της Χρονιάς

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Για τον διαγωνισμό για τον Επιχειρηματία Της Χρονιάς μίλησε στην εκπομπή Business Hour By brief  ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος, Υπεύθυνος του Προγράμματος EY Entrepreneur Of The Year™ για την Κύπρο και Επικεφαλής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Κύπρου.

Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στους στόχους αυτού του διαγωνισμού στο πως προέκυψε το πρόγραμμα, ποιοι μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα και μέχρι πότε και γιατί κάποιος επιχειρηματίας να δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Δημητρίου στο Business Hour:

1/ Κύριε Δημητρίου, ας ξεκινήσουμε από την ανακοίνωση της EY σχετικά με την έναρξη του διαγωνισμού για Επιχειρηματία Της Χρονιάς. Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια για τους στόχους αυτού του διαγωνισμού, αλλά και πως προέκυψε αυτό το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα EY Entrepreneur Of The Year™ δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, αποσκοπώντας στην αναγνώριση της επιχειρηματικότητας και σήμερα λειτουργεί σε περισσότερες από 60 χώρες και 145 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα του Κύπριου Επιχειρηματία της Χρονιάς (EY Entrepreneur Of The Year™ Cyprus) ξεκινά για πρώτη φορά φέτος για να τιμήσει τους κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας για τη συμβολή τους στην οικονομία και την κοινωνία, προωθώντας την επιχειρηματικότητα και ενισχύοντας τους επιχειρηματίες για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.

Η EY Κύπρου υποστηρίζει σταθερά την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συνεργασία της με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cyprus Seeds, που υποστηρίζει την εμπορευματοποίηση της καινοτόμου ακαδημαϊκής έρευνας.

Παρουσιάζοντας το διαγωνισμό EY Entrepreneur Of The Year™ στην Κύπρο, θέλουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο και να ενθαρρύνουμε τους επιχειρηματίες του νησιού μας που έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αναδείξουμε την κυπριακή επιχειρηματικότητα σε παγκόσμια κλίμακα και είμαστε βέβαιοι ότι ο εθνικός μας νικητής θα συμμετάσχει στα EY World Entrepreneur of the Year™ Awards στο Μονακό το επόμενο καλοκαίρι ως άξιος εκπρόσωπος του επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Κύπρο.

2/ Ποιοι μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα και μέχρι πότε;

Επιχειρηματίες από όλους τους τομείς της οικονομίας στην Κύπρο, οι οποίοι εκπροσωπούν από νέες επιχειρήσεις έως επιχειρήσεις με διεθνή παρουσία, μπορούν να υποβάλουν την υποψηφιότητα τους στην ειδική πλατφόρμα της ΕΥ Κύπρου για τον διαγωνισμό.
Για να είναι επιλέξιμοι, οι υποψήφιοι πρέπει είτε να είναι Κύπριοι είτε να διαχειρίζονται μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο, που λειτουργεί για τουλάχιστον δύο χρόνια με κύκλο εργασιών άνω των τριών εκατομμυρίων Ευρώ. 

Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να κατέχουν τουλάχιστον το 10% της εταιρείας και να έχουν την κύρια ευθύνη για τις πρόσφατες επιδόσεις μιας εταιρείας. Ενώ οι περισσότερες υποψηφιότητες προέρχονται από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, ο καθένας μπορεί να προτείνει έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, με τη συγκατάθεση του επιχειρηματία. Όλες οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.

3/ Πόσες υποψηφιότητες είχαμε μέχρι σήμερα;

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον από την επιχειρηματική κοινότητα μέχρι σήμερα. Είναι νωρίς ακόμη για να έχουμε πλήρη εικόνα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, με βάση τους κανόνες του διαγωνισμού διεθνώς, δεν συνηθίζουμε να δίνουμε αναλυτικά στοιχεία για τις συμμετοχές. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, μέχρι στιγμής, το επίπεδο των υποψηφιοτήτων είναι πολύ υψηλό, πράγμα που θα κάνει αρκετά δύσκολο το έργο της ανεξάρτητης Κριτικής Επιτροπής. Η έγκριτη Κριτική Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την πορεία και την εξέλιξη της κάθε υποψηφιότητας, αποτελείται από 3 καταξιωμένους επιχειρηματίες και επιστήμονες, τον κ. Theo Paphitis, Chairman at Theo Paphitis Retail Group, Dragon on Dragons' Den, την κα. Άννα Πρωτοπαπά, President and Chief Executive Officer, Mersana Therapeutics, και τον Δρ. Νικόλαο Μαστρογιαννόπουλο, Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η συμμετοχή των μελών της Κριτικής Επιτροπής αποτελεί εγγύηση διαφάνειας και εγκυρότητας, τόσο της διαδικασίας του διαγωνισμού, όσο και της ανάδειξης των νικητών, και εκτιμούμε ιδιαίτερα την αφοσίωσή τους σε αυτή τη διαδικασία.

