Θέλουν να φτιάξουν «νέα πόλη» εντός της Λεμεσού

Όλοι τα έργα του Δήμου – Θέλουν να ρίξουν τιμές ενοικίων, να διαφυλάξουν Lady’ s Mile & να φτιάξουν τη δυτική Λεμεσό

Προχωρούν οι σχεδιασμοί για την ανέγερση κατοικιών σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ που ενδέχεται να συμβάλουν ευρύτερα στην μείωση των ενοικίων στην πόλη. Παράλληλα προχωρούν και οι σχεδιασμοί για την ανάπτυξη σε Lady’s Mile και Δυτική Λεμεσό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, μιλώντας στο Business Hour by Brief

O κ. Νικολαΐδης, αναφερόμενος αρχικά στο μεγαλεπήβολο έργο ύψους 100 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ, επεξήγησε πως θα ανεγερθούν γύρω στις 600 κατοικίες, από ενός υπνοδωματίου μέχρι και τεσσάρων υπνοδωματίων και οι οποίες θα δοθούν με χαμηλό ενοίκιο (μέχρι και 25% κάτω από τις υφιστάμενες τιμές) σε οικογένειες αλλά και ηλικιωμένους οι οποίοι θα τα έχουν ανάγκη. 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λεμεσού, η ανάπτυξη θα γίνει σε δύο τεμάχια στον Άγιο Νικόλαο και σε ένα τεμάχιο στον Άγιο Ιωάννη, συνολικού εμβαδού 31.000 τ.μ., με το έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί από 3 σε 5 χρόνια, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της Brief (Διαβάστε το ΕΔΩ). 

Δυτική Λεμεσός / «Να δημιουργήσουμε μια νέα πόλη μέσα στη πόλη μας»

Ερωτηθείς σχετικά με τις φωνές για σωρεία προβλημάτων στην δυτική Λεμεσό ο κ. Νικολαίδης σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται μία αναπτυξιακή «πνοή» στη περιοχή η οποία σύμφωνα με τον Δήμαρχο θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την έγκριση του Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Πόλης που θα συμπεριλαμβάνει αυτή τη φορά και την περιοχή μεταξύ μαρίνας και Νέου Λιμανιού

«Είναι η περιοχή της λεγόμενης ακταίας οδού. Είναι η περιοχή που ήταν παλιά τα οινοποιεία της πόλης και είναι μια ευκαιρία για τον Δήμο να δημιουργηθούν εκεί υποδομές για μια ανάπτυξη διαφορετική. Μια ανάπτυξη που θα είναι κοντά στη θάλασσα, με ανοικτούς χώρους για τη χρήση από τον κόσμο, για περπάτημα, για ήπια κυκλοφορία, δεν θα υπάρξουν μεγάλες λεωφόροι. Θα είναι μια υποδειγματική ανάπτυξη. Αναμένεται εκεί να εισρεύσουν αρκετές επιχειρήσεις και ξένες επιχειρήσεις. Θα είναι χώροι για ήπια ψυχαγωγία. Θα είναι χώροι για οικιστική ανάπτυξη. Μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια νέα πόλη μέσα στη πόλη μας», επεσήμανε. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο αναμένεται πως το εν λόγω Σχέδιο θα δημοσιευθεί εντός του χρόνου.  

Στόχος και η πτώση των ενοικίων

Αναφορικά με το αν η ανάπτυξη με τις 600 κατοικίες σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ θα «ρίξει» τα υψηλά ενοίκια της Λεμεσού ο κ. Νικολαΐδης απάντησε πως πέραν από το γεγονός ότι θα λυθεί το θέμα για περίπου 600 οικογένειες, η εισαγωγή των 600 οικιστικών μονάδων στην αγορά θα βοηθήσει ούτως ώστε στη βάση της προσφοράς και της ζήτησης να διαμορφώσει σε πιο προσιτά επίπεδα τα ενοίκια

«Ελπίζουμε ότι θα είναι μια καλή παρέμβαση στην αγορά όσον αφορά τα ενοίκια και την αγορά πρώτης κατοικίας», σημείωσε.  

Τι θα γίνει στο Lady’s Mile

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Δημάρχου Λεμεσού, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως σε συνεργασία με εμπλεκόμενα αρμόδια υπουργεία και οργανισμούς προχώρησε στον καθορισμό ενός προκαταρτικού ρυθμιστικού σχεδίου.

Οι στόχοι του είναι να μπει μια τάξη στην αναρχία που υπάρχει στην περιοχή, να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στην ακτή και να διαφυλαχτεί και να αναδειχθεί η οικολογική αξία της ευρύτερης περιοχής

Ο Δήμος Λεμεσού – όπως σημειώνει ο κ. Νικολαίδης – θέλοντας να επισπεύσει την διαδικασία υλοποίησης του έργου ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει την ωρίμανση του έργου στη βάση του προκαταρτικού ρυθμιστικού σχεδίου. 

«Έτσι με απόφαση του Υπουργού έχουμε αναλάβει την ωρίμανση του Έργου. Έχουμε ορίσει σύμβουλο μηχανικό, έχουμε προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών οι οποίες λήγουν σύντομα για την μελέτη, ετοιμασία σχεδίων και ετοιμασία των όρων για τις προσφορές, όπου πλέον θα είναι οι προσφορές για κατασκευή και θα μπούμε σε μια διαδικασία διαβούλευσης. Θα αξιοποιήσουμε μια συμβουλευτική επιτροπή αποτελούμενη από διάφορους φορείς», σημείωσε. 

Όπως αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης στόχος δεν είναι η άναρχη εμπορικοποίηση της περιοχής του Lady’s Mile, αλλά να διαφυλαχθεί από την φθορά που επέρχεται αν αφεθεί η κατάσταση όπως είναι. 

«Επειδή δεν υπάρχει έλεγχος σε θέματα αποχετεύσεων, εισαγωγής ξένων στοιχείων προς το περιβάλλον. Θα γίνει μια σωστή ανάπλαση με ένα δρόμο ο οποίος δεν θα είναι από άσφαλτο αλλά από γεωκυψέλες ούτως ώστε να συνάδει με το περιβάλλον της περιοχής. Θα μπει φωτισμός σωστός ούτως ώστε να μην επηρεάζει τον παρακείμενο βιότοπο που υπάρχουν πουλιά. Θα μπουν συστήματα αποχετεύσεις. Θα μπουν προδιαγραφές σε ότι αφορά πεζογέφυρες, ποδηλατόδρομους. Θα οργανωθούν κάποιοι χώροι στάθμευσης, άρα όσες παρεμβάσεις θα γίνουν θα είναι με τον σωστό τρόπο ώστε να διαφυλαχθεί η αξία της περιοχής αλλά και να την χαίρεται ο κόσμος ως ένα πραγματικό βιότοπο, στολίδι και ένα εθνικό θησαυρό της Κύπρου μας», επεξήγησε. 

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ο Δήμαρχος Λεμεσού σημείωσε πως η μελέτη και η ετοιμασία για προσφορές θα διαρκέσει περίπου 15 μήνες, από την ημερομηνία κατακύρωσης, και μετά θα είναι θέμα της εξασφάλισης των σχετικών κονδυλίων που υπολογίζεται γύρω στα 7 με 8 εκατομμύρια ευρώ ώστε να προχωρήσει το έργο. 

Δείτε ολόκληρη την παρέμβαση του Δημάρχου Λεμεσού στο Business Hour by Brief:

*Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 

 
24350