Τα τέσσερα μεγάλα κόμματα τοποθετούνται στην Brief για την ΤΑ

Που υπάρχει σύμπνοια απόψεων και που διαχωρίζονται οι θέσεις των κομμάτων

Το καλοκαίρι ξεκίνησε με την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ώστε εάν όλα πάνε καλά, να εφαρμοστεί το 2024.

Το πλαίσιο των συγχωνεύσεων στο οποίο γίνονται τώρα οι συζητήσεις, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΣ, Λοϊζο Μιχαήλ, είναι αυτό που είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2019, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

>>> Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι χάρτες με τους νέους δήμους που ανακοίνωσε ο ΥΠΕΣ <<<

Ειδικότερα, όπως είπε στην Brief, πρόκειται για ένα πακέτο τριων νομοσχεδίων:
1/ Το νομοσχέδιο για τους Δήμους
2/ Το νομοσχέδιο για τις κοινότητες
3. Το νομοσχέδιο για τα Επαρχιακά Συμπλέγματα 

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, έγινε η κατάθεση των δύο κυβερνητικών νομοσχέδίων στην Επιτροπή,, με τίτλο «Ο περί Δήμων Νόμος του 2020» και ως «Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020», στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, και εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας, της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων.

Αναφορικά με το τρίτο νομοσχέδιο «του πακέτου», είναι κατατεθειμένο εδώ και χρόνια και έχουν προηγηθεί συζητήσεις.

Στόχος άλλωστε είναι τα νομοσχέδια να τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής εντός Σεπτεμβρίου, προκειμένου να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για εφαρμογή όλων των αλλαγών που θα προκύψουν, είχε δηλώσει η Πρόεδρος της Κ.Ε. Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου.

Με αφορμή τις επανέναρξη αυτής της συζήτησης, η Brief επικοινώνησε με τα τέσσερα μεγάλα κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) ώστε να παρουσιάσουμε τις θέσεις των κομμάτων στο παρόν στάδιο για την μεταρρύθμιση αυτή.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
ΔΗΣΥ: Η μεταρρύθμιση της ΤΑ θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών 
Η ποιότητα ζωής των πολιτών θα επηρεαστεί άμεσα, με την μεγάλη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, υποστηρίζει το Κόμμα της Κυβέρνησης.

«Επιτέλους μετά από χρόνια που λέμε ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση η αυτοδιοίκηση, αυτή καταγράφεται κάτω, έρχεται στη Βουλή η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού και ξεκινά επιτέλους η συζήτηση» ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Brief.
«Τα κείμενα των νομοσχεδίων είναι αποτέλεσμα ενδελεχής συζήτησης με τους εμπλεκόμενους, καθώς έγιναν συζητήσεις με την Ένωση Δήμων με τα κόμματα και με την κοινωνία».

 «Σίγουρα είναι ευχής έργων να καταλήξουμε γρήγορα στη συζήτηση για να νιώσουν και οι πολίτες στις ζωές τους αυτές τις αλλαγές, υπογραμμίζει ο ΔΗΣΥ.

Επισημάνθηκε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό ότι αυτές οι αλλαγές αφορούν:
-Μείωση της γραφειοκρατίας στη μείωση των Δήμων
-Οικονομίες κλίμακας που να ευνοούν τους πολίτες
-Οικονομική αυτοτέλεια των δήμων για να γίνουν πιο φιλικοί στους πολίτες και προς την καθημερινότητα τους.
 
ΑΚΕΛ : Η προοπτική επιτυχίας αυτής της μεταρρύθμισης έχει άμεση σχέση με τους πολίτες 
Το ΑΚΕΛ, αν και όπως είπε στην Brief, «βρισκόμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο συζητήσεων , θα επιμένει όχι μόνο στην αναγκαιότητα αυτής της μεταρρύθμισης, αλλά και στον ανθρώπινο της χαρακτήρα που από μόνη της η τοπική αυτοδιοίκηση έχει.

 Ανάμεσα στις προτάσεις που θα θέσει και που όπως τονίστηκε, θα επιμένει, είναι το ανθρώπινο κομμάτι και η κοινωνική χροιά να εξασφαλιστεί μέσα από τη συμμετοχή της κοινωνίας, δηλαδή μέσω δημοψηφίσματος στην μεταρρύθμιση αυτή.

 Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ δήλωσε πως «θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση της ΤΑ είναι αναγκαιότητα και μάλιστα που επείγει».

«Στην δική μας αντίληψη είναι σημαντικό η μεταρρύθμιση από τη μια να διασφαλίζει την βιωσιμότητα και λειτουργικότητα των τοπικων αρχων, χωρίς από την άλλη να περιορίζει ή να αδυνατίζει τον ανθρωπινο τους χαρακτηρα»,σημειώθηκε.

Παράλληλα το ΑΚΕΛ δηλώνει πως στηρίζει την προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια, προσθέτοντας πως και επί προηγούμενης κυβέρνησης είχαν κατατεθεί και νομοσχέδια ασχέτως του γεγονότος ότι η πλειοψηφία της Βουλής την έβαλαν στα συρταρια.

Σε ότι αφορα τα νομοσχέδια που έχουμε σήμερα ενώπιον μας, σε γενικες γραμμες μπορούμε να πούμε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, παραδέχεται.
Υπάρχουν όμως κάποιοι προβληματισμοί για το ΑΚΕΛ.

