Τα θετικά και τα αρνητικά του «ΕΣΤΙΑ»

Οι Οικονομολόγοι Γιώργος Θεοχαρίδης και Δρ Ιωάννης Βιολάρης αναλύουν τις απόψεις τους για το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ»
  • Θεοχαρίδης: Tο Σχέδιο δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες, κάτι που ζητούσαν όλα τα πολιτικά κόμματα
     
  • Βιολάρης: Πιστεύω ότι η Βουλή ή και η Κυβέρνηση πρέπει να έρθει με ένα επιπρόσθετο Σχέδιο το οποίο να απευθύνεται πράγματι στους ανέργους και σε εκείνους που έχουν χαμηλά εισοδήματα

Τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» αναλύουν στην “Brief” οι Οικονομολόγοι Γιώργος Θεοχαρίδης και Δρ Ιωάννης Βιολάρης. Και οι δύο εστιάζουν την προσοχή τους στα κριτήρια που έχουν τεθεί, εκφράζοντας, ωστόσο, διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το εάν τελικά το Σχέδιο θα βοηθήσει ή όχι τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, όμως, εκφράζουν την άποψη πως το Σχέδιο θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τις τράπεζες στην προσπάθεια που καταβάλλουν για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), το ποσοστό των οποίων τον περασμένο Ιούλιο βρισκόταν στο 40,3%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Θεοχαρίδης: Δημιουργείται δίκτυ προστασίας
Ο Οικονομολόγος κι Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο CIIM, Γιώργος Θεοχαρίδης, αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» είπε πως, το Σχέδιο δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες, κάτι που, όπως σημείωσε, ήταν κάτι που ζητούσαν όλα τα πολιτικά κόμματα. 

Δεύτερο θετικό στοιχεία, κατά τον κ. Θεοχαρίδη, είναι ότι το «ΕΣΤΙΑ» θα συμβάλει στην προσπάθεια των τραπεζών να μειωθούν τα ΜΕΔ. «Βάσει εκτιμήσεων, δάνεια 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανήκαν στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και έχουν μεταφερθεί στον Φορέα Διαχείρισης ΜΕΔ, ενώ δάνεια 1,5 δις από τις άλλες τράπεζες (Τρ. Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, κ.ά.) μπορούν να μπουν κάτω από το Σχέδιο. Συνεπώς, με αυτόν τον τρόπο το τραπεζικό σύστημα θα βοηθηθεί να αντιμετωπίσει ακόμη καλύτερα το πρόβλημα των ΜΕΔ και με αυτό τον τρόπο βοηθείται και η οικονομία του τόπου ευρύτερα», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Θεοχαρίδη και οι τελευταίες τροποποιήσεις και αλλαγές που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο Σχέδιο, είναι επίσης ένα θετικό στοιχείο. «Για παράδειγμα το γεγονός ότι μειώθηκε το όριο των περιουσιακών στοιχείων, εκτός της πρώτης κατοικίας, από το 120% στο 80% της αξίας της πρώτης κατοικίας. Επίσης, η αλλαγή σε σχέση με την σύνθεση της οικογένειας κινείται προς την ορθή κατεύθυνση», εξήγησε.

Σε σχέση με αρνητικά στοιχεία του «ΕΣΤΙΑ» ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο CIIM ανέφερε πως τέτοια Σχέδια μπορεί να δημιουργήσουν ένα ηθικό κίνδυνο από την στιγμή που το κράτος έρχεται και βοηθά μία μερίδα δανειοληπτών.

Δεύτερο αρνητικό στοιχείο για τον ίδιο είναι το κόστος του Σχεδίου. «Ας μην ξεχνάμε ότι το ένα τρίτο των δόσεων όσων θα ενταχθούν στο Σχέδιο θα το πληρώνει το κράτος και συνεπώς οι Κύπριοι φορολογούμενοι», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «το κόστος αυτό βέβαια δεν είναι σε υψηλά επίπεδα που θα δημιουργούσε πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά του κράτους ή στο δημόσιο χρέος, αλλά δεν παύει να είναι ένα επιπρόσθετο κόστος για το κράτος και συνεπώς, επαναλαμβάνω, για το κράτος».

Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Θεοχαρίδης εξέφρασε την άποψη πως το ύψος των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς επίσης και το ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας (350 χιλιάδες ευρώ) είναι ακόμη πολύ ψηλά. «Θα πρέπει να εξεταστεί επίσης το ενδεχόμενο εάν στο μέλλον ένας δανειολήπτης που επωφεληθεί από το Σχέδιο πωλήσει το ακίνητο με ένα κέρδος για τον ίδιο, να έρθει να επιστρέψει, σταδιακά, στο κράτος αυτά την βοήθεια που έλαβε από το κράτος», συνέχισε.

«Αν υπήρχε μία τέτοια πρόνοια, πιστεύω, το Σχέδιο θα γινόταν ακόμη πιο δίκαιο για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, που παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συνεχίζουν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους», κατέληξε ο κ. Θεοχαρίδης.

Βιολάρης: Δεν βοηθά τις ευάλωτες ομάδες
Από την πλευρά του, ο Οικονομολόγος Δρ Ιωάννης Βιολάρης εξέφρασε την άποψη πως «το Σχέδιο πιστεύω ότι δεν ικανοποιεί όσα αναμέναμε πως θα ικανοποιήσει, από την άποψη ότι αποκλείει εντελώς τις ευάλωτες ομάδες για τις οποίες, υποτίθεται, ότι αναμέναμε να δούμε ένα Σχέδιο τέτοιο. Αυτό το Σχέδιο ίσως εξυπηρετήσει κάποιους, όχι πάρα πολλούς, οι οποίοι κατ’ ακρίβειαν έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους σε ένα βαθμό κι έρχεται το Σχέδιο να τους επιχορηγήσει ένα μέρος του ποσού και των τόκων που πρέπει να καταβάλουν», πρόσθεσε.

Το άλλο πρόβλημα του Σχεδίου, συνέχισε, είναι ότι βάζει σαν οροφή για την σημερινή αξία της πρώτης κατοικίας τις 350 χιλιάδες ευρώ, «αγνωόντας ότι ένα σπίτι μπορεί να είχε αγοραστεί 100 χιλιάδες και με τα χρόνια η αξία του να ξεπέρασε τις 350 χιλιάδες, χωρίς να σημαίνει ότι είναι ένα σπίτι πολυτελείας». 

Όσον αφορά τα άλλα κριτήρια και κυρίως τα εισοδηματικά, ο Δρ Βιολάρης ανέφερε πως «ευνοούν όσους έχουν εισόδημα και χρειάζονται κάποια βοήθεια για να πληρώσουν τα δάνεια τους, ενώ εκείνοι οι οποίοι πλήρωναν και συνεχίζουν να πληρώνουν τα δάνεια τους δεν θα επωφεληθούν από το Σχέδιο, αν και θα μπορούσαν να είχαν συμπεριληφθεί σε αυτό για να βοηθηθούν κι αυτοί περισσότερο».

«Πιστεύω ότι η Βουλή ή και η Κυβέρνηση πρέπει να έρθει με ένα επιπρόσθετο Σχέδιο το οποίο να απευθύνεται πράγματι στους ανέργους και σε εκείνους που έχουν χαμηλά εισοδήματα, για να μπορέσουν κι αυτοί να τύχουν προστασίας και να μην χάσουν τα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» έχει μόνο αρνητικά στοιχεία, ο κ. Βιολάρης απάντησε αρνητικά. «Το κυριότερο θετικό στοιχείο είναι ότι με το Σχέδιο οι τράπεζες θα τακτοποιήσουν άλλο ένα μέρος των ΜΕΔ, πέραν των άλλων τρόπων που έχουν αξιοποιήσει μέχρι σήμερα, όπως η πώληση δανείων», εξήγησε υπογραμμίζοντας, καταληκτικά, πως «θα απαμβλυνθεί κι άλλο το πρόβλημα των ΜΕΔ αλλά όχι και πάλι σε μεγάλο βαθμό».