Θέλουν «πάγωμα» εκποιήσεων τα κόμματα παρά τις προειδοποιήσεις

Επιμένουν στην ανάγκη αναστολής των εκποιήσεων τα κόμματα – Κάθετα αντίθετοι Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Την ώρα που οι εκποιήσεις έχουν επαναρχίσει μετά από έξι μήνες και ολοένα και περισσότερες ειδοποιήσεις πλειστηριασμών αναρτώνται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εσωτερικών και του Συνδέσμου Τραπεζών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επαναφέρουν στο προσκήνιο 5 προτάσεις νόμου, μέσω των οποίων επιχειρείται νέο πάγωμα όλων των διαδικασιών.

Συγκεκριμένα σήμερα (5/11) οι 5 προτάσεις νόμου θα συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνδέσμου Τραπεζών.

>>> Διαβάστε ακόμη: Σε e-πλειστηριασμό 25 χωράφια και 2 οικόπεδα (ΤΙΜΕΣ & ΦΩΤΟ) <<<

Οι προτάσεις νόμου
Ειδικότερα, η πρώτη πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, τιτλοφορείται ως «ο περί της Αναστολής των Διαδικασιών Εκποίησης Ενυπόθηκων Ακινήτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2020», και στοχεύει στην θέσπιση νέας νομοθεσίας για καθολική αναστολή όλων των διαδικασιών εκποιήσεων μέχρι το τέλος του 2020, λόγω της ύφεσης που αναμένεται να υπάρξει τόσο στην οικονομία της Κύπρου όσο και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η δεύτερη πρόταση νόμου («περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2020»), η οποία κατατέθηκε από τον Βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη, στοχεύει στην παγοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας εκποίησης υποθηκευμένης ακίνητης ιδιοκτησίας λόγω μη πληρωμής δόσεων αποπληρωμής δανείου, ενώ η τρίτη («ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμος του 2020», την οποία, επίσης, κατέθεσε ο κ. Περδίκης αφορά στην αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας εκποίησης υποθηκευμένης ακίνητης ιδιοκτησίας λόγω της μη αποπληρωμής δόσεων δανείου που αφορούν στην περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 1η Ιουνίου 2020, στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων αναφορικά με τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που προκύπτει λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η τέταρτη πρόταση νόμου, «ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2020», η οποία κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαΐδη, Στέφανο Στεφάνου, Άριστο Δαμιανού και Ανδρέα Καυκαλιά, στοχεύει στην αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων του Μέρους VIA του βασικού νόμου μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020 ή/και μέχρι την λήξη της εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων και πολιτικών αναφορικά με την διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκύπτει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η εν λόγω πρόταση νόμου επικεντρώνεται κυρίως στην προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 350.000 ευρώ και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Η πέμπτη πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου και Λίνος Παπαγιάννης, και τιτλοφορείται ως «ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2020», στοχεύει στην αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, λόγω των επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου COVID-19 στην οικονομία και ειδικότερα στους δανειολήπτες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Διαφωνούν Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα έχουν εκφραστεί ήδη αρκετές φορές κατά της όποιας νέας αναστολής των εκποιήσεων, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μάλιστα, το Υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τονίζει πως, η επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων θα επιφέρει δυνητικές επιπτώσεις και δυσανάλογο κόστος τόσο στο κράτος όσο και στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «ήδη οι τράπεζες παρουσίασαν ζημιές το πρώτο τρίμηνο με επίπτωση στην κεφαλαιακή τους βάση κυρίως λόγω προβλέψεων συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν αναλόγως των επιπτώσεων της πανδημίας».

Συναφώς, το ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί πως «η θεσμοθετημένη αναστολή εκποιήσεων θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην προσπάθεια για αντιμετώπιση του νέου κύματος ΜΕΔ που αναμένεται με τη λήξη της περιόδου αναστολής των δόσεων».

Πανομοιότυπες επισημάνσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, εκφράζει και η Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει προειδοποιήσει πολλάκις πως αναμένει αύξηση των ΜΕΔ λόγω της πανδημίας μετά το πέρας του μορατόριουμ καταβολής δόσεων που λήγει στο τέλος του έτους και συνεπώς θεωρεί ότι οποιαδήποτε νέα αναστολή στις εκποιήσεις θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις Τράπεζες.

Δύσκολο εγχείρημα…
Συναφώς και βάσει των πιο πάνω, η προσπάθεια της Βουλής να αναστείλει εκ νέου τις εκποιήσεις δεν θα είναι εύκολη, αφού ακόμη και να οδηγηθεί οποιαδήποτε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής και υπάρξει πλειοψηφία για ψήφιση της, ο Νόμος που θα ψηφιστεί ενδεχομένως είτε θα αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προχωρήσει σε άμεση αναφορά του στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως άλλωστε είχε γίνει και στο παρελθόν.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι, μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να ληφθεί η τελική απόφαση, οι εκποιήσεις θα έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά και πιθανότατα θα έχουν εκλείψει και οι λόγοι που επικαλούνται τα κόμματα για αναστολή των εκποιήσεων.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως κατά τη σημερινή (5/11) συνεδρία της η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα συζητήσει αυτεπάγγελτα την πορεία γενικά των εκποιήσεων, καθώς και το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου αναστολής των εκποιήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, λόγω των επιπτώσεων της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης.

Μάριος Αδάμου