Τι άλλαξε με τις ασφάλειες υγείας μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ

Πως προσαρμόστηκαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στo ΓεΣΥ – Πόσες απώλειες είχαν, πόσους πελάτες έχασαν & πόσους διατήρησαν

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η ιδιωτική ασφάλιση υγείας στην Κύπρο επέφερε - αναπόφευκτα -  η εισαγωγή και εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Όπως ήταν αναμενόμενο, η υποχρεωτική συνεισφορά ενός ποσοστού του μισθού κάθε εργαζόμενου αλλά και του εργοδότη του στο κρατικό σύστημα υγείας δημιούργησε πιέσεις, αναγκάζοντας έτσι τους πολίτες να αναζητήσουν λύσεις.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, που μίλησαν στην Brief, οι ασφαλιστικές εταιρείες βοήθησαν τους ασφαλισμένους που πιέστηκαν οικονομικά, διαφοροποιώντας τις καλύψεις τους, έτσι ώστε να μειωθεί το ασφάλιστρο τους, διατηρώντας ταυτόχρονα κάποιες καλύψεις οι οποίες τους παρείχαν τη δυνατότητα χρήσης νοσηλευτηρίων εκτός ΓεΣΥ ή/και στο εξωτερικό.  

Επιπρόσθετα, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, σε κάποιες περιπτώσεις διαφοροποιήθηκαν τα αφαιρετέα ποσά, έχοντας πάντα ως στόχο ο ασφαλισμένος να διατηρήσει το ασφαλιστικό του συμβόλαιο. 

Ειδικότερα, μας έχει αναφερθεί ότι αυτό εξετάστηκε ξεχωριστά σε κάθε περίπτωση, με τον ασφαλιστή και τον ίδιο τον ασφαλισμένο να συζητούν και να καταλήγουν στις αναπροσαρμογές των ασφαλιστηρίων τους έτσι ώστε να διατηρήσουν τις πολύτιμες καλύψεις που είχαν ανάγκη ενώ ταυτόχρονα να είναι εφικτό να καταβάλλουν το ασφάλιστρο.  

Ανταπόκριση από τον κόσμο - Πόσοι εξακολουθούν να έχουν ασφάλειες υγείας

Όσο αφορά την ανταπόκριση που είχαν οι ασφαλιστικές εταιρείες από τον κόσμο, οι πηγές του Συνδέσμου επεσήμαναν ότι πάνω από 228.000 πολίτες εξακολουθούν να διατηρούν ασφαλιστικά συμβόλαια, κάτι που αποδεικνύει ότι συνεχίζουν να εμπιστεύονται τις ασφαλιστικές τους εταιρείες.

Φυσικά, οι αρμόδιες πηγές του Συνδέσμου επεσήμαναν ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων αναγκάστηκαν να διακόψουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, εφόσον δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να πληρώνουν ασφάλιστρο για ιδιωτική ασφάλιση ταυτόχρονα με το ΓεΣΥ, καθώς επίσης για τον ίδιο λόγο, πολλοί εργοδότες αποφάσισαν να σταματήσουν την καταβολή εισφορών για ιδιωτική ασφάλιση.   

Παρόλα αυτά, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι πολλοί επέλεξαν να μετατρέψουν τα ομαδικά τους συμβόλαια σε ατομικά, διατηρώντας τις ίδιες καλύψεις που είχαν προηγουμένως. 

Απώλειες για τις ασφαλιστικές λόγω της εφαρμογής του ΓεΣΥ

Σχετικά τώρα με τις απώλειες που είχαν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι ίδιες πηγές μας ανέφεραν ότι τα ασφάλιστρα υγείας μειώθηκαν κατά 12% μεταξύ 2020 και 2021, όταν τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το ΓεΣΥ, ενώ και ο αριθμός των ασφαλισμένων μειώθηκε, αφού από 270.000 άτομα μειώθηκαν στα 228.000.   

Ωστόσο, ο Σύνδεσμος των Ασφαλιστικών Εταιρειών επεσημαίνει ότι η μείωση αυτή ήταν αναμενόμενη και προσομοιάζει αυτό που είχε συμβεί σε όλες τις χώρες του κόσμου όταν εφαρμόστηκαν τα κρατικά συστήματα υγείας.

Ο Σύνδεσμος άλλωστε μας τόνισε ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν παύει ποτέ να υπάρχει, αφού έχει ρόλο στο να καλύψει τα κενά του κρατικού συστήματος υγείας ενώ παράλληλα στηρίζει την ιδιωτική ιατρική.

Παράλληλα δεδομένο είναι ότι οι τυχόν απώλειες από τα ασφαλιστικά συμβόλαια που υπήρχαν σε ισχύ στο παρελθόν, θα αντικατασταθούν με νέα συμβόλαια που θα παρέχουν καλύψεις για όλες τις υπηρεσίες που δεν παρέχονται στο ΓεΣΥ, στο εξωτερικό αλλά και τους ιατρούς εκτός ΓεΣΥ.

Επιστρέφουν στις ασφαλιστικές εταιρείες οι πολίτες – Αυξήθηκαν οι τιμές για ασφάλειες υγείας;

Σχολιάζοντας αν υπάρχει αριθμός πολιτών που αρχικά διέκοψαν τις ασφάλειες τους και μετέπειτα είχαν επιστρέψει στις ασφαλιστικές εταιρείες, οι πηγές του Συνδέσμου μας εξήγησαν ότι παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για αυτό το ενδεχόμενο, είναι κάτι το οποίο όντως είναι επιβεβαιωμένο ότι συμβαίνει.  Η πιο συχνή περίπτωση, ανέφερε ο Σύνδεσμος, αφορά ασφαλισμένους οι οποίοι συμμετείχαν σε ομαδικά συμβόλαια τα οποία ακυρώθηκαν.  

Όπως μας ανέφεραν οι ίδιες πήγες, μπροστά στον κίνδυνο κάποιοι να παραμείνουν χωρίς κάλυψη, επανήλθαν στην ασφαλιστική εταιρεία και ζήτησαν να αγοράσουν ατομικά ασφαλιστικά συμβόλαια έτσι ώστε να συνεχίσουν να έχουν τις καλύψεις που απολάμβαναν μέσα από το ατομικό τους συμβόλαιο.  

Καταληκτικά, αναφορικά με το αν έχουν καταγραφεί σημαντικές αυξήσεις σε ασφάλειες υγείας, οι πηγές του Συνδέσμου τόνισαν ότι παρόλο που τα θέματα της τιμολόγησης αφορούν την κάθε εταιρεία ξεχωριστά και ο Σύνδεσμος δεν εμπλέκεται σε αυτά, δεν έχουν οποιαδήποτε στοιχεία για αυξήσεις αφού  η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η κάθε εταιρεία ξεχωριστά αφορά αποκλειστικά την ίδια και το ύψος των ασφαλίστρων είναι ανάλογο των καλύψεων που παρέχει και το ρίσκο που αναλαμβάνεται.

Η λογική αυτή είναι η ίδια για όλα τα είδη ασφάλισης, τόνισε ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών, συνεπώς οποιαδήποτε αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική δεν διαφοροποιείται από φόβο αλλά αφορά καθαρά την επιχειρηματική στρατηγική.

Κυπριάνα Σταύρου