Τελώνης: Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια & ελλείψεις αγαθών παγκόσμια

Η θέση του για την ακρίβεια και η αδιάβαστη Ευρώπη σε ενεργειακά θέματα

Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Οικονομικός Αναλυτής Γιάννης Τελώνης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Business Hour By Brief την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, αναλύοντας την παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα τον πληθωρισμό. Έκανε παράλληλα τις προβλέψεις του σχετικά με την εξέλιξη στο ζήτημα ακρίβειας.

Ο κ. Τελώνης τόνισε ότι μπορεί να «επιστρέψουμε» σε μια κανονικότητα αλλά αυτή να περιλαμβάνει ένα αυξημένο πληθωρισμό, κάτι που δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί λόγω της πανδημίας, η οποία φαίνεται να μην υποχωρεί για την ώρα. Ο κ. Τελώνης κάνει ακόμη αναφορά στην Ενεργειακή κρίση και γιατί η Ευρώπη πιάστηκε «αδιάβαστη.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Οικονομικός Αναλυτής Γιάννης Τελώνης στην εκπομπή Βusiness Hour By Brief: 

  • Η επάνοδος του πληθωρισμού προκαλεί ανησυχίες όχι μόνο γιατί ακριβαίνει το «καλάθι της νοικοκυράς» αλλά και γιατί αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση την παγκόσμια οικονομία, σε αυξήσεις επιτοκίων, χρεοκοπίες, ακόμα και σε ένα παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το θέμα;

Κατά τον κ. Τελώνη, η έκρηξη του πληθωρισμού αυτού, έχει δημιουργήσει αστάθεια, αβεβαιότητα και αρκετά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.« Δεν είμαστε στα επίπεδα της δεκαετίας ’70 – ‘80 και γι’ αυτό καλούμαστε να είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε. Όπως εξήγησε στην εκπομπή Business Hour By Brief, την δεκαετία ’70 - ‘80 ο πληθωρισμός ήταν της τάξεως του 15 – 20%, ενώ σήμερα μιλάμε για πληθωρισμό της τάξεως του 5%, άρα δεν είναι συγκρίσιμα τα δύο μεγέθη. Το δεύτερο στοιχείο, πρόσθεσε, είναι ότι αρκετός από τον πληθωρισμό προέρχεται από παράγοντες οι οποίοι δεν σχετίζονται με τον οικονομικό τομέα, αλλά έχουν να κάνουν περισσότερο με τις συνέπειες της πανδημίας και τον τρόπο με τον οποίο βγήκαμε από την πανδημία.

Ειδικότερα, σημείωσε, αν υποθέσουμε ότι έχουμε το τέλος της πανδημίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας, , το πρώτο πρόβλημα είναι πως,  η επανεκκίνηση ξεκίνησε σε διαφορετικούς χρόνους στις διάφορες χώρες.

Ο κόσμος μάλιστα, πρόσθεσε ο κ.Τελώνης, λόγω του εγκλεισμού και των περιορισμών και των χρημάτων που δόθηκαν απευθείας σε κάποια νοικοκυριά,  απέκτησε κάποια μαζεμένη ρευστότητα και «βγήκε έξω διψασμένος», για αγορές με αποτέλεσμα, η ζήτηση να εκτιναχθεί σε υψηλότερα επίπεδα από του 2019.

Από την άλλη, η προσφορά είχε μεγάλα προβλήματα λόγω των εφοδιαστικών αλυσίδων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια στρέβλωση, ένα κενό, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τιμές. Αυτό που μείνει στην ιστορία οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ που είχαν περάσει τις τιμές των καινούργιων. «Έχει επανέλθει η ισορροπία τώρα σε αυτή την αγορά, αλλά θα είναι ένα από τα ανέκδοτα της φάσης που περνάμε τώρα», σημείωσε.

Υπάρχουν αρκετές εκτιμήσεις σημείωσε αναφερόμενος σε αυτήν που υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα σημείωσε, αναφερόμενος και σε δήλωση της κας. Ζαμπάρτα (Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο) στον Economic Forum, ότι η εκτίμηση της Ευρώπης είναι πως αυτός ο πληθωρισμός είναι περαστικός, αλλιώς ‘catepfory’ σημειώνοντας ότι μέσα του 2021-2022, θα επανέλθουμε στα κανονικά επίπεδα πληθωρισμού.

