Θέλουν παράταση αναστολής εκποιήσεων αλλά εγκυμονεί κινδύνους

Τι λένε στην Brief ο Σύνδεσμος Τραπεζών, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και ο βουλευτής Α. Καυκαλιάς

>>>UPD: Τράπεζες: Κατά της αναστολής εκποιήσεων – Απαντούν με 5 κινδύνους <<<

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Νέα παράταση στην αναστολή εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων ζητεί η αντιπολίτευση. Συνολικά  4 κόμματα μέσω των βουλευτών (Άνδρου Καυκαλιά), Ηλία Μυριάνθους (ΕΔΕΚ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ) και Αλέκου Τρυφωνίδη (ΔΗΠΑ) κατέθεσαν πρόταση νόμου ώστε να παραταθεί η αναστολή  εκποίησης  ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023.

Η πρόταση θα συζητηθεί τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 στην Επιτροπή Οικονομικών και την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Σημειώνεται ότι η παράταση που δόθηκε τον περασμένο Ιούλιο εκπνέει τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν παράταση λόγω των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία Covid -19  και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία. 

Ο εκ των εισηγητών της πρότασης βουλευτής του ΑΚΕΛ Άνδρος Καυκαλιάς ανέφερε στην Brief ότι «καταθέσαμε την πρόταση νόμου, διότι δεν εξέλειψαν  οι λόγοι που οδήγησαν στην αναστολή εκποιήσεων.«Με την πρότασή μας»  ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, «υποστηρίζουμε το κοινωνικό σύνολο».Ερωτηθείς, για το ενδεχόμενο η παράταση να μην γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  ο κ. Καυκαλιάς είπε «ότι οι πολιτικές της Ευρώπης δεν πρέπει να είναι ενάντια στην κοινωνία».

Χρύσης: «Είμαστε θετικοί αλλά»

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών  Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι «καταρχήν είμαστε θετικοί στην πρόταση νόμου, αλλά θα τοποθετηθούμε στη συνεδρία της Δευτέρας».Όπως ανέφερε ο κ.Παντελίδης, «την προηγούμενη περίοδο που ταχθήκαμε υπέρ  της παράτασης της αναστολής εκποιήσεων ήταν διαφορετικά τα δεδομένα, αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δεδομένο τον κίνδυνο με νέα παράταση να μην εκταμιευθεί το κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  Παράλληλα, ο κ. Παντελίδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου όπου μπορούν να προσφύγουν οι δανειολήπτες για τις οφειλές προς τις Τράπεζες. Επίσης, εκκρεμεί από την Κεντρική Τράπεζα το νομοθετικό πλαίσιο για την εξυπηρέτηση των δανείων».

>>>>Διαβάστε επίσης: Ολομέλεια: Αποφάσισε τρίμηνη αναστολή για εκποιήσεις ακινήτων<<<<

Σύνδεσμος Τραπεζών:« Διαφωνούμε κάθετα»

Μιλώντας στην Brief ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τραπεζών Ανδρέας Κωστουρής ανέφερε ότι «ως Σύνδεσμος Τραπεζών είμαστε κάθετα αντίθετοι με την πρόταση νόμου, αφού δεν είναι ορθό να προβαίνουμε επί της Αρχής σε παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο αφού διαταράσσεται η ομαλότητα στην οικονομία». Ο κ. Κωστουρής ανέφερε ότι σε περίπτωση νέας αναστολής εκποιήσεων υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης από τους Οίκους Αξιολόγησης και της εκταμίευσης του ποσού από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών σε συναντήσεις με υποψήφιους για την  Προεδρία της Δημοκρατίας  τονίζει την ανάγκη να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα.

Με  προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση   έχει ανασταλεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022 η διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων που αφορά στοχευμένα:  Tην κύρια κατοικία του χρεώστη με εκτιμημένη αξία η οποία δεν υπερβαίνει τις €350.000. Την επαγγελματική στέγη του χρεώστη με ετήσιο κύκλο που δεν υπερβαίνει τις €750.000 και αγροτεμάχιο του χρεώστη η εκτιμημένη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100.000.

Ζητούν παράταση αναστολής ΕΔΕΚ και Οικολόγοι

Την άμεση αναστολή των εκποιήσεων για ακόμη τρεις μήνες ζητούν η ΕΔΕΚ και Οικολόγοι. Σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ τόνισε ότι «η υφιστάμενη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2022 προχώρησε με την προϋπόθεση να εξυπηρετηθούν δύο σκοποί, να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο ενοικίου αντί δόσης και να συζητηθεί το θέμα των 13 προτάσεων νόμου για τις εκποιήσεις, έτσι ώστε να εξισορροπήσουμε τις σχέσεις μεταξύ πιστωτών και δανειοληπτών».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «με απογοήτευση παρατηρούμε πως οι σκοποί παρέμειναν σε εκκρεμότητα και δεν διευθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της αναστολής γι’ αυτό το σκοπό, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε καταθέσει κοινή πρόταση μαζί με άλλα κόμματα, ζητώντας να γίνει άμεση επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων τουλάχιστον για ακόμη τρεις μήνες»

Εκ μέρους των Οικολόγων ο βουλευτής Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι «ζητούμε να γίνει η αναστολή, καθώς θεωρούμε αναγκαία την επιμήκυνση αυτής της περιόδου έχοντας υπόψη ότι πολλά νοικοκυριά είναι εκτεθειμένα. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της αναστολής ευελπιστούμε πως θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο ενοικίου αντί δόσης και οι 13 σχετικές προτάσεις νόμου, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στην παροχή σωστών και βιώσιμων αναδιαρθρώσεων αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο αδικαιολόγητων πλειστηριασμών». 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, «δυστυχώς βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Οκτωβρίου και παρατηρούμε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση καθώς τα εν λόγω θέματα δεν έχουν τεθεί ακόμα για συζήτηση».
 
 
 
 

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
 
24355