Θέμα με υποψηφιότητα ΙΜΟ: ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ εγγράφουν το θέμα στη Βουλή

Η βουλή ζητά εξηγήσεις - Τι λέχθηκε μεταξύ Χριστοδουλίδη και Αννίτας - Τι είπε η Ελλάδα σε Νίκο

UPD 5/4 12:01: ΔΗΣΥ: Να γίνουν γνωστά τα κριτήρια και οι διαδικασίες για μη υποψηφιότητα στον ΙΜΟ
 

Αυτεπάγγελτη εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών για το τι συνέβη τελικά με την υποψηφιότητα της Κύπρου στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, ζητούν τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και ο ΔΗΣΥ

Ειδικότερα, το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε χθες (4/4) πως ενέγραψε το θέμα στη Βουλή, ζητώντας όπως κληθούν στην Επιτροπή για τη συζήτηση του θέματος ο Υπουργός Εξωτερικών, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, ο Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών και ο τέως Υφυπουργός Ναυτιλίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΔΗΣΥ, καθώς μετά τη χθεσινή (4/4) συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συναγερμού αποφασίστηκε να εγγραφεί το θέμα στη Βουλή, και ενώ μια ημέρα προηγουμένως η Πρόεδρος του κόμματος ζήτησε δημόσια εξηγήσεις από τον ΠτΔ. 

Τι λέχθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Αννίτα για το ΓΓ του ΙΜΟ 

Στην εκπομπή Snipers με τον Παναγιώτη Τσαγγάρη και Ανδρέα Παράσχο, αναφορά έγινε και για τις δημόσιες εξηγήσεις που ζήτησε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη η Αννίτα Δημητρίου για τον ΙΜΟ την ώρα που ο τέως υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος ζήτησε να εγγραφεί θέμα στην Βουλή.  

Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Τσαγγάρης ο λόγος που ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποφάσισε να μην διεκδικήσει την θέση του ΓΓ του ΙΜΟ με τον Βασίλη Δημητριάδη η Κύπρος μετά και την στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία είναι διότι το Προεδρικό διερεύνησε τις ενδείξεις που υπήρχαν από Ευρωπαϊκές χώρες για στήριξη Δημητριάδη και κάτι τέτοιο δεν ίσχυε με αποτέλεσμα να αποφασίστει η Κύπρος να στηρίξει κάποια άλλη από τις υποψηφιότητες. 

Ο Παναγιώτης Τσαγγάρης μάλιστα προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την Αννίτα Δημητρίου στην πρόσφατη συνάντηση για το τι παίχτηκε με την υποψηφιότητα της Κύπρου στον ΙΜΟ ότι ουσιαστικά η Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα ζήτησε από την Λευκωσία να μην προχωρήσει με δική της υποψηφιότητα διότι θα έβαζε την πρώτη σε δύσκολη θέση κυρίως στο εσωτερικό μέτωπο ενόψει μάλιστα εκλογών.

Β. Δημητριάδης: Ναι, υπάρχουν αποδείξεις ότι μας πλησίασαν για ΓΓ IMO

Ο πρώην Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, έσπασε τη σιωπή του χθες σχετικά με τα όσα εξελίσσονται και λέγονται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την υποψηφιότητα του για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

Ο κ. Δημητριάδης με 6 σημεία απαντά για το τι συνέβη τελικά, τονίζοντας πως υπήρξε βολιδοσκόπηση από τις Βρυξέλλες τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στη Λευκωσία για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του. Μάλιστα, απαντώντας στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει πως για τα λεγόμενα του υπάρχουν και αποδεικτικά στοιχεία τα οποία δεν θα δημοσιεύσει αλλά είναι στη διάθεση του ΠτΔ εάν τα θελήσει. 

Την ίδια ώρα ο πρώην Υφυπουργός Ναυτιλίας, σημειώνει πως δεν γνωρίζει αν η τελική απόφαση για μη υποβολή υποψηφιότητας από την Κύπρο έχει να κάνει με τη στάση των Αθηνών (σ.σ. ότι θα ψηφίσει τον Τούρκο υποψήφιο), ωστόσο, τονίζει πως «η σχέση Αθηνών-Λευκωσίας και οι αδελφικοί δεσμοί Ελλάδος-Κύπρου είναι απείρως πιο σημαντικοί από την υποψηφιότητα του όποιου Βασίλη Δημητριάδη».

Καταληκτικά ο κ. Δημητριάδης σημειώνει πως η αναμόχλευση του θέματος δεν εξυπηρετεί κανένα (Διαβάστε αυτούσια όσα ανέφερε).

ΠτΔ: Αν υπήρχε ευχέρεια διεκδίκησης της θέσης ΓΓ ΙΜΟ γιατί να μην το πράξουμε;

Αν υπήρχε η οποιαδήποτε ευχέρεια η Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) με τον Βασίλη Δημητριάδη μπορείτε να φανταστείτε οποιοδήποτε λόγο για να μην το πράξουμε, διερωτήθηκε ψες (4/4) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδης.

Προσερχόμενος στην τελετή απονομής βραβείων θεάτρου ΘΟΚ, στη Λευκωσία, και κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του τέως Υφυπουργού Ναυτιλίας σε σχέση με τον IMO, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έθεσε το ερώτημα «ποιος θα ευνοείτο, ανάμεσα σε πολλά άλλα δεδομένα, αν πετυχαίναμε ένα τέτοιο στόχο», για να σημειώσει ότι «θα ευνοείτο και θα χαιρετιζόταν το γεγονός, γιατί η Κυβέρνηση πέτυχε ένα τέτοιο στόχο».

«Άρα δεν υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν προσεγγίζουμε τέτοια θέματα με οποιαδήποτε άλλη σκοπιά πέραν από το γεγονός να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Άρα δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι ο Βασίλης Δημητριάδης λέει έχει είχε στοιχεία, τα οποία αν επιθυμεί, μπορεί να του τα προσκομίσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε Υπουργείο Εξωτερικών, έχουμε διπλωματικές αποστολές, γίνονται συζητήσεις, ανταλλαγή υποστήριξης και είναι όλα αυτά που λαμβάνονται υπόψη».

Επανέλαβε ότι «αν υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο, γιατί να μην το διεκδικήσουμε», τονίζοντας ότι «αυτός -ανάμεσα σε άλλα- που θα ευνοείτο θα ήταν και η δική μας Κυβέρνηση».

«Εμείς», συνέχισε, «δεν προσεγγίζουμε τέτοια θέματα με τις αιχμές που κάποιοι θέλουν να αφήσουν. Εμάς μας ενδιαφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία να πετυχαίνει τους στόχους της».

Σε ερώτηση αν υπήρχε οποιαδήποτε ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Επαναλαμβάνω. Ποιο είναι το βασικό ζητούμενο μιας υποψηφιότητας; Η εκλογή. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και το Υπουργείο Εξωτερικών και σε συνεννόηση με άλλες χώρες έγιναν βολιδοσκοπήσεις. Εάν υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είμαστε οι πρώτοι που θα το διεκδικούσαμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο».