Θέλουν έως και 50% των υπαλλήλων από τρίτες χώρες

Ξενοδόχοι και επιχειρήσεις εστίασης προειδοποιούν πως αν δεν αλλάξει η συμφωνία δεν θα βρουν προσωπικό

Ο Υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε και ξενοδόχοι και επιχειρηματίες στον τομέα της εστίασης αναμένουν πως πριν τη λήξη της θητείας του ο Κυριάκος Κούσιος θα αναθεωρήσει την Στρατηγική για Απασχόληση Εργατών από τρίτες χώρες. 

Αυτό ανέφερε και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ερωτηθείς από την Brief σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία στην εξεύρεση προσωπικού. Όπως σημείωσε ο κ. Ρουσουνίδης ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, δεσμεύτηκε πως θα δοθεί λύση. 

Εξάλλου και ο ίδιος ο Υπουργός κατά τον απολογισμό του Υπ. Εργασίας, ανέφερε πως δεν πρόκειται να φύγει από το Υπουργείο χωρίς να προωθήσει την αναθεώρηση της Στρατηγικής για την Απασχόληση Εργατών από τρίτες χώρες. Ο κ. Κούσιος υπεραμύνθηκε μάλιστα της απόφασης του – μετά από την έντονη κριτική που δέχεται από τις Συντεχνίες – πως δεν μπορεί τομείς όπως η τουριστική βιομηχανία και άλλοι να μείνουν χωρίς προσωπικό, την ώρα που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους εργαζόμενους. 

Την ίδια ώρα ξενοδόχοι και επιχειρήσεις προειδοποιούν πως αν δεν τροποποιηθεί η Στρατηγική υπάρχει το ενδεχόμενο να υπολειτουργούν, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, εστιατορίων και άλλων τομέων της οικονομίας. 

Τι θα αλλάξει 

Σύμφωνα με τη νέα Στρατηγική, θα διευρυνθεί ο κατάλογος των επαγγελματιών που θα μπορούν να εργοδοτήσουν άτομα από τρίτες χώρες, καταργώντας το διάταγμα που περιορίζει σε μερικά επαγγέλματα την εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες. Παράλληλα, αυξάνεται η ποσόστωση σε 30% για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις και σε 50% για επιχειρήσεις που έχουν συλλογικές συμβάσεις

Ξενοδόχοι που μίλησαν στην Brief επεξήγησαν πως με αυτό τον τρόπο θα μπορούν πλέουν να εργοδοτούν πιο εύκολα προσωπικό από τρίτες χώρες, καθώς με τα σημερινά δεδομένα αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό αυστηρές και «αχρείαστες» όπως χαρακτήρισαν προϋποθέσεις, κάτι που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα στην εξεύρεση προσωπικού. 

 
25008