Το τεστ σε δείχνει θετικό, αλλά ο ιός ίσως να είναι ήδη «νεκρός»

Το τεστ είναι τόσο «ευαίσθητο» που μπορεί να ανιχνεύσει υπολείμματα του νεκρού ιού/Τι λέει ο Δρ. Καραγιάννης στην Brief

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μολυσματικοί μόνο για μία περίπου εβδομάδα, ωστόσο μπορούν να θεωρηθούν «θετικοί» στον κορωνοϊό και εβδομάδες μετά, βάσει των τεστ, ενώ δεν είναι και πρόκειται για παλαιά μόλυνση, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Μάλιστα, το Κέντρο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασε στοιχεία από 25 μελέτες όπου δείγματα του ιού από «θετικούς» ασθενείς τοποθετήθηκαν σε τρυβλίο Πετρί για καλλιέργεια, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον πρόκειται για ενεργό ή «νεκρό» ιό. 

Θετικά τεστ και στις δύο περιπτώσεις 

Δηλαδή, σύμφωνα με τις έρευνες, κάποιος που φέρει ενεργό τον ιό θα βρεθεί «θετικός», όπως επίσης και κάποιος ο οποίος μολύνθηκε στο παρελθόν και φέρει υπολείμματα του ιού και πλέον ούτε νοσεί, αλλά ούτε είναι μολυσματικός. 

Το όλο ζήτημα απασχολεί εδώ και καιρό τους επιστήμονες, καθώς όπως διαπιστώθηκε τα τεστ είναι τόσο ευαίσθητα που μπορούν να ανιχνεύσουν υπολείμματα του νεκρού ιού, ο οποίος δεν είναι ενεργός και ούτε μπορεί να μεταδοθεί

Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση που παίρνεις στο τεστ κορωνοϊού είναι ένα «ναι» ή ένα «όχι». Δεν υπάρχει ένδειξη πόσος ιός υπάρχει στο δείγμα, αν βρίσκεσαι στη φάση επώσασης, ή το πόσο πιθανόν ο ιός να είναι ενεργός ή «νεκρός» και αν μπορείς να τον μεταδόσεις. 

Ερευνητές, όπως μεταδίδει το BBC, αναφέρουν πως αυτό ίσως να οδηγεί σε παραφουσκωμένους αριθμούς ως προς τους ενεργούς φορείς του ιού, καθώς κάποιες έρευνες έδειξαν πως μόλις το 10% όσων φέρουν τον ιό μπορούν να είναι μολυσματικοί πάνω από 8 ημέρες, ενώ ελάχιστη πιθανότητα έχει κάποιος να μεταδώσει τον ιό μετά από περίοδο 10 ημερών

Μάλιστα, ερευνητής ανέφερε στο BBC πως το πιο πάνω, ενδεχομένως και να εξηγεί γιατί ενώ ο υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, εντούτοις, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού παραμένουν σε σταθερούς αριθμούς

Αποδεσμεύονται στις 21 ημέρες 

Η Brief επικοινώνησε με τον Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Δρ. Πέτρο Καραγιάννη, ο οποίος σχολιάζοντας τα πιο πάνω ανέφερε πως είναι κάτι το οποίο συμβαίνει (σ.σ. όπως σημείωσε ο Δρ. Καραγιάννης αρνητικό δείγμα μπορεί να υπάρξει και όταν ο ασθενής φέρει τον ιό αλλά βρίσκεται στη φάση επώασης) και αυτός είναι ο λόγος που κάποια άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό μετά και από κάποιες εβδομάδες, μπορούν εντούτοις να αποδεσμευτούν. (Να σημειώσουμε πως τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή άτομα που ήταν θετικά στον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα, εντοπίστηκαν και στην Κύπρο). 

Από την ημέρα που θα βρεθεί κάποιος θετικός μετά από 21 ημέρες μπορεί να αποδεσμευθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά στην Brief ο Δρ. Καραγιάννης, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο τεστ που να δείχνει εάν κάποιο συγκεκριμένο άτομο νοσεί τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, οι εταιρείες ενδεχομένως να προχωρήσουν με πιο εξελιγμένα τεστ, τα οποία θα έχουν αυτή τη δυνατότητα. 

Όσον αφορά στο ερώτημα κατά πόσο οι υψηλοί αριθμοί θετικών – ασυμπτωματικών σχετίζονται με το πιο πάνω ενδεχόμενο, ο Δρ. Καραγιάννης, σημείωσε πως ίσως κάποια από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν θετικά να είναι ασυμπωματικά επειδή δεν φέρουν πλέον ενεργό τον ιό

Προχωρούν τα τεστ αντισωμάτων 

Σε ερώτημα μας για το πού βρίσκονται οι έρευνες για τη διασπορά του ιού στην Κύπρο, βάσει των τεστ αντισωμάτων, ο Δρ. Καραγιάννης σημείωσε πως ήδη γίνονται στην Κύπρο, ωστόσο, αυτά τα τεστ τη δεδομένη στιγμή γίνονται σε άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Πώς γίνεται το τεστ

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η μοριακή αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού και είναι ευρέως γνωστή ως PCR (πι-σι-άρ) πραγματικού χρόνου. Για την εξέταση γίνεται λήψη υγρού από τη μύτη ή το φάρυγγα με στειλεό που μοιάζει με μακριά μπατονέτα. Το δείγμα μπαίνει σε κατάλληλο φιαλίδιο και στέλνεται στο εργαστήριο, όπου ελέγχεται για την παρουσία του ιού μέσω της ανίχνευσης του γενετικού υλικού (RNA) του ιού. Αυτό γίνεται με την μέθοδο PCR πραγματικού χρόνου, στην οποία το γενετικό υλικό του ιού πολλαπλασιάζεται (όπως αντίστοιχα γίνεται όταν κάνουμε πολλές φωτοτυπίες) και έτσι μπορεί να ανιχνευθεί στα ειδικά μηχανήματα. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Παστέρ, η μοριακή εξέταση, όπως και κάθε εξέταση έχει αδυναμίες. Για παράδειγμα, η μοριακή μέθοδος μπορεί να είναι αρνητική σε άτομα χωρίς εμφανή συμπτώματα που έχουν, ωστόσο, μολυνθεί από τον ιό και ενδεχομένως να αναπτύξουν τη νόσο ύστερα από κάποιες μέρες

 

 

Χαράλαμπος Ζάκος