Θετικότερο, υπό προϋποθέσεις, το 2022 για τα ταξίδια

Αναμένεται μικρότερη του 20% η μείωση σε σχέση με το 2019, κάτι που προοιωνίζει για μια καλή σεζόν

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Αισθητά καλύτερο αναμένουν ότι θα είναι το 2022 σε σχέση με το περσινό 2021 οι ταξιδιωτικοί πράκτορες όσον αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό. Αυτό βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά με την πανδημία και ταυτόχρονα θα μειωθούν σταδιακά και τα εγχώρια κρούσματα ώστε να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση στο νησί, κάτι που εξετάζουν οι τουρίστες πριν ταξιδέψουν στο νησί μας αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο τουριστικό προορισμό.

Μιλώντας στην Brief ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Χάρης Παπαχαραλάμπους σημείωσε ότι εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, τότε αναμένεται να έχουμε μια αρκετά καλή σεζόν όσον αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό. Η πανδημία, ανέφερε μας έχει διδάξει ότι τα δεδομένα μπορούν να διαφοροποιηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και όσο και αν θεωρούμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, είναι καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι.

Κληθείς να προβεί σε κάποιες εκτιμήσεις όσον αφορά στην πορεία του τουριστικού ρεύματος προς το νησί, ο κ. Παπαχαραλάμπους σημείωσε πως αν και είναι ακόμη νωρίς για να πούμε συγκεκριμένους αριθμούς, εντούτοις εκτίμησε πως οι απώλειες του 2022 σε σχέση με το 2019 θα είναι μικρότερες του 20%. Κάτι ανέφερε που δείχνει ότι η χρονιά αναμένεται να είναι αρκετά καλή.

Όσον αφορά στις μεγάλες μας αγορές, από τις οποίες αναμένουμε τη μεγαλύτερη άφιξη τουριστών, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε και πάλι ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας, τόσο σε αυτές τις χώρες όσο και φυσικά στην Κύπρο. Ο κ. Παπαχαραλάμπους έδωσε ωστόσο και μια άλλη παράμετρο όσον αφορά στην περίπτωση της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και τυχόν σύρραξη με την Ουκρανία οπόταν σε μια τέτοια περίπτωση τα δεδομένα θα διαφοροποιηθούν εντελώς.

Τώρα σε σχέση με τον εξερχόμενο τουρισμό, ο εκπρόσωπος των ταξιδιωτικών πρακτόρων σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι αναμένεται σημαντική αύξηση καθώς όπως φαίνεται οι Κύπριοι θα θελήσουν φέτος να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Ωστόσο και εδώ ισχύει ότι είχε προαναφερθεί για τον εισερχόμενο τουρισμό. Ότι δηλαδή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πανδημία, κατά πόσο θα βελτιωθούν μέχρι το καλοκαίρι τα επιδημιολογικά δεδομένα και κατά πόσο δεν θα προκύψουν νέες μεταλλάξεις. Μέχρι τα μέσα του Μάρτη, συμπλήρωσε, ελπίζουμε ότι θα έχει βελτιωθεί η εικόνα σε σχέση με τα καθημερινά κρούσματα που εντοπίζονται.

Πάντως, ο κ. Παπαχαραλάμπους επισήμανε ότι ανέκαθεν οι Κύπριοι έκλειναν τα ταξίδια τους αργότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Τώρα, αναμένεται ότι αυτή η τάση θα εενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Δηλαδή θα μειωθεί σημαντικά το χρονικό περιθώριο μεταξύ της κράτησης και της πραγματοποίησης του ταξιδιού, καθώς δεν θέλουν να υποστούν νέα ταλαιπωρία με ακυρώσεις πτήσεων και επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού. Έτσι αναμένεται ότι οι κρατήσεις θα γίνουν πολύ αργότερα φέτος, όσο πλησιάζει το καλοκαίρι.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
23577