«Μας προβληματίζει για παράδειγμα ότι σε σημαντικές αρμοδιότητες, όπως η πολεοδομία, η κοινωνική παρέμβαση, θέματα δημόσιας υγείας, οι αρμοδιότητες και οι πόροι που θα επιτρέψουν την υλοποίηση αυτού του ρόλου των τοπικών αρχών, δεν ειναι σαφεις».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι θα προσπαθήσει  σε αυτά τα ζητηματα να βελτιώσει με εισηγήσεις το νομοσχέδιο
Αυτό που επίσης απασχολεί το ΑΚΕΛ είναι το γεγονό ότι με τη δημιουργία των δημοτικών διαμερισμάτων με τα οποία συμφωνούν, πιθανόν να να προκύψει ένα δημοκρατικό έλλειμμα.

«Πιθανόν ο πλουραλισμός που χαρακτηριζει σήμερα την τοπική αυτοδιοίκηση, ισως χαθεί».
Άρα επεξεργαζόμαστε και για αυτή την πτυχή κάποιες προτάσεις, είπε.

«Θέλουμε να συζητήσουμε και κάποια σενάρια συνενώσεων που έχει προτείνει το αρμόδιο Υπουργείο, έχοντας κατά νου τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνιες, αλλά δεν θα έλεγα ότι αυτό καλύπτει ένα μεγάλο αριθμό τοπικών αρχών.

Και τέλος επιμανε στη θεση του, ότι η προοπτική επιτυχίας αυτής της μεταρρύθμισης που έχει άμεση σχέση με τους πολίτες, θα ενισχυθεί αν η μεταρρύθμιση είναι αποτέλεσμα δημοψηφισμάτων.

Αν δηλαδή η τοπική κοινωνία είναι ενήμερη και αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια, γι’ αυτό θα επιμένουμε και σε αυτή μας την πρόταση, κατέληξε.

ΔΗΚΟ: Να βελτιώνει και όχι να αντικαθιστά
Είναι θέση του Δημοκρατικού Κόμματος ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να μεταρρυθμιστεί, σίγουρα με ένα τρόπο που να βελτιώνει το πλαίσιο υπηρεσιών και τον τρόπο λειτουργίας των τοπικών αρχών, προς το καλύτερο».

Υπογραμμίστηκε μάλιστα ότι «πρέπει να βελτιώνει, και όχι να αντικαθιστά».

Ως Δημοκρατικό Κόμμα λεχουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις για διάφορα θέματα, είπε στην Brief εκπρόσωπος του κόμματος.
Όπως αναφέρθηκε «πρώτη μας έγνοια είναι οι υπηρεσίες που προσφέρονται στον κάθε δημότη να είναι αυστηρότερες μεν, καλύτερες δε».

«Έχουμε θέματα που αφορούν  την αντιπροσώπευση των κοινοτήτων έχουμε ισχύσεις που αφορούν και το θέμα των σχολικών εφορειών, ότι δηλαδή πρέπει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους για να μπορέσουν να υπηρετούν το καθορισμένο συμφέρον των σχολικών μονάδων στην κάθε συγκεκριμένη περιοχή», σημείωσε.

Το ΔΗΚΟ δηλώνει επίσης έτοιμο για διάβημα.

Τέλος, ελπίδα του ΔΗΚΟ είναι «να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα νομοσχέδιο που θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του Δημότη και θα δίνει προοπτική για μια καλύτερη τοπική αυτοδιοίκηση για το μέλλον»

>>>Διαβάστε ΕΔΩ το χρονικό & τι προωθείται στη Μεταρρύθμιση της ΤΑ<<<
 
 «Οι 8 αρχές της ΕΔΕΚ για μια θετική μεταρρύθμιση»
Οι τελικές αποφάσεις της ΕΔΕΚ γύρω από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ληφθούν στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου της ηγεσίας με τα συντεταγμένα όργανα του κόμματος, επισημάνθηκε στην Brief..

«Θυμίζουμε πως στις 11 Ιανουαρίου το Κ.Σ. ΕΔΕΚ διοργάνωσε ημερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά την οποία ο Υπουργός Εργασίας παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο στη μορφή που είχε μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Ακολούθως, τα εκλεγμένα μέλη της ΕΔΕΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέθεσαν τις πρώτες απόψεις και εισηγήσεις τους».

Όπως προέκυψε και από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε κατά την Ημερίδα και με βάση τη μέχρι σήμερα μορφή του νομοσχεδίου, για την ΕΔΕΚ η όποια μεταρρύθμιση για να είναι θετική και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της θα πρέπει να κινηθεί στη βάση των πιο κάτω αρχών:

·  Ορθολογική διαχείριση και ρύθμιση εξόφλησης των υφιστάμενων δανείων των δημοτικών αρχών.
·  Λογικευμένη μείωση του αριθμού των Δήμων.
·  Στον καθορισμό του τελικού αριθμού των ενοποιημένων Δήμων να ληφθούν σοβαρά υπόψη τοπικές ιδιαιτερότητες.
·  Συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών με στόχο τη μείωση του κόστους, την αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών και μείωση της φορολογίας στους πολίτες.
·  Μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης με τρόπο σταδιακό και συντεταγμένο και μετά από σχετική προετοιμασία ώστε να μην παρατηρηθούν προβλήματα.
·  Οικονομική αυτοδυναμία και απεξάρτηση από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία.
·  Η ενοποίηση των Δήμων επιβάλλει και ενοποιημένο εκλογικό σύστημα και όχι ενιαίος Δήμος, αλλά συνομοσπονδιακό εκλογικό σύστημα για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες.
·  Ιδιαίτερη προσοχή στην ένταξη των κοινοτήτων στους Δήμους».

 

    Ξένια Προδρόμου