Τετραπλασιάστηκαν Ρώσοι και Ουκρανοί στα κατεχόμενα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Μεγάλο ενδιαφέρον από Ρώσους και για αγορά ακινήτων

Πολύ μεγάλη αύξηση καταγράφουν το 2022 οι αριθμοί Ρώσων και Ουκρανών που φτάνουν στα κατεχόμενα είτε μέσω των παράνομων αεροδρομίων και λιμανιών είτε μέσω οδοφραγμάτων.

Οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στους Ρώσους με απαγορεύσεις σε ταξίδια, περιορισμούς σε τραπεζικές συναλλαγές και άλλες δραστηριότητες λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, φαίνεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο με χιλιάδες Ρώσους να βρίσκουν λύσεις στα κατεχόμενα. 

Σύμφωνα με στοιχεία του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού του κατοχικού καθεστώτος τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Halkin Sesi, και αναδημοσιεύει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών,  για την περίοδο Ιανουάριος- Νοέμβριος 2022, συνολικά 121.496 άτομα Ρωσικής και Ουκρανικής υπηκοότητας επισκέφτηκαν τις κατεχόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ο αριθμός επισκεπτών ήταν 32.197, παρατηρείται δηλαδή αύξηση της τάξης του 277,35%.

Αναλυτικά τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Σχεδόν 1.5 εκατ. αφίξεις στα κατεχόμενα τους 11 πρώτους μήνες του 2022
 
Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η Yeni Düzen γράφει ότι κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2022, επισκέφτηκαν τις κατεχόμενες περιοχές 1.478.418 άτομα μέσω των παράνομων αεροδρομίων και λιμανιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού του κατοχικού καθεστώτος, το σύνολο των επισκεπτών για τους 11 μήνες ανέρχεται σε 1.478.418 και κατανέμεται ως ακολούθως: παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου - 1.325.175, παράνομο λιμάνι Κερύνειας - 122.331, παράνομο λιμάνι Αμμοχώστου - 30.634, παράνομο λιμάνι Καρπασίας – 278.

Η κατανομή των επισκεπτών παρουσιάζεται αναλυτικά στον πίνακα 5 της σχετικής έκθεσης, και αντλεί στοιχεία από τη «γενική αστυνομική διεύθυνση» του κατοχικού καθεστώτος:

Πωλήσεις ακινήτων σε 2.672 αλλοδαπούς μέσα σε ένα χρόνο

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα Yeni Bakış γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του κατοχικού καθεστώτος εξέδωσε 31 διαφορετικές αποφάσεις που επέτρεψαν σε 2.672 αλλοδαπούς να αποκτήσουν περιουσίες στις κατεχόμενες περιοχές εντός του 2022, σύμφωνα με το «νόμο περί μακροχρόνιας μίσθωσης και απόκτησης ακίνητης περιουσίας (αλλοδαπών)».

Με το πρόσχημα της «υπερβολικής ζήτησης που προέκυψε», η λεγόμενη κυβέρνηση προσθέτοντας «μεταβατικές διατάξεις» στο «νόμο» αναγνώρισε σε αλλοδαπούς το «δικαίωμα» απόκτησης πέραν της μίας ακίνητης περιουσίας και επέτρεψε 3 και 4 πωλήσεις περιουσιών στον κάθε ένα από αυτούς. Η εφημερίδα αναφέρει ότι εργάστηκαν αρκετά γρήγορα και ότι αυτή η αύξηση από 1 τεμάχιο σε 4 έγινε εντός 6 μηνών, κατά την περίοδο 27 Μαΐου-27 Νοεμβρίου 2022.

Μάλιστα ο αριθμός αδειών που εκδόθηκαν εκτοξεύτηκε την πιο πάνω περίοδο, καθώς, ενώ ο μέσος όρος αδειών προς αλλοδαπούς για την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου ήταν 140, ανήλθε σε 290 για την περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου.

Εντούτοις, και παρά την άρση του «δικαιώματος» για απόκτηση 4 κατοικιών, εξακολουθεί να υπάρχει έντονη πίεση καθώς κατατέθηκαν πολλές αιτήσεις πριν τις 27 Νοεμβρίου που ήταν η τελευταία προθεσμία. Μάλιστα, έχει γίνει γνωστό ότι προσωπικό του «κτηματολογίου» αναγκάζεται να εργαστεί υπερωριακά για να τις διεκπεραιώσει, ενώ για το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου το «υπουργικό συμβούλιο» έχει εκδώσει ήδη 227 νέες άδειες.

Μεγάλο ενδιαφέρον από Ρώσους για αγορά ακινήτων

Όπως πληροφορείται η ΟffsiteNews πάντως, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ρώσους για αγορά ακινήτων στα κατεχόμενα. Ενδιαφέρον υπάρχει και από Ουκρανούς και Λευκορώσους, ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν και Ισραηλίτες που ίσως προτιμούν τα κατεχόμενα αντί τις ελεύθερες περιοχές αφού μπορούν να βρουν φθηνότερα ακίνητα. 

Πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών