Τέσσερα αιτήματα για αποπαγοποιήσεις θέσεων στο Δημόσιο στη Βουλή

Ποια άλλα θέματα περιλαμβάνει η σημερινή ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

Τέσσερα αιτήματα για αποπαγοποιήσεις θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, στην σημερινή (2/12) συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Η πλειοψηφία των θέσεων -24 στο σύνολο- είναι Προαγωγής με την Μισθολογική Κλίμακα να κυμαίνεται από την Κλίμακα Α7(ii) και να φθάνει την Κλίμακα Α15(ii).

>>> Διαβάστε ακόμη: Ποιος θα μιλήσει για τον Π/Υ στη Βουλή; Χάρης ή Πετρίδης; <<<

Το πρώτο αίτημα προέρχεται από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και αφορά 21 θέσεις, εκ των οποίων οι 3 είναι Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής και οι 18 Προαγωγής, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

  • 16 θέσεις για Γενικό Διοικητικό Προσωπικό: 3 θέσεις Πρώτου Διοικητικού Λειτουργού [Κλίμακα Α14(ii)] (Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής), 3 θέσεις Ανώτερου Διοικητικού Λειτουργού Α [Κλίμακα Α13(ii)] (Προαγωγής) και 10 θέσεις Διοικητικού Λειτουργού Α [Κλίμακα Α11(ii)] (Προαγωγής).
  • 2 θέσεις για Γενικό Γραμματειακό Προσωπικό: 1 θέση Πρώτου Στενογράφου [Κλίμακα Α10(ii)] (Προαγωγής) και 1 θέση Βοηθού Γραμματειακού Λειτουργού Ελεγκτικής Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών [Κλίμακα Α8 και Α9(i)] (Προαγωγής).
  • 3 θέσεις για Γενικό Βοηθητικό Προσωπικό: 3 θέσεις Βοηθού Γραφείου Α [Κλίμακα Α7(ii)] (Προαγωγής).

Όπως αναφέρεται στο αίτημα, «η αποπαγοποίηση των πιο πάνω θέσεων κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το δεύτερο αίτημα προέρχεται από το Υπουργείο Ενέργειας και αφορά μία θέση Ανώτερου Λειτουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας [Κλίμακα Α13(ii)] (θέση Προαγωγής), η οποία κενώθηκε λόγω οικειοθελούς, όπως αναφέρεται, πρόωρης αφυπηρέτησης του κατόχου της από 20/1/2020, ο οποίος είναι με αφυπηρετική άδεια από 18/11/2019. Όπως επισημαίνεται, η πλήρωση της θέσης κρίνεται επιτακτική για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Ενέργειας.

Το τρίτο αίτημα προέρχεται από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας και αφορά 1 θέση Ανώτερου Τεχνικού στην Τεχνική Υπηρεσία του ΣΑΛ, ενώ το τέταρτο από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και αφορά μία θέση Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών [Κλίμακα Α15(ii)], η οποία έχει κενωθεί από την 1η Νοεμβρίου 2019.

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων
Επιπρόσθετα, η Κ.Ε Οικονομικών θα εξετάσει και τρία αιτήματα για αποδεσμεύσεις κονδυλίων. Το πρώτο προέρχεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και αφορά κονδύλι 8.900 ευρώ για πληρωμή ενοικίων των Εξωτερικών Υπηρεσιών του Υπουργείου.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Το δεύτερο αίτημα προέρχεται από το Τμήμα Φορολογίας και το τρίτο από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ζητεί την αποδέσμευση πιστώσεων ύψους 3.745.398 που σχετίζονται με τον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του κράτους για το 2019, τον οποίο ψήφισε η Βουλή στις 22 Νοεμβρίου. Τα ποσά αυτά αφορούν:

1/ Πιστώσεις 760.000 που αφορούν αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου Εσωτερικών.

2/ Πιστώσεις 760.000 για αγορά οχημάτων και κινητών μηχανημάτων.

3/ Πιστώσεις 2.200.000 για αγορά υπηρεσιών από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Άλλα θέματα
Επίσης, η Κ.Ε. Οικονομικών στη σημερινή συνεδρία της θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εργασίας, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) και της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου για το 2020, ενώ θα εξετάσει και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατέθεσε για το 2019 ο ΘΟΚ.

Ακόμη, η Επιτροπή θα εξετάσει τις κυβερνητικές τροποποιήσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, θα εγκρίνει προσχέδιο έκθεσης για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και θα αρχίσει τη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί των προτεινόμενων από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και άλλες κοινοβουλευτικές πλευρές τροπολογιών επί του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημειώνεται πως, η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής αναμένεται πως θα είναι και η τελευταία πριν την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει την απόφαση της Βουλής για εξουσιοδότηση διενέργειας δαπάνης από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία δεν έχουν καταθέσει ακόμη τον προϋπολογισμό τους για το 2020, για το μήνα Ιανουαρίου, ενώ θα τοποθετηθεί για τους προϋπολογισμούς του Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών και για τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και του ΚΟΑ.

Τέλος, η Κ.Ε. Οικονομικών θα λάβει και τις τελικές της αποφάσεις αναφορικά με το αίτημα για παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης προς την Alfa Mediterranean Enterprises Ltd για χρηματοδότηση έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος NER300.

