Θέλουν να κάνουν 2 νέα Malls στη Λεμεσό - Το ένα δίπλα από το άλλο

Τι δηλώνουν στην Brief οι εμπλεκόμενοι Δήμαρχοι - Ποια τα δεδομένα σήμερα

Όχι ένα αλλά δύο είναι τα αιτήματα που αναμένεται να κατατεθούν στις αρμόδιες αρχές, για κατασκευή δύο νέων εμπορικών κέντρων (malls), στη Λεμεσό, αυτή τη φορά στις ανατολικές περιοχές της πόλης.

Πρόκειται για ένα τεμάχιο στον Άγιο Αθανάσιο και ένα στην Μέσα Γειτονιά, και το πλέον αξιοθαύμαστο είναι ότι τα δύο αυτά τεμάχια είναι σχεδόν… δίπλα δίπλα. Το ένα είναι απέναντι από το Jumbo στον Άγιο Αθανάσιο (βλ. φώτο) σε τεμάχιο που σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης (Λεωφ. Αγίου Αθανασίου με Οδό Ανδρέα Καριόλου), και σε τεμάχιο στη Μέσα Γειτονιά, δυτικά του Jumbo, δίπλα από το ΚΖ Νηπιαγωγείο Λεμεσού Τιμίου Προδρόμου και κοντά στο Ίδρυμα Αγίου Στεφάνου. (Λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού με 1ης Οκτωβρίου). (βλ. φώτο πιο κάτω)

φ
Το τεμάχιο στον Άγιο Αθανάσιο

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύμα στην «Επιχειρηματική Λεμεσό» του ΕΒΕ Λεμεσού, έκανε αναφορά για γνωστοποίηση που κοινοποίησε εταιρεία ότι θα υποβάλει αίτηση στο Τμήμα Πολεοδομίας, για τη χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας κατά παρέκκλιση των προνοιών του τοπικού σχεδίου Λεμεσού, «για ανάπτυξη που αφορά Οργανωμένο Εμπορικό Κέντρο». Πρόκειται για τεμάχιο επί της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού στη Μέσα Γειτονιά που είναι πολύ κοντά στην διασταύρωση με την Αγίου Αθανασίου. 

φ
Το τεμάχιο στη Μέσα Γειτονιά

Ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς Δώρος Αντωνίου, ανέφερε στην Brief ότι η εταιρεία που ενδιαφέρεται για την λειτουργία Mall στο τεμάχιο στη Μέσα Γειτονιά, ήδη ζήτησε προκαταρκτικές απόψεις από την Πολεοδομία η οποία απάντησε και έθεσε κάποιες προϋποθέσεις για να μπορεί εξεταστεί το αίτημα για κατασκευή του εμπορικού κέντρου. Σημείωσε ότι αν και η Πολεοδομία δεν ενημέρωσε ακόμα επίσημα τον Δήμο, έχουν πληροφορηθεί ότι η εταιρεία προχωρά πλέον για προκαταρκτικά σχέδια και μελέτες. 

«Είχαμε μια συνάντηση με ανθρώπους της εταιρείας οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τις προθέσεις τους, αλλά για την ώρα ως Δήμος δεν έχουμε κάποια εμπλοκή. Θα τοποθετηθούμε σε κατοπινό στάδιο όταν θα μας ζητήσει τις απόψεις μας η Πολεοδομία», σημειώνει ο κ. Αντωνίου.

φΤο τεμάχιο στη Μέσα Γειτονιά 

Ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Μαρίνος Κυριάκου, μιλώντας στην Brief, αναφέρθηκε σε ενδιαφέρον εταιρείας για να προχωρήσει τις διαδικασίες για λειτουργία Mall στο τεμάχιο που είναι απέναντι από το Jumbo στον Άγιο Αθανάσιο. Για την ώρα δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες. Τόνισε όμως ότι σε κάθε περίπτωση, για να συναινέσει ο Δήμος Αγίου Αθανασίου σε τέτοιου μεγέθους αναπτύξεις θα πρέπει να προχωρήσουν τα οδικά έργα στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην Λεωφόρο Αγίου Αθανασίου και την κατασκευή του κόμβου που προβλέπεται στη διασταύρωση των Λεωφόρων Σπύρου Κυπριανού και Αγίου Αθανασίου και να προχωρήσει η σύνδεση με τον παραλιακό. «Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς τα οδικά έργα».
φ
φΤο τεμάχιο στον Άγιο Αθανάσιο

Σε κάθε περίπτωση γίνεται αντιληπτό ότι μοιάζει… απίθανό να δοθούν άδειες για δύο εμπορικά κέντρα με λίγα μέτρα απόσταση. Ο χρόνος θα δείξει πώς θα προχωρήσουν τελικά οι διαδικασίες. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για τις προθέσεις εταιρειών για τα δύο εμπορικά κέντρα, έγινε αναφορά και συζήτηση την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό μετά από πρωτοβουλία του ΕΒΕ Λεμεσού, με την συμμετοχή φορέων της πόλης και με στόχο κυρίως των συντονισμό για προώθηση των μεγάλων έργων του δημοσίου που δεν προχωρούν εδώ και χρόνια. 

Τέλος,  σημειώνουμε ότι στο πρόσφατο δημοσίευμα της η «Επιχειρηματική Λεμεσός» επικαλούμενη αρμόδια πηγή ανέφερε ότι, ίσως να απαιτείται να διενεργηθεί και μελέτη για τις εμπορικές επιπτώσεις στη Λεμεσό από τη λειτουργία ενός ακόμα Mall, αφού ενδεχομένως να επηρεαστούν περαιτέρω κάποιες εμπορικές οδοί, ενώ όπως σημειώνεται, άρχισαν να εκδηλώνονται και αντιδράσεις από εμπορευόμενους.

Σωτήρης Νικηφόρου

Σωτήρης Νικηφόρου