4/ Γιατί κάποιος επιχειρηματίας να δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό; Τι θα του προσφέρει;

Τα οφέλη της συμμετοχής, και πολύ περισσότερο της διάκρισης, είναι πολλά. Για τον ίδιο τον επιχειρηματία είναι, χωρίς αμφιβολία, μια σημαντική αναγνώριση και ηθική καταξίωση. Για την επιχείρηση που εκπροσωπεί, είναι η ενίσχυση της εταιρικής εικόνας, η αύξηση της αναγνωρισιμότητας, αλλά και η τόνωση του ηθικού των εργαζομένων.   

Όμως, τα οφέλη, από την συμμετοχή και μόνο σε ένα διαγωνισμό τέτοιας εμβέλειας, δεν περιορίζονται στο βραβείο, αλλά στο δίκτυο που αναπτύσσεται μεταξύ επιχειρηματιών, τις γνωριμίες και συζητήσεις, καθώς και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ενδέχεται να προκύψουν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.  Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα EY Entrepreneur Of The YearΤΜ, οι επιχειρηματίες μπορούν να συνδεθούν με τους ομόλογούς τους σε ολόκληρο τον κόσμο, και να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες που θα τους βοηθήσουν στην αναπτυξιακή τους διαδρομή και θα ενισχύσουν το προφίλ των εταιρειών και των ομάδων τους.

Κάθε εθνικό πρόγραμμα καταλήγει στην ανακοίνωση ενός συνολικού νικητή, ο οποίος στη συνέχεια διαγωνίζεται στον παγκόσμιο διαγωνισμό, EY World Entrepreneur Of The YearΤΜ, στο Μόντε Κάρλο. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο θεσμό με τεράστιο κύρος και αναγνώριση, όπου πάνω από 60 νικητές των εθνικών προγραμμάτων διαγωνίζονται για το πολυπόθητο βραβείο. Ο εθνικός μας νικητής αναμένεται να μεταβεί στο Μονακό τον Ιούνιο του 2022 για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο διαγωνισμό. 

Συνεπώς, το πρόγραμμα EY Entrepreneur Of The YearΤΜ δεν εξασφαλίζει μόνο εθνική και διεθνή αναγνώριση για τους φιναλίστ και τους νικητές, αλλά παρέχει επίσης πρόσβαση σε ένα μοναδικό δίκτυο και ανεκτίμητες επιχειρηματικές ευκαιρίες μέσω της αναπτυσσόμενης κοινότητας των νικητών του προγράμματος.

5/ Πώς η πολιτεία βοηθά το πρόγραμμα της EY; Ποια είναι τα οφέλη για την Κύπρο από αυτό τον διαγωνισμό; 

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μας το γεγονός ότι το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής αποφάσισε να υποστηρίξει το πρόγραμμά μας, καθώς ευθυγραμμίζεται με το όραμά του για μια κουλτούρα καινοτομίας στην κοινωνία μας και την υλοποίηση δράσεων με μακροπρόθεσμη αξία για την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Αυτό αποτελεί επίσης μία ακόμη απόδειξη ότι η πολιτεία αναγνωρίζει τον ρόλο που επιτελούν οι επιχειρηματίες στην ανάπτυξη της Κύπρου σε όλους τους τομείς και στην προοπτική οικονομικής βιωσιμότητας, ανθεκτικότητας και ευημερίας.

Με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την εστίαση της Κυβέρνησης στην καινοτομία, την ψηφιακή τεχνολογία, την πράσινη ανάπτυξη και την υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις, πιστεύω ότι τώρα είναι η στιγμή για ένα πρόγραμμα όπως EY Entrepreneur Of The YearΤΜ που θα αναδείξει, θα υποστηρίξει και θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες της χώρας να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά. 

Δείτε εδώ όσα ανέφερε ο κ. Δημητρίου στο Business Hour:

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 

 
20026