Θέλεις να αναλάβεις μια σχολική καντίνα; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Κυλικειάρχες: Τι χαρτιά χρειάζονται για τις σχολικές καντίνες
Όλη η διαδικασία για να αναλάβεις μια σχολική καντίνα - Ψάχνουν διαχειριστή για 5 καντίνες αυτή την περίοδο

Οι κατά τόπους Σχολικές Εφορίες διαχείρίζονται τα θέματα των Σχολικών Κυλικείων στα δημόσια σχολεία της Κύπρου. Όταν το συμβόλαιο με τον διαχειριστή σε μία καντίνα ολοκληρωθεί, η κάθε Σχολική Εφορία είναι υποχρεωμένη όπως θα δούμε και πιο κάτω να προκηρύξει νέα διαδικασία και να ζητήσει προσφορές από ενδιαφερόμενους. 

H Brief αναζήτησε και σας παρουσιάζουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες για το πώς μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να διεκδικήσει και να αναλάβει την διαχείριση μιας σχολικής καντίνας, τις υποχρεώσεις του και γενικότερα όλες τις σχετικές πληροφορίες. 

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο των Σχολικών Εφορειών, κ. Ντίνο Έλληνα ο οποίος μας έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. 

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, όσον αφορά την ανάθεση σχολικών κυλικείων διενεργείται πλειοδοτικός διαγωνισμός ο οποίος προκυρήσσεται αυτόνομα από την κάθε σχολική εφορεία και έχει διάρκεια σύμβασης πέντε χρόνων (1 + 2 + 2). Υπάρχουν ειδικά κριτήρια και προδιαγραφές ανάθεσης της προσφοράς.

Οι πληροφορίες και ο κάθε πλειοδοτικός διαγωνισμός για τα σχολικά κυλικεία προκυρήσσεται και διενεργείται σε ανοικτή διαδικασία μέσω της ιστοσελίδας www.eprocurement.gov.cy/epps/home.do στην οποία διενεργούνται όλοι οι διαγωνισμοί δημοσίων συμβάσεων στη Κύπρο. Οι σχετικές προκυρήξεις δημοσιεύονται και στην ιστοσελίδα της κάθε Σχολικής Εφορείας. 

Όπως σημείωσε ο κ. Έλληνας, η διαδικασία είναι ίδια σε παγκύπρια βάση και οι σχολικές εφορείες αξιολογούν με βάση τα δεδομένα του κάθε υποψήφιου και κατοχυρώνουν τις προσφορές.

Η διαδικασία που ακολουθείται: 

Όπως προαναφέραμε, κάθε διαγωνισμός προκυρρήσεται στο www.eprocurement.gov.cy/epps/home.do.

Ανάλογα με τις εφορείες, σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, που έχουν κάτω από 50 χιλιάδες ευρώ πλειοδοτικό διαγωνισμό τότε ο διαγωνισμός δημοσιεύεται και μέσω ανακοίνωσης στο τύπο ή στην ιστοσελίδα της εφορείας.

Όπως σημείωσε, οι εφορείες ορίζουν ένα ποσό το οποίο είναι το ελάχιστο που μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να βάλει στην προσφορά. Ο κάθε υποψήφιος προτείνει όσα χρήματα θέλει στην προσφορά του. Αν τα χρήματα αυτά όμως είναι πιο κάτω από την εκτιμώμενη αξία τότε η προσφορά απορρίπτεται.

Ενοίκιο εννέα μηνών

Το ενοίκιο είναι μηνιαίο και καταβάλεται τους 9 μήνες από τους 12 όπου είναι ανοικτά τα σχολεία.

Όσα χρήματα συμφωνηθούν δηλαδή μέσω της προσφοράς, διαιρούνται διά 9 μήνες, πρόσθεσε.

Πχ: Αν συμφωνηθεί 9 χιλιάδες ευρώ τότε θα διαιρεθεί διά 9 μήνες και ο προσφοριοδότης θα πληρώνει 1000 ευρώ το μήνα.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να πληρώνει τους λογαριασμούς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, σημείωσε. 

Οι προσφοριοδότες μπορούν να στείλουν την προσφορά για πολλά κυλικεία όμως αν εγκριθούν μόνο σε ένα μπορούν να διαχειριστούν και αν εγκριθεί σε όλα τότε μπορεί να υποβάλει σε σειρά προτεραιότητας πιο κυλικείο θέλει να αναλάβει.

Οικονομική και Τεχνική Προσφορά

Συνοπτικά, στους όρους του διαγωνισμού υπάρχουν η οικονομική προσφορά και η τεχνική προσφορά. 

Τα μόρια για την οικονομική προσφορά είναι 40% και για την τεχνική προσφορά 60%. Επομένως αν υπάρχει προηγούμενη πείρα ή αν διαθέτει ο υποψήφιος εκπαιδευτική κατάρτηση παίρνει τις ανάλογες μονάδες.

Πως ελέγχεται η ποιότητα των αγαθών

Ο τιμοκατάλογος καταρτίζεται από την Κεντρική Επιτροπή Σχολικών Κυλικείων (Κ.Ε.Σ.Κ.) και οι προσφοριοδότες θα πρέπει αυστηρά να τηρούν αυτό τον κατάλογο ο οποίος δημοσιεύεται από το Υπουργείο Παιδείας

Η ποιότητα των προιόντων ελέγχεται από την (Κ.Ε.Σ.Κ.) , η οποία καταρτίζεται από τον σύνδεσμο καταναλωτών, από το σχολείο, την σχολική εφορεία, τους μαθητές, το Υπουργείο Υγείας και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. 

Πιο κάτω μπορείται να βρείτε τις ανοικτές προσφορές για τα σχολικά κυλικεία αυτή την περίοδο:

1) Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για Διαχείριση και Εκμετάλλευση του Κυλικείου στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων "Μιχάλης Κακογιάννης" Λάρνακας

>> Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Προσφορές μέχρι τις 22/07/2022

2) Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για Διαχείριση και Εκμετάλλευση του Κυλικείου στο Λύκειο Ιδαλίου

Προσφορές μέχρι τις 22/08/2022 και ώρα 12:00

>> Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

3) Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για τη Διαχείριση και Εκμετάλλευση του Κυλικείου στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα


>> Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

4/ Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για τη Διαχείριση και Εκμετάλλευση του Κυλικείου στο Δημοτικό Σχολείο Καθαρής-Δημήτρη Λιπέρτη στη Λάρνακα

>>> Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

5/ Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για τη Διαχείριση και Εκμετάλλευση του Κυλικείου στο Δημοτικό Σχολείο "ΖΗΝΩΝ" στη Λάρνακα


>>> Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