Τελειώνει η διορία για τις εκποιήσεις – Ο Μάκης θα δουλεύει και το Πάσχα

Περιμένουν πακέτο μέτρων στη Βουλή που θα δίνει λύση ώστε να μην ψηφίζουν αναστολή εκποιήσεων

UPD 7/4 17:40: Αννίτα: Αυστηρό μήνυμα σε τράπεζες για ΜΕΔ - Θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση εάν πει ΟΚ η ΚΤΚ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των κομμάτων σχετικά με το πότε τελικά η κυβέρνηση θα καταθέσει πακέτο μέτρων στην Βουλή που θα δίνει λύση στο ζήτημα των εκποιήσεων. 

Μάλιστα, όσα λέχθηκαν χθες (6/4) ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής καταδεικνύουν πως τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και της συμπολίτευσης αναμένουν πως μετά το Πάσχα ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση θα κάνουν πράξη όσα υποσχέθηκαν, δηλαδή ότι θα παρουσιάσουν δέσμη μέτρων για διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. 

Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου η Ολομέλεια καταψήφισε χθες (6/4) πρόταση νόμου που κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος (την δεύτερη σε ένα μήνα) και θα έφερνε 3μηνη αναστολή εκποιήσεων. Την ίδια ώρα τόσο ΑΚΕΛ όσο και Οικολόγοι που κατέθεσαν την εν λόγω πρόταση, υποστήριξαν πως η κατάθεση της πρότασης νόμου έγινε επειδή η Κυβέρνηση δεν κράτησε τις υποσχέσεις της και δεν έφερε λύση στη Βουλή. Όπως ειπώθηκε εκ μέρους του ΑΚΕΛ η αναστολή εκποιήσεων αν και δεν λύνει το πρόβλημα, εντούτοις, αποτελεί τουλάχιστον ένα εργαλείο πίεσης προς τις Τράπεζες. 

Υπενθυμίζεται πως σχεδόν ένα μήνα προηγουμένως, στις 10 Μαρτίου, η Ολομέλεια της Βουλής είχε καταψηφίσει άλλη πρόταση νόμου για τρίμηνη αναστολή εκποιήσεων, με τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, να ζητά χρόνο ώστε να κατατεθεί δέσμη δράσεων και μέτρων για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων. 

Αυτό εξάλλου είχε δηλώσει μια ημέρα αργότερα, στις 11 Μαρτίου, και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μάλιστα είχε θέσει ως χρονοδιάγραμμα τα τέλη Μαρτίου, καθώς αναμενόταν η έγκριση από τις Βρυξέλλες του Σχεδίου έναντι Δόσης. 

Κανείς δεν θέλει τις εκποιήσεις 

Η κλεψύδρα για τον χρόνο που ζήτησε η κυβέρνηση έχει τελειώσει και τα κόμματα ζητούν να υποβάλει την εν λόγω δέσμη μέτρων ενώπιον της Βουλής, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι η αναστολή εκποιήσεων δεν δίνει λύση στο πρόβλημα. 

Μεταξύ των μέτρων που ζητούν τα κόμματα είναι το Ειδικό Δικαστήριο και το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, ενώ την ίδια ώρα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προχωρά με δική του πρωτοβουλία σε κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια. 

Ταυτόχρονα και μέχρι να βρεθούν λύσεις ο Υπουργός Οικονομικών απεύθυνε έκκληση στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να μην προχωρήσουν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας για ευάλωτους δανειολήπτες και να βοηθήσουν στις αναδιαρθρώσεις. Από την πλευρά τους οι Τράπεζες ανέφεραν πως είτε με αναστολή εκποιήσεων, είτε χωρίς δεν προχωρούν με εκποιήσεις πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών. 

Τι ειπώθηκε χθες στην Ολομέλεια από τα κόμματα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος παίρνοντας τον λόγο ζήτησε να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση για να φέρει πρόταση, ώστε να δει το Ειδικό Δικαστήριο, το Σχέδιο Έναντι Δόσης και άλλα. 

