Τα PCR και τα Μέτρα έφεραν νέες ακυρώσεις για ταξίδια

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες τονίζουν ότι εξαντλείται η αυστηρότητα των μέτρων στον τουρισμό

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Τα νέα υγειονομικά μέτρα και ιδιαίτερα η υποχρέωση για τη διενέργεια PCR 48 ώρες πριν την άφιξη όλων των επιβατών στην Κύπρο, επηρέασαν την ταξιδιωτική κίνηση προς το νησί μας και ήδη καταγράφηκαν κάποιες ακυρώσεις, διαμηνύουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγάλους αριθμούς δεδομένου ότι η ταξιδιωτική κίνηση προς την Κύπρο είναι περιορισμένη τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, πόσο μάλλον τώρα με την έξαρση της πανδημίας.

Μιλώντας στην Brief ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Κύπρου Χάρης Παπαχαραλάμπους, σημείωσε ότι κάθε μέτρο το οποίο δυσκολεύει τις μετακινήσεις αναπόφευκτα επηρεάζει και την ταξιδιωτική κίνηση. Ο βαθμός επηρεασμού προκύπτει από διάφορες παραμέτρους όπως είναι το κόστος και η δυσκολία που προκαλεί ένα μέτρο. Πόσο μάλλον αν προκύψει ένα δυνητικό θετικό αποτέλεσμα στο τεστ που θα διενεργηθεί πριν το ταξίδι.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξαν ακυρώσεις ταξιδιών προς την Κύπρο, ο κ. Παπαχαραλάμπους απάντησε θετικά, καθώς όπως είπε ειδικά σε ορισμένες χώρες είναι δύσκολο να υποβληθεί κάποιος σε PCR test και να έχει το αποτέλεσμα 48 ώρες πριν να ταξιδέψει. Παράλληλα, συνέχισε, είναι και το θέμα του κόστους το οποίο σε ορισμένες χώρες είναι αρκετά υψηλό και ουσιαστικά αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιον που θα θελήσει να ταξιδέψει με την οικογένεια του.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους τόνισε ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι του τουρισμού να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις και να ερωτώνται όταν πρόκειται να ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα. Για μια ακόμη φορά, σημείωσε εξαντλούμε όλη μας την αυστηρότητα στον τουρισμό τη στιγμή που τα εισερχόμενα κρούσματα είναι ελάχιστα σε σχέση με τα εγχώρια είπε. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, η Κύπρος είναι μια από τις δυσκολότερες χώρες στην Ευρώπη για να επισκεφτεί κάποιος.

Την ίδια ώρα πάντως, ο κ. Παπαχαραλάμπους διευκρίνισε ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν τάσσονται ενάντια στα μέτρα, καθώς όπως εξήγησε είναι σημαντικό ιδιαίτερα στις μέρες μας να θεωρείται ασφαλής ένας προορισμός. Ίσως όμως να πρέπει να γίνεται μια κάπως καλύτερη διαβούλευση, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία από τα νέα μέτρα. Όπως είπε, ο εισερχόμενος τουρισμός τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πόσο μάλλον αυτή την περίοδο με την έξαρση της πανδημίας. Άλλωστε πρόσθεσε, ανάλογα μέτρα θα ισχύσουν και σε άλλες χώρες μέχρι να υποχωρήσει η πανδημία, επομένως δεν είναι μόνο κυπριακό το πρόβλημα.

Αυτό που είναι σημαντικό, επισήμανε ο κ. Ρουσουνίδης είναι να συμφωνηθεί η κατηγοριοποίηση και οι παράμετροι των μέτρων, ώστε οι ξενοδόχοι να ενημερώσουν τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό για να μπορέσουν και οι ίδιοι να προγραμματιστούν καλύτερα.

Όπως δήλωσε χθες η Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της Hermes Airports, το μέτρο που αφορά τη διενέργεια PCR 48 ώρες πριν την άφιξη όλων των επιβατών στην Κύπρο, ανεξαρτήτως εμβολιασμού, επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τις 11 ψες Τρίτη 4.1. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Κουρούπη είπε πως «η επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου που καλύπτει καθολικά όλους όσοι επισκέπτονται την Κύπρο, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, αφού τα τελευταία δύο χρόνια μάθαμε να λειτουργούμε με απαιτούμενα που αφορούν τη διενέργεια PCR πριν την άφιξη ή με την άφιξη ενός επιβάτη στο νησί. Πιστεύουμε ότι το κοινό έχει συνηθίσει αυτές τις διαδικασίες και έχει εξοικειωθεί μαζί τους».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