Τα τρία μέτρα στο Διάταγμα Πετρίδη για τις χρεώσεις Τραπεζών

Αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών με μηδενική χρέωση - Αναβολή στη συζήτηση λόγο κορωνοϊού, δεδομένο το Διάταγμα

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα (11/3) συνεδρία της Επ. Θεσμών της Βουλής της οποίας θέμα συζήτησης θα ήταν το Διάταγμα που αναμένεται να εκδώσει ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης για τις υπερβολικές χρεώσεις των Τραπεζών. Το Διάταγμα αυτό, σύμφωνα με την προηγούμενη συζήτηση που έγινε στη Βουλή προνοεί τρία βασικά μέτρα για περιορισμό των υπερχρεώσεων.

Μετά όμως από τις νέες εξελίξεις του κορωνοϊού στην Κύπρο, και τις ανακοινώσεις για τα προληπτικά μέτρα από το Υπ. Υγείας, η Βουλή αποφάσισε όπως αναβάλει μέχρι νεοτέρας τις συνεδρίες στη Βουλή.

Η μελέτη του Ηροδότου

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται πώς, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, είχε δεσμευτεί να ετοιμάσει μελέτη σχετικά με τις χρεώσεις στην Κύπρο αλλά και αυτές σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τη σύγκριση των χρεώσεων με τους βασικούς μισθούς στην Κύπρο και το ενδεχόμενο να εκδοθεί Διάταγμα από τον Υπουργό Οικονομικών στη βάση συγκεκριμένης νομοθεσίας περί τελών.

Δεδομένο το Διάταγμα λέει ο Ζαχαρίου

 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, μιλώντας στην Brief, ανέφερε πως μετά και την εισήγηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών στο τραπέζι της Επιτροπής Θεσμών, θεωρείται δεδομένη η έκδοση Διατάγματος, όσον αφορά τις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών. 'Οπως ανέφερε «το Διάταγμα είναι γεγονός το οποίο ως θέμα αρχής και ως πολιτικό μήνυμα προς τις τράπεζες μας αφήνει ικανοποιημένους».

«Θα μείνουμε και ικανοποιημένοι επι της ουσίας όταν δούμε και τους αριθμούς και τους αναλύσουμε», πρόσθεσε.

Τι θα προνοεί το Διάταγμα :

Το Διάταγμα θα περιλαμβάνει τρία βασικά μέτρα για περιορισμό των υπερχρεώσεων. 

1/ Την επιβολή πλαφόν στις ετήσιες χρεώσεις πάνω σε βασικές υπηρεσίες των Τραπεζών.
2/ Με βάση το Διάταγμα, για κάποιες υπηρεσίες δεν θα υπάρχει όριο για αριθμό πράξεων ενώ για κάποιες άλλες θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο το χρόνο, πάνω από το οποίο θα υπάρχουν χρεώσεις. 
3/ Θα υπάρξουν μηδενικές χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ), ανάμεσα σε όλες τις Τράπεζες. Δηλαδή, οι καταναλωτές δεν θα χρεώνονται αν επιθυμούν να κάνουν ανάληψη μετρητών από μηχάνημα άλλης Τράπεζες από αυτή του λογαριασμού τους.

Ο κ. Ζαχαρίου εξήγησε ότι στην Επ. Θεσμών θα συζητηθεί:

1/ Ο γενικότερος πληθυσμός των καταναλωτών, ως μια ομάδα
2/ Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ως δεύτερη ομάδα
«Για να έχουν μια λειτουργικότητα με τις τράπεζες δίχως να επιφέρει υψηλό κόστος», είπε

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε πως η πολιτική κατεύθυνση του Διατάγματος θα κινείται σε τρεις άξονες. Καταρχήν, όπως είπε, θα καθοριστεί ο βασικός λογαριασμός της οικογένειας, από τον οποίο γίνονται οι διάφορες πληρωμές και θα μπει πλαφόν στον αριθμό των ετήσιων χρεώσεων σε αυτό το λογαριασμό.  Δεύτερο, για ορισμένες πράξεις, θα δύναται να υπάρξουν χρεώσεις όταν ο αριθμός των πράξεων υπερβαίνει ένα καθορισμένο αριθμό. Τρίτον, καταργούνται όλες οι χρεώσεις από αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ) ασχέτως ποιας τράπεζας είναι, από οποιονδήποτε πελάτη οποιασδήποτε άλλης τράπεζες.

 «Η Επιτροπή Θεσμών υιοθετώντας την άποψη τους ότι οι χρεώσεις είναι υπερβολικές και πως οι Τράπεζες παίζουν πάνω στη ράχη του φτωχού κόσμου, υιοθέτησε μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία σήμερα έρχεται να δώσει για πρώτη φορά στην Κύπρο, διατάγματα εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για να μπορέσουμε να φέρουμε την οικονομία εκεί που πρέπει να είναι», είπε.
 

Ξένια Προδρόμου