Θα ανασταλούν εκ νέου οι εκποιήσεις; Σήμερα η απόφαση της Βουλής

Στην Ολομέλεια της Βουλής τρεις προτάσεις νόμου / Ποια φαίνεται να συγκεντρώνει πλειοψηφία και τι θα ακολουθήσει

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Νέα προσπάθεια με στόχο την αναστολή των εκποιήσεων θα καταβάλει σήμερα (10/12) η Βουλή, αφού ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος θα τεθούν προς ψήφιση σχετικές προτάσεις νόμου, παρά την κάθετη αντίθεση και τις προειδοποιήσεις της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, προς ψήφιση θα τεθούν τρεις προτάσεις νόμου που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ και μέσω των οποίων επιχειρείται η αναστολή των εκποιήσεων, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι προτάσεις νόμου
Αξίζει να αναφερθεί πως, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ προβλέπει στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021, για προστασία της κύριας κατοικίας αξίας μέχρι τις 350.000 ευρώ καθώς και της μικρής επαγγελματικής στέγης, με λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό και κύκλο εργασιών μικρότερο των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα, η ΕΔΕΚ, μέσω της δικής της πρότασης νόμου, προτείνει την καθολική αναστολή όλων των διαδικασιών σχετικά με τις εκποιήσεις μέχρι το τέλος του 2020, λόγω της ύφεσης που αναμένεται να υπάρξει τόσο στην οικονομία όσο και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ, αυτή προνοεί την αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, λόγω και πάλι των επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου COVID-19 στην οικονομία και ειδικότερα στους δανειολήπτες.

Σημειώνεται πως, λόγω του ότι το χρονοδιάγραμμα που θέτουν για αναστολή των εκποιήσεων πλησιάζει, δεν αποκλείεται ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ να το διαφοροποιήσουν και να καθορίσουν νέα ημερομηνία. 

Ποια πρόταση κερδίζει έδαφος
Πάντως, όπως πληροφορείται η Brief, η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος και πιθανότατα να υπερψηφιστεί είναι αυτή του ΑΚΕΛ, η οποία χαρακτηρίζεται ως πιο στοχευμένη.

Μάλιστα, με αυτή την πρόταση νόμου συμφωνεί και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, ο οποίος κατά την εξέταση της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η αναθεωρημένη πρόταση νόμου που κατατέθηκε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις είναι επαρκώς στοχευμένη, εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αντιμετωπίζει σε ικανοποιητικό βαθμό το πρόβλημα μέχρι τη λήψη μέτρων επίλυσης του προβλήματος από το κράτος και ελαχιστοποιεί τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία». 

Παράλληλα, κατέθεσε και επιμέρους εισηγήσεις, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων στην περίληψη της κύριας αγροτικής υποδομής μικρομεσαίων επαγγελματιών γεωργοκτηνοτρόφων στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, εξάλλου, φαίνεται να συμφωνεί και το ΔΗΚΟ, του οποίου η ψήφος του οποίου αναμένεται πως θα είναι καθοριστική ως προς τον συσχετισμό δυνάμεων για υπερψήφιση ή καταψήφιση των προτάσεων νόμου.

Ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι προειδοποιούν ΥΠΟΙΚ, Κεντρική και Σύνδεσμος Τραπεζών
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Κεντρική Τράπεζα και ο Σύνδεσμος Τραπεζών, διαφωνούν κάθετα με την όποια προσπάθεια αναστολής των εκποιήσεων, προειδοποιώντας, μάλιστα, πως ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι.

Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι και των τριών μερών τόνισαν κατά την εξέταση των προτάσεων νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών πως, οι αλλαγές του νομικού πλαισίου προκαλούν αβεβαιότητα, ενθαρρύνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος μείωσης της αξίας των δανείων, αύξησης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και υποβάθμισης της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος Τραπεζών, σε μία προσπάθεια να μεταπείσει τα κόμματα, κατέθεσε στοιχεία για τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα οποία δεν προωθείται καμία εκποίηση κύριας κατοικίας αλλά και καμίας επαγγελματικής στέγης.

Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνονται αποφασισμένα να προχωρήσουν σε αναστολή των εκποιήσεων και μένει να διαφανεί εάν θα περάσει μία εκ των τριών προτάσεων νόμου ή όλες.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Η συνέχεια
Αξίζει, επίσης, να τονιστεί πως, ακόμη και να ψηφιστεί οποιαδήποτε πρόταση νόμου σε Νόμο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα εφαρμοστεί. Κι αυτό, γιατί τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα και με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τρεις επιλογές: είτε να υπογράψει τον Νόμο που θα ψηφιστεί και αυτός να εφαρμοστεί, είτε να τον αναπέμψει καλώντας τη Βουλή να κάνει δεύτερες σκέψεις αιτιολογώντας, ταυτόχρονα, την απόφασή του, είτε να κάνει απευθείας αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. 

Μάλιστα, εάν προχωρήσει με την τρίτη επιλογή, δηλαδή με αναφορά του Νόμου στο Ανώτατο, μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να ληφθεί η τελική απόφαση, θα έχει παρέλθει το χρονικό πλαίσιο που τίθεται για αναστολή των εκποιήσεων, ενώ οι πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν κανονικά.

Μάριος Αδάμου