Θέλουν αύξηση του κατώτατου μισθού από 2024 – Προβληματισμός στις επιχειρήσεις

Από 1η Ιανουαρίου 2024 θα ισχύσει νέος κατώτατος μισθός – Ίσως απόφαση και για την ωριαία απόδοση

UPD: Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού εντός θητείας Κυβέρνησης, είπε ο Υπ. Εργασίας

Επίσημη πρώτη σήμερα (24/10) για την αρμόδια επιτροπή για επαναξιολόγηση του Κατώτατου Μισθού, ένα χρόνο μετά την απόφαση για θέσπιση του στην Κύπρο, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που προέκυψαν το τελευταίο έτος. 

Αυτό εξάλλου προνοούσε και η τότε συμφωνία, δηλαδή η επαναξιολόγηση του κατώτατου, αφού εφαρμοστεί πρώτα για ένα χρόνο και διαφανούν αδυναμίες και προβλήματα. 

Να υπενθυμίσουμε πως από 1/1/2023 ο Κατώτατος Μισθός είναι στα 940 ευρώ (εκτός κατά τους πρώτους 6 μήνες απασχόλησης που καθορίστηκε στα 885 ευρώ). Η θέσπιση του Κατώτατου Μισθού επηρεάζει θετικά περίπου 100.000 εργαζομένους. 

Μάλιστα, από την εν λόγω συμφωνία απουσίαζε και η ωριαία απόδοση του κατώτατου μισθού, η οποία ωστόσο αναμένεται να ρυθμιστεί για το 2024. 

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκδοθεί νέο διάταγμα για τον κατώτατο μισθό το οποίο θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2024. 

Πρέπει να αυξηθεί λέει η ΣΕΚ

Μιλώντας στην Brief o Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ύψος του κατώτατου μισθού πρέπει να αυξηθεί από το 2024, αφού όπως σημειώνει σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρξε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων κατά περίπου 10%, ενώ όπως υπενθύμισε, ο κατώτατος μισθός που θα αποφασιστεί θα ισχύει για τα επόμενα 2 χρόνια και όχι για 1 χρόνο, όπως ισχύει σήμερα, και έτσι, όπως θεωρεί το ύψος του κατώτατου θα πρέπει να αυξηθεί

Τώρα, όσον αφορά την ωριαία απόδοση, ο κ. Μάτσας ευελπιστεί πως θα ρυθμιστεί με το νέο διάταγμα

Πρόβλημα για τις επιχειρήσεις η αύξηση του Κατώτατου

Μιλώντας στην Brief, o Αιμίλιος Μιχαήλ, Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων ΚΕΒΕ ανέφερε αρχικά πως κατά τον πρώτο χρόνο θέσπισης του κατώτατου μισθού δεν φαίνεται να προέκυψαν σοβαρά προβλήματα, ωστόσο, σημειώνει την ίδια ώρα πως αριθμός επιχειρήσεων δεν κατάφεραν ακόμη να καλύψουν την αύξηση των δαπανών τους που προέκυψε από τη θέσπιση του κατώτατου μισθού. 

Ο κ. Μιχαήλ προειδοποίησε πως ενδεχόμενη αύξηση του ύψους του κατώτατου μισθού θα επιφέρει περεταίρω προβλήματα σε επιχειρήσεις και ιδιαιτέρα σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας στο επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Όπως επεξήγησε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, αλλά και λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού και του κόστους ενέργειας που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις, μια ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου θα είχε ενδεχομένως ως αποτέλεσμα και μετακύλιση αυτών των δαπανών στους καταναλωτές

Περεταίρω, όπως σημείωσε ο κ. Μιχαήλ, μια ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα είχε ως αποτέλεσμα και εσωτερικά προβλήματα στις επιχειρήσεις, καθώς εργαζόμενοι οι οποίοι εργοδοτούνται για περισσότερο διάστημα σε μια επιχείρηση θα θεωρούσαν πως αδικούνται εάν άλλοι εργαζόμενοι που μόλις προσελήφθηκαν βρίσκονταν στη ίδια ή κοντά στη μισθολογική τους κλίμακα, με αποτέλεσμα την κλιμακωτή αύξηση μισθών σε όλους, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες δαπάνες για τις επιχειρήσεις σε μια δύσκολη περίοδο. 

Όπως επεξηγούν ένα χρόνο αργότερα αρκετές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν ακόμη να καλύψουν τις αυξήσεις μισθών, ενώ την ίδια ώρα προειδοποιούν 

Περιμένουν και τι θα γίνει με το πέναλτι του 12% 

Παράλληλα, την Παρασκευή θα τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η πρόταση της κυβέρνησης που αφορά το πέναλτι του 12% στις συντάξεις, όπου αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί και η αναλογιστική μελέτη. 

Αν και μέχρι στιγμής ο Υπουργός Εργασίας δεν έχει πει λεπτομερώς το τι αφορά αυτή η πρόταση, εντούτοις, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει οριζόντια απαλοιφή του πέναλτι της 12% αλλά η οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, από τις οποίες θα επηρεαστούν θετικά σε μεγάλο βαθμό οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολήθηκαν σε χειρωνακτικά και σε απαιτητικής φύσεως επαγγέλματα, καθότι, όπως είπε ο Υπουργός, συνήθως σε αυτά τα επαγγέλματα η έναρξη της εργασίας γίνεται από πολύ νεαρή ηλικία.

Πάει Βουλή ο Παναγιώτου

Ταυτόχρονα, σήμερα (24/10) ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, θα βρεθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας όπου θα συζητηθεί το πέναλτι του 12%, η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό αλλά και οι συντάξεις χηρείας που δίνονται σε άντρες. 

Μιλώντας στην Brief, o Πρόεδρος της Κοιν. Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Καυκαλιάς, ανέφερε πως όσον αφορά το πέναλτι του 12% στις συντάξεις η Επιτροπή θα ακούσει τις θέσεις της κυβέρνησης ως προς το ζήτημα, ενώ παράλληλα και τα μέλη της επιτροπής θα παραθέσουν ενώπιον του Υπουργού Εργασίας τις δικές τους θέσεις. Όπως σημείωσε ο κ. Καυκαλιάς, αντιλαμβανόμενος ότι το πέναλτι του 12% βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση, θα καλέσουν ξανά τον Υπουργό σε κατοπινό στάδιο ώστε να ξανασυζητήσουν το ζήτημα. 

Τώρα, όσον αφορά το πρόβλημα που προκλήθηκε από τη διάκριση λόγω φύλου στις προϋποθέσεις για παροχής σύνταξης χηρείας σε άνδρες δικαιούχους, ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε πως αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται στα δικαστήρια, ενώ θα ζητήσουν από την κυβέρνηση την ετοιμασία νομοσχεδίου, το οποίο θα παραχωρεί τη σύνταξη χηρείας και σε άνδρες που έχασαν τη σύζυγο τους πριν το 2018, διορθώνοντας έτσι τη στρέβλωση που έχει προκληθεί. 

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος