Τελευταία ζαριά για ΑΤΑ - Deal ή απεργία;

Τι λένε εργοδότες και συντεχνίες - Απαισιόδοξος για deal ο Κούσιος - Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η σημερινή, τελευταία συνάντηση του Υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες για το θέμα της ΑΤΑ. Η συνάντηση θα γίνει στις 10:00 το πρωί. 

Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι το αδιέξοδο παραμένει, αφού οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν αγεφύρωτες. 

Την Δευτέρα, ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας για την ΑΤΑ μέσω της διαμεσολαβητικής του προσπάθειας. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Κυβέρνηση δεν συζητά κατάργηση της ΑΤΑ.

Ο κ. Κούσιος δήλωσε στο ΡΙΚ την Τρίτη ότι υπάρχουν κάποιες μικρές μετακινήσεις στις θέσεις εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, για το θέμα της  καταβολής της ΑΤΑ. Υπογράμμισε  ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα υποβολής μεσολαβητικής πρότασης. Είπε ότι θα προβεί στις ενέργειες που ο ίδιος κρίνει σκόπιμες, για να υπάρξουν αν είναι δυνατόν κάποιες συγκλίσεις.

Στη σημερινή συνάντηση ο, θα υποβληθούν οι τελικές τοποθετήσεις, τόσο των εργοδοτικών οργανώσεων, όσο και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Απ’ εκεί και μέρα, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της συνάντησης, ο Υπουργός Εργασίας θα αξιολογήσει την κατάσταση ώστε να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδικούν πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, στο 100%, από το 50% που είναι σήμερα, ενώ, από την πλευρά τους, οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν την κατάργηση του θεσμού. 

Στο μεταξύ ήδη το Υπουργείο Οικονομικών,  απέστειλε σχετική εγκύκλιο για τον υπολογισμό του ποσοστού του τιμαριθμικού επιδόματος στις απολαβές αξιωματούχων και υπαλλήλων του Δημοσίου. 

Η ΑΤΑ – μέχρι στιγμής - αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2023 από 2,56% σε 7,03% πάνω στους βασικούς μισθούς, δηλαδή στο 50% της αύξησης που καταγράφηκε. Το ίδιο ποσοστό ισχύει και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που λαμβάνουν ΑΤΑ. Αν υπάρξει κάποια αλλαγή στο ποσοστό μέσα από τις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη, αναμένεται ότι θα αλλάξει και η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών με τα ποσοστά. 

Όπως διευκρίνισε και ο Υπουργός Εργασίας, μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνια, η ΑΤΑ  θα συνεχίζει να καταβάλλεται κατά 50%.

Σε περίπτωση που ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για επαναφορά της στο 100%, τότε η ΑΤΑ θα φτάσει από το 7,03% στο 11,5% για το 2023. 

Προειδοποιούν με απεργίες οι Συντεχνίες

Οι συντεχνίες πάντως προειδοποιούν με αυστηρά καθολικά μέτρα σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ. Σε πρόσφατα ανακοίνωση 14 οργανώσεων αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Στην περίπτωση δε, στην οποία δεν θα υπάρξει θετική κατάληξη, οι οργανώσεις θα λάβουν οριστικές αποφάσεις για λήψη καθολικών μέτρων αντίδρασης, για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη θα φέρουν όσοι με παρελκυστικές μεθοδεύσεις προσπαθούν να πλήξουν τον ζωτικό για τους εργαζόμενους αλλά και την οικονομία του τόπου θεσμό της ΑΤΑ». Ουσιαστικά μιλάμε για σενάριο μιας μεγάλης απεργίας με ότι και αν αυτό συνεπάγεται. Οι οργανώσεις αύριο το απόγευμα, μετά δηλαδή την συνάντηση με Κούσιο και Εργοδότες, θα έχουν νέα  νέα σύσκεψη, στις για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης με τον Υπουργό Εργασίας.

ΓΓ ΣΕΚ: 

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας στην OffsiteNews, ανέφερε ότι οι συντεχνίες έκαναν βήματα υπαναχώρησης αφού αποδέχονται την σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ. Δεν θα δεχτούν προσωρινή συμφωνία ενώ είπε ότι σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για αξιολόγηση των εξελίξεων και αποφάσεις για τη συνέχεια. Τα καθολικά απεργιακά μέτρα είναι στο τραπέζι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Συντεχνιών σημείωσε. 

''Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει προσέγγιση στη βάση του πλαισίου που καθορίζεται μέσα από τη μεταβατική συμφωνία. Εμείς θέλουμε να δούμε την σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ. Σε διαφορετική προσέγγιση αν παραμείνει η εργοδοτικη θέση που αποσκοπεί στην κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ και κατ’ επέκταση την διαφοροποίηση βασικών στοιχείων που συνθέτουν και τη λειτουργία των εργασιακών σχέσεων και την προώθηση των συλλογικών συμβάσεων, τότε θα επέλθει αδιέξοδο κάτι το οποίο απευχόμαστε. Και δεν είναι τυχαίο το ότι θέτουν, καινούργια στοιχεία που συνδέονται και με την απόδοση και παραγωγικότητα των εργαζομένων, που δεν έχουν καμία με την ΑΤΑ.

Παράλληλα περιμένουμε ότι ο Υπ. Εργασίας, αξιολογώντας τα δεδομένα και συνεκτιμώντας και το γεγονός ότι η συνδικαλιστική πλευρά έχει κάνει βήματα υπαναχώρησης για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία αποδεκτή λύση, θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση την οποία θα την αξιολογήσουμε για να δούμε που βρισκόμαστε. 

Σήμερα το απόγευμα μετά την σύσκεψη, θα πραγματοποιηθεί πανσυνδικαλιστικό σύσκεψη στην οποία θα ενημερώσουμε για τις εξελίξεις που θα προκύψουν στην πρωινή συνάντηση. Ανάλογα με τα δεδομένα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας.  Αν κριθεί απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι να προβούμε στη λήψη καθολικών μέτρων, κάτι το οποίο απευχόμαστε. Δεν είναι αυτοσκοπός τα μέτρα. Πλην όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας, εάν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, η ευθύνη θα βαρύνει όσους δεν έχουν μπορέσει να αντιληφθούν τη σημασία της ΑΤΑ σε σχέση με την διατήρηση της εργασιακής ειρήνης''.

Βήματα υπαναχώρησης: Σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ

''Δώσαμε τη δυνατότητα να εξελιχθεί ο διάλογος, αποδεχόμενη τη σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να αποδοθεί στο 100% σήμερα. Σε μια προσπάθεια, να είμαστε υποβοηθητικοί στην εξέλιξη και κατάληξη του διαλόγου, αναπροσαρμόσαμε τη θέση μας και λέμε ότι τώρα πρέπει να δοθεί μια αύξηση σε σχέση με το 50% και σταδιακά να φτάσουμε στο 100% σε ένα μικρό εύλογο χρονικό διάστημα''.

Θα μπορούσε να προκύψει προφορική συμφωνία;

''Ούτε συζητείται προσωρινή συμφωνία. Το ότι υπάρχουν Προεδρικές δεν συνδέεται με το θέμα που συζητάμε Δεν ήταν δική μας επιλογή  τα πράγματα να φτάσουν χρονικά σε αυτό το σημείο. Μπορεί και πρέπει να κλείσει τώρα το θέμα''

Απόφαση για καθολικά μέτρα

''Έχει ληφθεί απόφαση από την συνδικαλιστική σύσκεψη ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη έχουμε ομόγνωμη απόφαση για καθολικά μέτρα. Θα δούμε την μορφή, την διάρκεια και την ένταση των μέτρων, μετά τις όποιες εξελίξεις. Δεν είναι απειλή ούτε κίνηση τακτικής. Θα είναι μια αναγκαιότητα ως αποτοκο της άρνησης των εργοδοτών να είναι συνεπείς σε αυτό που έχουν υπογράψει''. 

ΓΔ ΟΕΒ: Μεταβατική συμφωνία χωρίς τελεσίγραφα

Ο ΓΔ της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας στην OffsiteNews εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να συμφωνηθεί μια ματεβατική συμφωνία και να συζητηθεί το θέμα ξανά μετά τις Προεδρικές Εκλογές. Τόνισε ότι από την πλευρά τους οι εργοδοτικές οργανώσεις θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να βρεθεί λύση, αλλά αυτό είναι αδύνατο να γίνει μέσα στα τελεσίγραφα που θέτουν οι συντεχνίες. 

''Εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να βρεθεί λύση.  Είναι αδύνατο να βρεθεί μια μόνιμη λύση και διευθέτηση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές μέσα στα χρονοδιαγράμματα και τελεσίγραφα που έθεσαν οι συντεχνίες. Δεν μπορεί να γίνει αυτό μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες. Αυτό που μπορεί να γίνει, και αυτό μόνο ο Υπουργός Εργασίας μπορεί να το κρίνει, είναι να γίνει μια συμφωνία γέφυρα για την επόμενη μέρα. Μια μεταβατική διαδικαστική συμφωνία η οποία θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν χωρίς λόγο. Έτσι μετά τις εκλογές θα έχουμε την ευκαιρία να καταλήξουμε κάπου αφού γίνει και η ανάλογη εμπεριστατωμένη ανάλυση και προσέγγιση.  Άρα μια μεταβατική συμφωνία θα δίνει την άνεση χρόνου και τη νηφαλιότητα που χρειάζεται. Μόνο ο Υπουργός όμως μπορεί να το αξιολογήσει να το κρίνει και να το αποφασίσει. Πάρα πολλές φορές έληξαν συμφωνίες, και συνεχίσαμε διαπραγματεύσεις για μήνες ή και χρόνια εφαρμόζοντας με αναδρομική ισχύ οτιδήποτε συμφωνηθηκε. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Είναι συνήθης πρακτική στα εργασιακά ζητήματα. Το να βρεθεί συμφωνία σήμερα είναι αδύνατο. Οι συντεχνίες έχουν τους λόγους τους που θέτουν αυτά τα χρονοδιαγράμματα''. 

''Δεν είναι λύση τα δυναμική μέτρα''.

''Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δίνει την ευχέρεια και στις δύο πλευρές να προωθήσουν με δυναμικό τρόπο τα συμφέροντα τους. Δεν πρόκειται να δεχτούμε πράγματα που θεωρούμε λανθασμένα για την οικονομία μόνο και μόνο για να αποφύγουμε την δυναμική αντίδραση των συντεχνιών

Τα δυναμικά μέτρα δεν είναι λύση. Η λύση θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή. Οι λύσεις που επιβάλλονται, παρά τη θέληση της μίας από τις πλευρές, έχουν ημερομηνία λήξης. Έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Μόλις ανατραπούν οι συσχετισμοί, η πλευρά που θεωρεί τον εαυτό της αδικημένη, περιμένει να αλλάξουν οι συνθήκες για να φέρει την ισορροπία που θεωρεί σωστή.  Η συμφωνία δεν πρέπει να είναι προϊόν επιβολής. Αξιολογούμε συνέχεια την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή είμαστε συγκεντρωμένοι να βρεθεί λύση''.