Θα μειωθούν οι τιμές των ενοικίων; Τι δείχνει έρευνα

Σε ποια ακίνητα αναμένεται πως θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των ενοικίων και σε ποιο ποσοστό

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Η παρατεταμένη κρίση του κορωνοϊού, η οποία οδήγησε στην λήψη περιοριστικών μέτρων, με πολλές επιχειρήσεις να αναστέλλουν την λειτουργία τους, αρχίζει δειλά-δειλά να ασκεί πιέσεις και στις τιμές των ενοικίων.

Μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να αποτελέσει βαρόμετρο για την διαμόρφωση των ενοικίων στα καταστήματα, στα γραφεία και στις κατοικίες, ως απόρροια των επιπτώσεων αλλά και της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα και εκτιμήσεις της εταιρείας «Δάνος & Συνεργάτες», τις οποίες ανέλυσε στην Brief ο CEO του Ομίλου ΔΑΝΟΣ An Alliance of BNP Paribas Real Estate, Πάνος Δάνος, οι μειώσεις στις τιμές των ενοικίων αναμένεται πως θα κυμανθούν μεταξύ 15% με 20%.

Ήδη άρχισαν οι πιέσεις για μείωση ενοικίων
Σύμφωνα με τον κ. Δάνο, έχει ήδη παρατηρηθεί το φαινόμενο αρκετοί ενοικιαστές να ζητούν μειώσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ αφού εκτίμησε ότι πιθανότατα να δούμε κι επιπλέον «πιέσεις» προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων τους επόμενους μήνες, τόνισε πως «καταλυτικοί παράγοντες των αποφάσεων που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, για το αν θα μειώσουν τις τιμές ή όχι και σε τι ύψος, αποτελούν η θέση και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητό τους, η ζήτηση που τυχόν θα καταγραφεί, αλλά και πόσο πιέζονται οικονομικά οι ίδιοι».  

Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε, «συστήνεται συνεννόηση μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών, ώστε αφενός να διατηρηθεί η μισθωτική τους σχέση και αφετέρου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά ακινήτων όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε ισχυρές βάσεις». 

Η έρευνα
Αναφερόμενος στην έρευνα και τις εκτιμήσεις της εταιρείας, ανέφερε πως η επαγγελματική στέγη, κυρίως τα καταστήματα λιανικής και εστίασης, είναι αυτή που συνεχίζει να δέχεται τις επιπτώσεις του COVID-19, σημειώνοντας πως «όπως εξελίσσεται η πανδημία θα υπάρξουν εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα του λιανικού εμπορίου, καθώς επίσης και τουριστικές μονάδες και συναφείς δραστηριότητες, που θα κλείσουν αν δεν υπάρξει άμεσα ουσιαστική κρατική στήριξη».  

Συναφώς, συνέχισε, η μείωση ενοικίων των καταστημάτων, ακόμα και στα νέα συμβόλαια μετά την εξομάλυνση της κατάστασης, εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου το 15%, ενώ σε δρόμους που δεν είναι «πρώτης προβολής» η πτώση αναμένεται να φτάσει μέχρι και 20%.  

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Από την άλλη, τόνισε, η αυξημένη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους κοντά όμως στις αγορές λιανικής, αναμένεται να διευρυνθεί και να διατηρήσει τις τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα και σταθερά στα προ πανδημικής κρίσης επίπεδα. 

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, μικρή ή καθόλου πτώση ενοικίων εκτιμάται ότι θα σημειώσουν τα ακίνητα, που μεταξύ των άλλων, θα διαθέτουν μικρούς σχετικά εκθεσιακούς χώρους πωλήσεων αλλά και μεγαλύτερους χώρους αποθήκευσης σε ενιαία λειτουργικότητα. 

Ανάλογο κλίμα μειώσεων, σύμφωνα με τον κ. Δάνο, εκτιμάται ότι θα επικρατήσει και στους επαγγελματικούς χώρους γραφείων, σημειώνοντας πως «η πανδημική κρίση αναμένεται να προκαλέσει αφενός απώλεια θέσεων εργασίας και αφετέρου αλλαγές στον τρόπο εργασίας, με την εξ’ αποστάσεως εργασία να κερδίζει περισσότερο έδαφος».  

Μισθώματα για κατοικίες και διαμερίσματα
Όσον αφορά τα μισθώματα στις αστικές κατοικίες και στα διαμερίσματα, συμπλήρωσε, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες  μειώσεις και θα μείνουν ανθεκτικά στη ζήτηση όπως στα προ πανδημικής κρίσης επίπεδα, εκτός κάποιων περιπτώσεων, όπου υπολογίζεται μείωση της τάξης του 15%. «Αυτό που θα αλλάξει εκτιμάται ότι θα είναι η βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου ‘Airbnb’), η οποία είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί λόγω κορωνοϊού», επεσήμανε. 

Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε, «ίσως παρατηρηθεί μικρή αύξηση στη ζήτηση κατοικιών, οι οποίες στο άμεσο μέλλον θα είναι ‘προσαρμοσμένες’ στον Covid-19».  «H πανδημία και γενικότερα το lockdown έδειξαν τη σημασία μιας κατοικίας για τα μέλη μιας οικογένειας, η οποία ενδείκνυται να εξασφαλίζει άνετους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ώστε κάθε μέλος της οικογένειας να έχει τη δυνατότητα να εκτελεί απρόσκοπτα τις εργασίες και ενδιαφέροντά του», εξήγησε περαιτέρω.  

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Με βάση τα πιο πάνω, ο κ. Δάνος τόνισε πως «αναντίρρητα η αγορά ακινήτων διανύει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο μια φάση αναπροσαρμογών, ανακατατάξεων και πιέσεων, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να αναμένει τις οικονομικές εξελίξεις που θα επιφέρει ο Covid-19».  

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, «η εξέλιξη της αγοράς ακινήτων θα εξαρτηθεί κυρίως από τον αποτελεσματικό εμβολιασμό, την πορεία της οικονομίας της χώρας, από τον τουρισμό, την ψυχολογία των καταναλωτών, το αίσθημα ασφάλειας αλλά και την επενδυτική στόχευση της παγκόσμιας κοινότητας στην Κύπρο».

Μάριος Αδάμου
 
16319