Μάριος Αδάμου
 
9042
Thumbnail

Περίπου €23,5 εκατομμύρια ήταν η απώλεια εσόδων του κράτους, από φόρους και ΦΠΑ, λόγω της μείωσης τον Απρίλιο του 2020 στην κατανάλωση βενζίνης 95 κατά 70,3% και πετρελαίου κίνησης κατά 53%, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης της ελεύθερης διακίνησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών.
 
Τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, οι πρατηριούχοι απώλεσαν συνολικά έσοδα ύψους €2,1 εκ. από τη μείωση στις πωλήσεις της βενζίνης 95 και του πετρελαίου κίνησης.

ad1mobile

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ο μήνας Μάιος χαρακτηρίζεται από μειώσεις στην τιμή της βενζίνης 95, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης, αναφέροντας, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι σημαντικές αποκλίσεις της μέσης τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης χωρίς τους φόρους στην Κύπρο, σε σύγκριση με τις μέσες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο λιανικών τιμών βενζίνης 95, πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης για το μήνα Μάιο 2020, που δημοσιοποίησε σήμερα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, συνυπολογίζοντας τις μειώσεις κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2020, παρατηρήθηκε μείωση στη βενζίνη 95 κατά 3,1 σεντ το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 5,3 σεντ και στο πετρέλαιο θέρμανσης μείωση 4 σεντ το λίτρο.
 
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, κατά το μήνα Μάιο 2020, η μέση λιανική τιμή της βενζίνης 95 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους φόρους ήταν 1,179 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,967 σεντ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στην ΕΕ ήταν 1,075 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,989 σεντ και το πετρέλαιο θέρμανσης στην ΕΕ ήταν 0,562 σεντ και στην Κύπρο 0,0,643 σεντ.
 
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι οι λιανικές τιμές πώλησης με τους φόρους για τη βενζίνη 95 και το πετρέλαιο κίνησης είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο λιανικών τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσθέτει ότι «αυτό, σε συνδυασμό με τη μέση τιμή χωρίς τους φόρους,  παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι η φορολογία στην Κύπρο της βενζίνης 95 και του πετρελαίου κίνησης είναι χαμηλότερη από τη μέση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Αναφέρει, ωστόσο, ότι η μέση τιμή της Κύπρου για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά το Μάιο αισθητά ψηλότερη της μέσης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσθέτει ότι αυτό «δεν φαίνεται να οφείλεται στη φορολογία στην Κύπρο, αλλά στις τιμές και τη συχνότητα εισαγωγής του πετρελαίου θέρμανσης στην Κύπρο».
 
Κατά το ίδιο μήνα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η μέση λιανική τιμή της βενζίνης 95 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς τους φόρους ήταν 0,366 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,448 σεντ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης χωρίς τους φόρους στην Ε.Ε. ήταν 0,409 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,420 σεντ. Το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ε.Ε. ήταν 0,353 σεντ και στην Κύπρο 0,455 σεντ.
 
«Παρατηρούμε ότι κατά το Μάιο 2020, κατά μέσο όρο εισάγαμε βενζίνη 95 κατά 8,2 σεντ το λίτρο περισσότερα από τη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πετρέλαιο κίνησης εισάγαμε κατά 1,1 σεντ το λίτρο περισσότερα από τη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το πετρέλαιο θέρμανσης εισάγαμε κατά 10,2 σεντ το λίτρο λιγότερα από τη μέση τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτει.
 
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι «οι σημαντικές αποκλίσεις της μέσης τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης χωρίς τους φόρους στην Κύπρο, σε σύγκριση με τις μέσες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δύσκολο να εξηγηθούν λόγω απουσίας επιπρόσθετων στοιχείων και πληροφοριών» και προσθέτει ότι «ίσως η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή η οποία παρακολουθεί τις τιμές εισαγωγής να είναι σε θέση να δώσει κάποια εξήγηση, τουλάχιστο για σκοπούς διαφάνειας».
 
Μείωση κατανάλωσης καυσίμων Απριλίου
Κατά το μήνα Απρίλιο 2020, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, παρατηρήθηκε, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, μείωση στην κατανάλωση για την βενζίνη 95 κατά 70,3% και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 53%, λόγω απαγόρευσης ελεύθερης διακίνησης.
 
Προσθέτει ότι οι πιο πάνω μειώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του κράτους από φόρους και ΦΠΑ για τη βενζίνη 95 κατά 14.062.919 ευρώ και για το πετρέλαιο κίνησης κατά 9.544.765 ευρώ.
 
>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ad2mobile

Αναφέρει επίσης ότι οι πρατηριούχοι απώλεσαν συνολικά έσοδα από τη μείωση στις πωλήσεις της βενζίνης 95 και του πετρελαίου κίνησης κατά 2.116.573 ευρώ.
 
Τέλος, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι η μείωση στην κατανάλωση της βενζίνης 95 και του πετρελαίου κίνησης για το μήνα Μάιο 2020 δεν μπορεί να γίνει λόγω απουσίας επίσημων στοιχείων και προσθέτει ότι αυτό θα μπορεί να γίνει στο τέλος του Ιουνίου που η Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τις πωλήσεις πετρελαιοειδών για το Μάιο του 2020.

KΥΠΕ
 

article 1