«Είναι περίπλοκο θέμα και δεν είχε ακόμη χρόνος να τα δει ο Υπουργός Οικονομικών. Πρέπει να δοθεί χρόνος στον ΥΠΟΙΚ και στην Κυβέρνηση», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως δεν συμφωνεί με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης νόμου αλλά να εξεταστεί στην Επιτροπή Οικονομικών. 

Από την πλευρά του ο Χάρης Γεωργιάδης δεν συμφωνεί με τη συζήτηση της πρότασης και αναμένει από την Κυβέρνηση να φέρει λύση για το ζήτημα των εκποιήσεων. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι με την αναστολή εκποιήσεων δεν έχει επιλύσει το ζήτημα. «Πρέπει ως Βουλή να συμβάλουμε στην επίλυση και αυτό δεν θα γίνει με την αναστολή αλλά με άλλα μέτρα». 

Θα έπρεπε μαζί με τις αναστολές να έρθουν και άλλα μέτρα μετά το άνοιγμα της Βουλής μετά το Πάσχα, ώστε να ψηφίσουμε ένα συνολικό πακέτο. 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου σημείωσε ότι το ζήτημα είναι κατεπείγον και θα πρέπει να συζητηθεί σήμερα, αφού όπως σημειώνει έχουν ακούσει πολλές φορές για εξαγγελίες ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να παίρνει τις πρωτοβουλίες. «Πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που δίνει υπερεξουσίες στις τράπεζες», σημείωσε. 

Από πλευράς ΔΗΠΑ, ο Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε πως συμφωνεί πως η πρόταση νόμου θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Οικονομικών και να συζητηθεί σαν πακέτο μαζί με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε πως θα μείνουν συνεπείς στις θέσεις τους και τουλάχιστον προσωρινά θα διαφυλάξουν τους πολίτες ενάντια στις εκποιήσεις, αφού σήμερα ισχύουν οι ίδιες περιστάσεις με πριν.  

«Δεν έχουμε απαίτηση να έρθει σε 1 μηνά να φέρει ολοκληρωμένη πρόταση. Γι’ αυτό απορρίψαμε παράταση για 1 μήνα για να δούμε θεσμικά αυτό το ζήτημα», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να προφυλάξουμε και τους πολίτες». 

«Ουδείς θα πρέπει να μένει απαθής σε αυτό που βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Ξεκάθαρα ότι οι 3 μήνες δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση να έχει και εργαλείο ενάντια στις τράπεζες ώστε να έχει και διαπραγματευτική ισχύ», σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει δεκτή η πρόταση νόμου με τη μορφή του κατεπείγοντος. 

Ο Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε πως ο λόγος που αποφάσισαν την κατάθεση της πρότασης νόμου είναι επειδή σήμερα δεν υπάρχει το Ενοίκιο Έναντι Δόσης, δεν υπάρχει το Ειδικό Δικαστήριο και δεν ισχύει ο κώδικας αναδιαρθρώσεων και ότι δεν βρήκαν ανταπόκριση οι εκκλήσεις του Υπ. Οικονομικών για πλειστηριασμούς ευάλωτων νοικοκυριών. 

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου σημείωσε πως εδώ και χρόνια ψάχνουν ακόμη ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να σταματήσει το τι κάνουν οι τράπεζες. «Είμαστε το μόνο Ευρωπαϊκό κράτος που οι πολίτες δεν μπορούν να παν στο Δικαστήριο. Επομένως χρειάζεται αυτή η πρόταση νόμου να ψηφιστεί», σημείωσε.

Η Πρόεδρος της Επ. Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί με μια αναστολή εκποιήσεων. Απαντώντας στον κ. Λουκαίδη η κα. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως σήμερα οι καταστάσεις είναι διαφορετικές από πριν, αφού όπως σημείωσε σήμερα έχουμε κυβέρνηση και ΥΠΟΙΚ που αναγνωρίζουν ότι έχουμε πρόβλημα με τα ΜΕΔ και θέλουν να τα λύσουν. 

Χαράλαμπος Ζάκος