Τα ποσά που θα πάρουν μικρές επιχειρήσεις & αυτοτελώς εργαζόμενοι

Ιδού τα ποσά που θα πάρουν μικρές επιχειρήσεις & αυτοτελώς εργαζόμενοι

Ένα νέο πακέτο στήριξης της πραγματικής οικονομίας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού με τρία εργαλεία, εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανακοινώνοντας σχέδιο απευθείας στήριξης πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, στοχευμένες κρατικές εγγυήσεις €1,5 δισεκατομμυρίου, καθώς και σχέδιο φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που προχωρήσουν σε μείωση των ενοικίων.

>>> Διαβάστε επίσης: Επιβεβαίωση Brief για την «μοιρασιά» του 1,5 δις σε επιχειρήσεις <<<
 
Καθώς το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Πετρίδης διαμήνυσε ότι τα νομοσχέδια αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά, αφού «το ένα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το άλλο», όπως είπε, υπογραμμίζοντας πως κάθε μέρα που περνά με τις επιχειρήσεις κλειστές, αυξάνεται ο κίνδυνος αυτές να μην ξανανοίξουν.
 
«Προχωρώντας στη 2η φάση της διαχείρισης της πανδημίας και της σταδιακής άρσης των περιορισμών, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ένα νέο, πιο στοχευμένο, πακέτο στήριξης της οικονομίας μέσω τριών νέων σχεδίων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ.

>>> Διαβάστε επίσης: Όσοι μειώσουν ενοίκια θα πάρουν φοροελαφρύνσεις - Οι όροι <<<
 
Πρόκειται για τον νόμο "ο Περί Στήριξης των Επιχειρήσεων" με βάση το προσωρινό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία για την διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου Covid-19.
 
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, ο νόμος αυτός προβλέπει χορηγία στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους που εργοδοτούν μέχρι 10 άτομα ως ακολούθως:
 
Επιχειρήσεις σε πλήρη αναστολή εργασιών μέχρι την 3η Μαΐου €2.625
Επιχειρήσεις σε πλήρη αναστολή εργασιών μετά την 4η Μαΐου €3.500
Επιχειρήσεις με μερική αναστολή εργασιών μέχρι την 3 Μαΐου €1.875
Επιχειρήσεις με μερική αναστολή εργασιών μετά την 5η Μαΐου €2.500
Αυτοτελώς εργαζόμενους σε πλήρη αναστολή εργασιών μέχρι τις 3 Μαΐου €1.125
Αυτοτελώς εργαζόμενους σε πλήρη ή αναστολή εργασιών μέχρι τις 4 Μαΐου €1.500
 
Όπως είπε, από την εν λόγω πρόνοια του νομοσχεδίου υπολογίζεται ότι μπορεί να επωφεληθούν μέχρι και 40.000 επιχειρήσεις.

>>> Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα 3 νέα εργαλεία στήριξης επιχειρήσεων <<<

«Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται σημαντική βοήθεια στις μικρές επιχειρήσεις για κάλυψη αναγκών για την περίοδο της κρίσης όπως για παράδειγμα κάλυψη ενοικίων, ορισμένων οφειλών σε προμηθευτές ή άλλα λειτουργικά έσοδα», είπε ο κ. Πετρίδης, επισημαίνοντας ότι με τα υφιστάμενα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους αυτών των επιχειρήσεων.