Τέλος 0,4% για ακίνητα: Θα πάνε δικαστήριο όσοι δεν πληρώσουν

Με αναδρομική ισχύ ο νόμος από Φεβρουάριο 2021 -Εισπράξεις πέραν των 15 - 17 εκ. ευρώ θα έπρεπε να έχει το Κτηματολόγιο

>>> UPD: «Ναι» Βουλής στην είσπραξη τέλους 0,4% στις πωλήσεις ακινήτων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατίθεται σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου ο περιβόητος νόμος για ψήφιση με σκοπό την ρύθμιση τους τέλους 0.4%  στην αξία πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας για πρόσφυγες. Ο νόμος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 αλλά δεν εφαρμόστηκε.

Όλα δείχνουν ότι σήμερα η Ολομέλεια θα ανάψει το «πράσινο φως ώστε οι  οφειλές προς το κράτος  που θα έχουν όσοι πώλησαν ακίνητα από τις 22 Φεβρουαρίου 2021 και μετά να  εισπράττονται  από τον Έφορο Φορολογίας ως αστικό χρέος.

Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής μέσω πρόνοιας της νομοθεσίας θεσπίζει νομική υποχρέωση των πωλητών ακινήτων ιδιοκτησίας για την καταβολή των τελών από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η νομοθεσία (από Φεβρουάριο 2021).

>>>>Διαβάστε επίσης: Βρέθηκε λύση: Τίτλοι ιδιοκτησίας με υποσημείωση για πρόσφυγες<<<<

Δικαστικά μέτρα εάν...

Η ίδια πρόνοια δίνει την ευχέρεια στον Έφορο να λαμβάνει δικαστικά μέτρα εναντίον όλων όσων δεν  θα καταβάλουν το τέλος 0.4% προς το Τμήμα Φορολογίας. Η επιβολή του τέλους αρχίζει από την 22α Φεβρουαρίου του 2021, καθώς τότε είχε δημοσιευθεί ο νόμος, άρα έχει αναδρομική ισχύ. 

΄Όλα δείχνουν ότι από την καταβολή του τέλους θα εξαιρούνται οι μεταβιβάσεις ακίνητης ιδιοκτησίας  που είχαν κατατεθεί στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2021.

H Brief πληροφορείται ότι το Κτηματολόγιο απάντησε σε αίτημα της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μετά από έρευνα, από τις 22 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι σήμερα, θα έπρεπε να εισέπραττε ποσό πέραν των 15 - 17 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά όπως πληροφορούμαστε θα ενίσχυαν το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, άρα και τον προσφυγικό κόσμο.

Διαφωνούν οι επιχειρηματίες Ανάπτυξης Γης

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης διαφωνεί με το νομοσχέδιο θεωρώντας ότι η ψήφιση του πιο πάνω νομοσχεδίου ως προτείνεται, θα δημιουργήσει στην οικοδομική βιομηχανία σοβαρά προβλήματα που προστίθεται σε αυτά που ήδη την ταλανίζουν και επιτείνοντας τη κρίση.

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι η μονομερής επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, υφιστάμενους και νέους, είναι άνιση μεταχείριση και η πρόταση δεν εφαρμόζεται σαν μέτρο σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ώστε όλοι οι κλάδοι και πολίτες να επωμισθούν ισότιμα τα βάρη της εισβολής.

Του Γιώργου Μιχαηλίδη