«Αυτό είναι σημαντικό στοιχείο», ανέφερε, γιατί η διάγνωση της ΕΚΤ που κάνει στο θέμα του πληθωρισμού, είναι πολύ σημαντική για τα επιτόκια. Όπως υποστηρίζεται από την ΕΚΤ, ο πιο σημαντικός τρόπος να πολεμήσεις τον πληθωρισμό είναι να αυξηθούν τα επιτόκια. Την ίδια ώρα, σημείωσε, αύξηση των επιτοκίων αυτή την στιγμή σε μια εκκίνηση που είναι ανεμική και βάλλεται ακόμη από την πανδημία σε διάφορες χώρες μπορεί να μας οδηγήσει πίσω σε φάσεις ύφεσης.

Ο κ. Τελώνης υπογράμμισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε.

  •  Στο εσωτερικό της ΕΚΤ και της Fed εμφανίζονται δύο σενάρια: το πρώτο είναι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν. Τι σημαίνει αυτό; Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα κλιμακούμενο κύμα ακρίβειας; Το δεύτερο σενάριο είναι ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί αλλά σταδιακά θα μειωθεί, οπότε θα ξεπεραστεί σύντομα και αυτή η κρίση; Ποιες οι εκτιμήσεις σας;

Είναι πιθανόν να δούμε περισσότερη ακρίβεια πριν την μείωση, εκτιμά ο κ. Τελώνης, καθώς μέσε σε όλη την δύσκολη κατάσταση εμπλέκεται και η ενεργειακή κρίση, η οποία προσθέτει ακόμη μια διάσταση στο θέμα του πληθωρισμού, οπότε είναι λογικό να αναμένουμε, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα στην Ευρώπη, ότι αυτή η πληθωριστική τάση θα συνεχίσει. 

Βλέπουμε ότι σε ορισμένα σημαντικά κομμάτια της οικονομίας έχει αρχίσει η σταθεροποίηση, άρα φαίνεται ότι το στοίχημα είναι κατά πόσο αυτός ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ή θα μείνει σε ψηλότερα ποσοστά από ότι είμαστε συνηθισμένοι ή το 2% που είναι ο στόχος της ΕΕ. 

Η εκτίμηση πάντως του κ. Τελώνη είναι ότι θα δούμε σταδιακή υποχώρηση γιατί βλέπουμε την πανδημία να ξαναμπαίνει στην Ευρώπη. «Ήδη δύο χώρες έχουν ανακοινώσει lockdown, άρα αν επεκταθούν στους επόμενους 2 – 3 μήνες σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε αναγκαστική πτώση της ζήτησης. Από μόνη της θα αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό ή θα τον μετατοπίσει ξανά όταν και πάλι θα ανοίξουμε.

  •  Ποια η άποψή σας για τις εξελίξεις σε σχέση με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια στην Κύπρο;

Η Κύπρος είναι μια μικρή ανοικτή οικονομία σημείωσε χαρακτηριστικά ο οικονομικός Αναλυτής Γιάννης Τελώνης, προσθέτοντας ότι λόγω του ότι ακόμη δεν έχουμε την δικά μας ενέργεια για να μπορέσουμε να ελέγχουμε κάπως την τιμή, εισάγουμε τα περισσότερα από τα αγαθά που χρειαζόμαστε άρα είμαστε ανοικτοί και στον πληθωρισμό.

Το κυριότερο στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην περάσουμε ένα παροδικό κόστος σε μόνιμο εργατικό ή σε άλλα στοιχεία τα οποία συνθέτουν την προσφορά μας κόστος, και ειδικά όσον αφορά το τουριστικό πακέτο. «Από εκεί περιμένουμε το εισόδημα μας για το 2022», πρόσθεσε.

  •  Βρισκόμαστε επίσης ενώπιον μιας ενεργειακής κρίσης. Το ενεργειακό κόστος αυξάνεται, οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου αυξάνονται επίσης πιέζοντας την τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής των αγαθών και υπηρεσιών. Το ερώτημα που πλανάται είναι πόσο θα διαρκέσει το σοκ που προκαλούν οι υψηλότερες από το αναμενόμενο αυξήσεις των τιμών;

«Αδιάβαστη», χαρακτήρισε την Ευρώπη για το εν λόγω ζήτημα της ενέργειας καθώς μπαίνει σε αυτό τον χειμώνα με πολύ χαμηλά αποθεματικά, από πλευράς αερίου. Την ίδια ώρα δημιουργείται ακόμη ένα πρόβλημα με  την Ρωσία η οποία προσπαθεί να εγκρίνει τον νέο της αγωγό και είναι αυτή την στιγμή ο κεφαλοκλήδωρας, αυτής της υπόθεσης. «Ή θα δώσει ή δεν θα δώσει αέριο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τελώνης. Αυτή την στιγμή, πρόσθεσε, ο αντικειμενισμός της είναι να περάσει ο NordStream το οποίο είναι θέμα έγκρισης, άρα μπαίνουμε σε ένα παιχνίδι όχι προσφοράς και ζήτησης αλλά άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την τιμή.

Αναφορικά με την FED, ο κ. Τελώνης σημείωσε, ότι έχει κρατήσει μια στάση που αυξάνει συνεχώς την τιμή. Υπάρχει όμως από πλευράς Αμερικής, η διάθεση και έχει γίνει ήδη η προειδοποίηση ότι θα διαθέσουν το στρατηγικό απόθεμα για να μετριάσουν αυτή την τιμή. «Ίσως να φτάσουμε σε ένα πλαφόν», σημείωσε ο κ. Τελώνης. Εξαρτάται από την διάρκεια του χειμώνα και πόσο βαρύς θα είναι, πρόσθεσε.

  •  Μέχρι τώρα επικρατούσε η αντίληψη ότι το 2022 θα σηματοδοτήσει την επαναφορά στην κανονικότητα. Ωστόσο οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια για να ξεπεραστεί η ακρίβεια. Τόσο προβλέπουν ότι θα είναι το διάστημα μέχρι η προσφορά να εξισορροπήσει πλήρως τη ζήτηση. Ποια η δική σας εκτίμηση;

Για μια επιστροφή στην καθημερινότητα, δεν μπορεί να προβλεφθεί εύκολα το πότε, καθώς, όπως σημείωσε ήδη περιμέναμε, (οικονομολόγοι και επιστήμονες υγείας), ότι ένα χρόνο μετά τα εμβόλια θα είχαμε ξεπεράσει την κατάσταση. Προφανώς δεν έχει γίνει και φαίνεται να υπάρχουν εμβολιασμοί και μέσα στο 2021-2022. Αυτή η κανονικότητα θα είναι μια διαφορετική κανονικότητα, κατά την οποία θα ζήσουμε με πανδημία και εμβολιασμούς, επομένως, πρόσθεσε θα δούμε πως θα διαχειριστούμε αυτή την νέα κανονικότητα.

  •  Οι ελλείψεις των αγαθών έχουν αρχίσει να γίνονται συνηθισμένο φαινόμενο σε όλον τον κόσμο, εξαιτίας της πανδημίας του covid – 19 και για άλλους παράγοντες. Από τον καφέ μέχρι τον άνθρακα, βασικά προϊόντα παρουσιάζουν ελλείψεις ανάλογα με τη χώρα και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν. Πού αποδίδεται αυτή την κατάσταση, πότε και πώς θα επανέλθει η κανονικότητα;

Θα δούμε πως θα εστιάσουμε σε αυτά τα προβλήματα της πανδημίας, σημείωσε, καθώς με την πανδημία και όσα έχουν γίνει. Αριθμός από αυτά τα εμπορευματοκιβώτια και αυτών των αγαθών έχουν μείνει σε διαφορετικές χώρες από εκεί που προορίζονται, όπως για παράδειγμα βρίσκονται στην Ιαπωνία ή στην Κίνα ενώ θα έπρεπε να βρίσκονταν στην Αμερική, σημείωσε προσθέτοντας πως είναι δύσκολο να μετακινηθούν ξανά εκ νέου, καθώς χρειάζεται αρκετός χρόνος, γύρω στους 6-8 μήνες για να επαναφέρεις κάποια κανονικότητα σε αυτή την αλυσίδα. 

Υπάρχει βέβαια κα το φαινόμενο της εκμετάλλευσης αυτής της προσωρινής έλλειψης που υπάρχει, σημείωσε, αναφερόμενος και στις τιμές πλέον των εμπορευματοκιβωτίων οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί στην αγορά.

 Ήδη η ΕΕ και οι ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, άρα θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τις διαπιστώσεις για την αγορά αυτών των εμπορευματοκιβωτίων.

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή Βusiness Hour By Brief ο Οικονομικός Αναλυτής Γιάννης Τελώνης: 

Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank