Τα youth hostels στο μικροσκόπιο της Βουλής

Η αρμόδια για τον τουρισμό επιτροπή της Βουλής θα εξετάσει την απουσία νομικού πλαισίου για τέτοιου είδους καταλύματα

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Την πρόθεση τους να εξετάσουν το θέμα της λειτουργίας ξενώνων τύπου youth hostels και να δουν κατά πόσο προκύπτει ανάγκη δημιουργίας νομικού πλαισίου που θα τα διέπει εξέφρασαν βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής. 

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Πανίκος Λεωνίδου, Χρύσης Παντελίδης, Κυριάκος Χατζηγιάννης και Κώστας Κώστα ενέγραψαν για συζήτηση το θέμα: Η λειτουργία των ξενώνων τύπου «Youth hostel» στην Κύπρο και η απουσία οποιουδήποτε νομοθετικού πλαισίου που να διέπει τη λειτουργία τους.

Μιλώντας στην Brief ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και εκ των εισηγητών της πρότασης Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι θα εξεταστεί η λειτουργία αυτών των ξενώνων και κατά πόσο προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας νομικού πλαισίου. Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν τέτοιου τύπου ξενώνες στην Κύπρο, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες λειτουργίας τέτοιων ξενώνων αλλά θα δούμε το θέμα και θα εξετάσουμε κατά πόσο η ανάπτυξη τέτοιων καταλυμάτων θα βοηθούσε τον κυπριακό τουριστικό προϊόν.

Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Cyprus Youth Hostel Federation, του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε, τα youth hostels είναι καταλύματα τα οποία αντί να ενοικιάζουν δωμάτιο ενοικιάζουν κρεβάτι. Δηλαδή υπάρχει ένας χώρος, ένα κατάλυμα και αντί για παράδειγμα να έχει 10 δωμάτια έχει 40 κρεβάτια. Οι χρεώσεις σύμφωνα με τις πληροφορίες μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 10 – 50 ευρώ το κρεβάτι ανά βράδυ. Ωστόσο μέσα στη νομοθεσία περί ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δεν υπάρχει πρόνοια για youth hostels και αυτό είναι που θα δουν οι βουλευτές στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 μετά από ερώτηση του τότε βουλευτή του ΔΗΚΟ, Μαρίνου Μουσιούττα, για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ενθάρρυνση της δημιουργίας ξενώνων (hostels), το υφυπουργείο τουρισμού εμφανίστηκε αρνητικό στη λειτουργία τέτοιων καταλυμάτων.

Ειδικότερα, σε ερώτηση του κ. Μουσιούττα, για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ενθάρρυνση της δημιουργίας ξενώνων (hostels), «ώστε να εμπλουτισθεί το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές που δεν είναι δημοφιλείς ως τουριστικοί προορισμοί, όπως οι περιοχές της Λευκωσίας και της Ορεινής Λευκωσίας», ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, είχε ξεκαθαρίσει πως «η δημιουργία ξενώνων (Hostels) βάσει και των διαχρονικών στόχων των εκάστοτε στρατηγικών για τον τουρισμό, δεν αποτελεί επιθυμητή ανάπτυξη». 

Συγκεκριμένα, ο κ. Περδίος ξεκαθάρισε: «Η δημιουργία ξενώνων (Hostels) βάσει και των διαχρονικών στόχων των εκάστοτε στρατηγικών για τον τουρισμό, δεν αποτελεί επιθυμητή ανάπτυξη, εφόσον αυτός ο τύπος καταλυμάτων κυρίως εξυπηρετεί τουρισμό από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Η βασική φιλοσοφία λειτουργίας των ‘hostels’ εδράζεται στην ενοικίαση κρεβατιών αντί υπνοδωματίων, υπνοδωμάτια στα οποία διαμένουν ταξιδιώτες οι οποίοι μπορεί να μην σχετίζονται μεταξύ τους καθόλου», κατέληγε.

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