Θα σου δίνουν χιλιάδες € για σπίτι στην εντός των τειχών Λευκωσία

Σε λίγες μέρες οι ανακοινώσεις - Αναμένεται να είναι ψηλότερα τα ποσά από προηγούμενα Στεγαστικά Σχέδια

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Σχέδιο Χορηγιών για Απόκτηση Ιδιόκτητης Κατοικίας το οποίο αφορά στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση στην εντός των τειχών περιοχή της Λευκωσίας στη βάση εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων. 

Το συγκεκριμένο Σχέδιο για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, θα καλύπτει αποκλειστικά οδούς μέσα στην εντός των τειχών περιοχή της Λευκωσίας. Οι συγκεκριμένοι δρόμοι καλύπτονταν από το στεγαστικό σχέδιο για ακριτικές περιοχές, αλλά τώρα θα συμπεριληφθούν σε αυτό το νέο σχέδιο. 

Όπως πληροφορούμαστε, είναι στο τελικό στάδιο η επεξεργασία των σχεδίων, και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου και να ανοίξουν και οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους. 

Η χορηγία θα αφορά ανέγερση και αγορά κατοικίας. Επιπλέον εξετάζεται και το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και ανακαινίσεις με κάποιες όμως προϋποθέσεις. Νοείται ότι το Σχέδιο θα αφορά μόνο ιδιοκατοίκηση. Θα πρέπει δηλαδή οι αιτητές να ζήσουν στο σπίτι. 

Στόχος του Σχεδίου σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών που διαμένουν στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, η προσέλκυση νέων κατοίκων και η αύξηση ενδιαφέροντος παραμονής στην περιοχή αυτή, με απώτερο στόχο την αναβίωση της και τη δημιουργία επιχειρήσεων.

Θυμίζουμε ότι για την ίδια περιοχή εξαγγέλθηκαν και άλλα σχέδια. Η πρώτη πρόσκληση για τα πιο κάτω σχέδια ολοκληρώθηκε αλλά μέσα στο 2023 θα προκηρυχθούν ξανά. 

Πρόκειται για:

  • Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας
  • Σχέδιο κινήτρων για δημιουργία φοιτητικών εστιών, που έχει ήδη ανακοινωθεί
  • Πολεοδομικά κίνητρα και ρυθμίσεις

Τα ποσά 

Γενικότερα, όσον αφορά ποσά, κριτήρια και δικαιούχους, το Σχέδιο θα είναι παρόμοιας φιλοσοφίας με το Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών. 

Τα τελικά ποσά δεν ξεκαθάρισαν ακόμα. Όπως πληροφορούμαστε όμως, στόχος του ΥΠΕΣ είναι τα ποσά της χορηγίας για το συγκεκριμένο σχέδιο, να είναι αρκετά ψηλότερα από το σχέδιο για  Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών τα οποία θυμίζουμε ότι ξεκινούσαν από 25.000 ευρώ για μονήρη άτομα και έφταναν μέχρι 70.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες. Τα ποσά αλλάζουν ανάλογα με την σύνθεση της οικογένειας. 

Δείτε ενδεικτικά στον πιο κάτω πίνακα τα ποσά για το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών που ολοκληρώθηκε την 31η Δεκεμβρίου:
6

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Πάνω κάτω τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι επίσης παρόμοια με τα κριτήρια του Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών. 

Δείτε ενδεικτικά τον πιο κάτω πίνακα με τα εισοδηματικά κριτήρια του σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών. Τονίζεται ότι πιθανόν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις για το σχέδιο της εντός των τειχών Λευκωσίας. 

7

Το Σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί με €5 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και αναμένεται να λειτουργήσει την περίοδο 2023 έως και το 2025. 

 
24565