Τεράστιο & άμεσο πλήγμα για ξενοδοχεία από κλείσιμο Thomas Cook

Τι αναφέρει σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης

Τεράστιο και άμεσο πλήγμα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αφίξεων τουριστών, χαρακτηρίζει την πτώχευση της Thomas Cook, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Χάρης Λοϊζίδης, αναφέροντας ότι έχουν απωλεσθεί οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος και περίπου 45.000 θέσεις, ενώ οι αρνητικές του επιπτώσεις θα προστεθούν στις υφιστάμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κυπριακός τουρισμός, στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, ο κ. Λοϊζίδης χαρακτηρίζει την τουριστική βιομηχανία βασικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η βιομηχανία συμβάλλει και στην προσπάθεια για μείωση της ανεργίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ την πενταετία 2013 – 2018 η συνολική απασχόληση στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 9,6%, η απασχόληση στην τουριστική βιομηχανία αυξήθηκε κατά 20,7%.

>>> Διαβάστε ακόμη: Περδίος - Νέες αγορές και αναβάθμιση προϊόντος για τουρισμό <<<

Ειδικότερα σε δήλωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η οποία για φέτος έχει σύνθημα «Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους», ο κ. Λοϊζίδης αναφέρει πως, «η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η οποία έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, επικεντρώνεται φέτος στη μοναδική ικανότητα του τουριστικού τομέα, να δημιουργεί περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο». 

Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2019, προσθέτει, θα επικεντρωθούν στη διερεύνηση των ευκαιριών και των προκλήσεων που θα φέρουν το επόμενο διάστημα οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και στον τομέα της τεχνολογίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης για τις περισσότερες χώρες, αποτελώντας, όπως έχει αποδειχθεί, ανθεκτική οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, τονίζει, συνεισφέρει έμμεσα ή άμεσα στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια σειρά από παρεμφερείς τομείς. Υπολογίζεται, τονίζει, ότι ο τουρισμός συμβάλλει στη δημιουργία του 10% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως. 

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει, δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς ότι αποτελεί αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας, αφού επιτρέπει τη γρήγορη είσοδο στην αγορά εργασίας σε νέους και γυναίκες ανεξαρτήτως του βαθμού δεξιοτήτων. «Στις σημερινές συνθήκες, ζητούμενο είναι η διαμόρφωση νέων πολιτικών που θα ενσωματώσουν τις συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, με στόχο πάντοτε τη δημιουργία περισσότερων και ποιοτικότερων θέσεων εργασίας», εξηγεί. 

Η προσπάθεια της UNWTO, σημειώνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, εστιάζει ακριβώς στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αξία του τουρισμού και το βαθμό συμβολής του στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει, η UNWTO δίνει για το 2019 προτεραιότητα στις δεξιότητες, την εκπαίδευση και την απασχόληση. 

Περαιτέρω ο κ. Λοϊζίδης τονίζει πως, αναμφίβολα η τουριστική βιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, συμβάλλοντας και στην προσπάθεια για μείωση της ανεργίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Αναφέρω ενδεικτικά ότι, ενώ την πενταετία 2013 – 2018 η συνολική απασχόληση στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 9,6%, η απασχόληση στην τουριστική βιομηχανία αυξήθηκε κατά 20,7%», επισημαίνει.
 
>>> Διαβάστε ακόμη: Moody’s - Θα επηρεάσει κυπριακές τράπεζες η εκκαθάριση Thomas Cook <<<

Η φετινή τουριστική χρονιά και το κλείσιμο της Thomas Cook
Όπως αναφέρει ο κ. Λοϊζίδης, «μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου 2019 που πτώχευσε ο Διοργανωτής Ταξιδίων Thomas Cook, η φετινή τουριστική χρονιά παρουσίαζε σημάδια σταθεροποίησης και αναμένετο να κλείσει με μικρή μείωση αφίξεων και εσόδων», υποδεικνύοντας ότι «εντούτοις το άμεσο πλήγμα από την πτώχευση είναι ήδη τεράστιο για την ξενοδοχειακή βιομηχανία τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αφίξεων τουριστών, αφού έχουν απωλεσθεί οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος και περίπου 45.000 θέσεις, ενώ οι αρνητικές του επιπτώσεις θα προστεθούν στις υφιστάμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κυπριακός τουρισμός, στα αμέσως επόμενα χρόνια». 

Ανεξάρτητα των πιο πάνω, συνεχίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, «καλούμαστε να επενδύσουμε στην ποιότητα, να διερευνήσουμε νέες αγορές για να πετύχουμε την περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να αναδείξουμε την Κύπρο ως ολόχρονο τουριστικό προορισμό». 

Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν
Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογραμμίζει, θα συμβάλουν καθοριστικά ενέργειες όπως η επίσπευση της διαδικασίας διαμόρφωσης του νέου branding της Κύπρου, η ενδυνάμωση του πτητικού προγράμματος προς την Κύπρο, η προώθηση μεταρρυθμίσεων και η αξιοποίηση της τεχνολογίας. «Απαιτείται συστηματική μελέτη των νέων τάσεων και συλλογική προσπάθεια, για να αποκομίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία ακόμη περισσότερα οφέλη. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο ιδιωτικός τομέας, το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να είμαστε πάντοτε πρωτοπόροι και διαμορφωτές των εξελίξεων», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σημειώνεται πως, τους φετινούς εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού θα φιλοξενήσει η πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί. Στον επίσημο εορτασμό θα γίνει και η ανακοίνωση των φιναλίστ του 2ου διαγωνισμού UNWTO Tourism Startup, διαγωνισμού που ξεκίνησε πέρυσι από το UNWTO και την Globalia με στόχο την προώθηση καινοτόμων λύσεων για έναν πιο έξυπνο, ανταγωνιστικό και υπεύθυνο τουρισμό.

Μ.ΑΔ.