Τερματίζουν διαπραγματεύσεις για τη Φάση 2 στα αεροδρόμια

Τερματίζουν διαπραγματεύσεις τα Υπουργεία Οικονομικών & Μεταφορών λόγω "τοξικού κλίματος προεκλογικής"

UPD: Hermes: Δώσαμε €640 εκ. για αεροδρόμια και €500 εκ. στο κράτος

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι «λαμβάνοντας υπόψη το τοξικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί λόγω και της προεκλογικής περιόδου, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τερματίσουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη διαχειρίστρια εταιρεία Hermes τόσο για την επίτευξη συμβιβασμού για την κατασκευή της Φάσης 2 στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου καθώς και να αναστείλουν την εφαρμογή κινήτρων αεροπορικής επιβατικής κίνησης για την περίοδο 2022-2030".

«Είναι με λύπη που παρατηρούμε για μια ακόμη φορά ότι σοβαρότατα θέματα που αφορούν την οικονομία της χώρας, που επηρεάζουν τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας, γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και λαϊκισμού», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών με την οποία σχολιάζουν τη σύμβαση παραχώρησης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και τη δημόσια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν «αφήνονται υπονοούμενα με σκοπό τη σπίλωση προσωπικοτήτων και την αποδόμηση υπηρεσιών του κράτους».

Τα δύο Υπουργεία αναφέρουν ότι «λανθασμένα αναφέρεται ευρέως ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξασφαλίσει υπέρ της απόφαση με την οποία μπορεί να υποχρεώσει τη διαχειρίστρια εταιρεία να κατασκευάσει τη Φάση 2 των αεροδρομίων ή, εναλλακτικά, η Δημοκρατία να λάβει αποζημίωση».

>>Διαβάστε επίσης: Καταιγιστικές εξελίξεις με Hermes και Κράτος<<

Προσθέτουν ότι «η πραγματικότητα είναι ότι, η διαχειρίστρια εταιρεία είχε προσφύγει σε διαδικασία ταχείας επίλυσης διαφορών όπου είχε απορριφθεί το αίτημά της να προχωρήσει σε βελτιωτικές εργασίες στα αεροδρόμια και να μεταθέσει επ’ αόριστο την κατασκευή της Φάσης 2».

«Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, τον Φεβρουάριο 2021, η Κυπριακή Δημοκρατία εκκίνησε διαδικασία διαιτησίας με σκοπό να υποχρεώσει τη διαχειρίστρια εταιρεία, είτε να εκτελέσει τις εργασίες της Φάσης 2, είτε να αποζημιώσει τη Δημοκρατία ανάλογα», σημειώνουν.

Επίσης, αναφέρουν ότι η πιο πάνω διαιτησία βρίσκεται σε αναστολή καθώς διερευνάται ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και διαχειρίστριας εταιρείας, σύμφωνα με τον οποίο η Hermes θα κατασκευάσει τη Φάση 2, θα της δοθεί μια επέκταση στη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις τράπεζες και σε αντάλλαγμα θα αποποιηθεί μια σειρά απαιτήσεων που έχει ενάντια στο κράτος.

Προσθέτουν ότι στις συζητήσεις με τη διαχειρίστρια εταιρεία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Στην κοινή ανακοίνωση τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών αναφέρουν ότι «ουδεμία συμφωνία υπάρχει για τη χρονική επέκταση της σύμβασης» και προσθέτουν ότι «εφόσον οι μελέτες δείξουν ότι η αξία των απαιτήσεων που προτίθεται να αποποιηθεί η Hermes είναι τουλάχιστον ίση με την αξία της χρονικής επέκτασης της σύμβασης, θα υπογραφεί συμφωνία κατανόησης, η οποία θα προωθηθεί στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, ακολούθως στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εφαρμόζει ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια για την τελική έγκριση».

Αναφέρουν ότι με αυτή τη διαδικασία διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και προσθέτουν πως «προαπαιτούμενο οποιασδήποτε συμφωνίας συμβιβασμού αποτελεί η κατάληξη σε αξίες τόσο για την ενδεχόμενη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης όσο και για τις απαιτήσεις της Hermes».

«Είναι απορίας άξιο πως, παρότι η διαδικασία αποτίμησης των πιο πάνω αξιών είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και απαιτείται εργασία μηνών από ειδικούς, στον ημερήσιο Τύπο αναρτώνται νούμερα, στη βάση δήλωσης του Γενικού Ελεγκτή, προφανώς χωρίς καμία τεκμηρίωση και εμπεριστατωμένη μεθοδολογία», υπογραμμίζουν.

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών αναφέρουν ότι μαζί με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας «εφαρμόζουν πιστά τη διαδικασία αποτίμησης που έχουν υποδείξει οι εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι που έχει διορίσει η Νομική Υπηρεσία και οι οποίοι έχουν στην ομάδα τους δικηγόρους εξειδικευμένους σε θέματα κρατικών ενισχύσεων».

Σημειώνουν πως οι ίδιοι εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι χειρίζονται, εκ μέρους της Δημοκρατίας, την προσφυγή σε διαιτησία που βρίσκεται σε αναστολή.

Αναφέρουν επίσης ότι σύμφωνα με την υποδειχθείσα διαδικασία, η Νομική Υπηρεσία έχει συμβληθεί με ειδικούς νομικούς εμπειρογνώμονες για την αξιολόγηση, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης, των απαιτήσεων της διαχειρίστριας εταιρείας Hermes και τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

Προσθέτουν ότι το αποτέλεσμα της αξιολόγησής τους θα χρησιμοποιηθεί από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος έχει διοριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών για να αποτιμήσει τόσο την αξία της ενδεχόμενης επέκτασης της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης όσο και την αξία των απαιτήσεων της διαχειρίστριας εταιρείας.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι θα γίνει χρήση, από το Υπουργείο Μεταφορών, υπηρεσιών εξειδικευμένου συμβούλου αεροπορικών κινήσεων, απαραίτητων για την τεκμηρίωση των οικονομικών προβλέψεων.

Με βάση τα πιο πάνω, σύμφωνα με τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, «προκαλεί έκπληξη και ερωτηματικά η προτροπή του Γενικού Ελεγκτή προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για απόρριψη του αιτήματος αποδέσμευσης κονδυλίου για χρηματοοικονομικό σύμβουλο όταν η διαδικασία που έχει ο ίδιος προτείνει είναι ουσιαστικά ίδια με αυτή που εφαρμόζεται από τα Υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας».

Αναφορικά με τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης στον χρηματοοικονομικό σύμβουλο, τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση ότι αυτή είναι «καθόλα σύννομη και συμβατή με τις εθνικές νομοθεσίες και το κοινοτικό κεκτημένο» και «ακολουθήθηκε, κατόπιν υπόδειξης της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας».

Όσον αφορά την αλλαγή χρηματοοικονομικού συμβούλου κατά το σημείο που προέκυψε η ανάγκη για υπηρεσίες αποτίμησης, αναφέρουν ότι αυτή η αλλαγή «πραγματοποιήθηκε, όταν ο σύμβουλος που συμβούλευε αρχικά τη Δημοκρατία δήλωσε αδυναμία να παράσχει τις επιπρόσθετες υπηρεσίες».

Αναφορικά με το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για την αποδέσμευση του κονδυλίου για τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο, τα δύο Υπουργεία σημειώνουν ότι, για το ίδιο έργο, δηλαδή τη διενέργεια διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδεχόμενου συμβιβασμού μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Hermes, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού έχει, στις 6 Δεκεμβρίου 2021 και στις 11 Ιουλίου 2022, εγκρίνει την αποδέσμευση κονδυλίου για χρηματοοικονομικό σύμβουλο.

«Το αίτημα που εξετάστηκε χθες από την Επιτροπή της Βουλής και έχει απορριφθεί, αφορά το ίδιο έργο αλλά επιπρόσθετες υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου», προσθέτουν και σημειώνουν δε ότι, ουδεμία πληρωμή έχει πραγματοποιηθεί σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο.

Αναφορικά με τη δημόσια κριτική που ασκείται για τα σχέδια κινήτρων επιβατικής κίνησης, τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών αναφέρουν ότι «η συμβολή αυτών των σχεδίων στον τουρισμό και συνολικά στην οικονομία της Κύπρου είναι αδιαμφισβήτητη».

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι η επιβατική κίνηση αυξήθηκε, πέραν του 65%, από 6,9 εκατομμύρια επιβάτες σε 11,3 εκ. επιβάτες κατά την περίοδο 2012-2019 κατά την οποία εφαρμόστηκαν κίνητρα επιβατών ενώ, την ίδια περίοδο, η συνδεσιμότητα της Κύπρου έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με την προσθήκη πέραν των 110 νέων δρομολογίων.

ΚΥΠΕ

 
23807