Τι αλλάζει στον ΦΠΑ για κινητά, tablet και φορητούς υπολογιστές

Τι προβλέπει νέο Ευρωπαϊκή Οδηγία που τίθεται σε εφαρμογή από την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου

Αλλαγές στον ΦΠΑ σε κινητά, τάμπλετ, φορητούς υπολογιστές, παιχνιδομηχανές, κ.ά., τίθενται σε εφαρμογή από την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Φορολογίας.

Ειδικότερα, το Τμήμα Φορολογίας με σημερινή (29/9) ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι, έχει εκδώσει την Εφαρμοστική Οδηγία με αριθμό 01/2020, ημερομηνίας 29/9/2020, για επεξήγηση της εφαρμογής του νέου άρθρου 11Ε, της περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νομοθεσίας (Ν95(I)/2000).

>>> Διαβάστε ακόμη: Μελέτη ΥΠΟΙΚ: Θα αυξηθούν και άλλο οι τιμές ακινήτων στη Λεμεσό <<<

Αυτούσια η Εφαρμοστική Οδηγία 01/2020:

Φόρος Προστιθέμενης Αξίας - Προσθήκη νέου άρθρου 11Ε

Εισαγωγή

Με βάση το άρθρο 4 του Ν.122(Ι)/2020, προστίθεται το άρθρο 11Ε στην περί ΦΠΑ Νομοθεσία (Ν. 95(Ι)/2000 όπως έχει τροποποιηθεί). Η εν λόγω προσθήκη έχει ημερομηνία εφαρμογής την 1/10/2020 και καθορίζει ότι εφαρμόζεται το σύστημα της αντίστροφης χρέωσης για παραδόσεις σε υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα που αφορούν τις κατηγορίες αγαθών οι οποίες αναλύονται πιο κάτω.

1/ Κινητά τηλέφωνα:

O ορισμός ενός κινητού τηλεφώνου έχει την καθημερινή του σημασία και σημαίνει οποιαδήποτε συσκευή που έχει λειτουργία κινητού τηλεφώνου (δηλαδή, αποστολή και λήψη προφορικών μηνυμάτων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας), ανεξάρτητα από το αν έχει άλλες λειτουργίες ή όχι. Περιλαμβάνει και τα έξυπνα τηλεφώνα και υβριδικές συσκευές κινητού τηλεφώνου και tablet («phablets»).

Η αντίστροφη χρέωση καλύπτει επίσης:

 • κινητά τηλέφωνα που παρέχονται με αξεσουάρ (όπως φορτιστής, μπαταρία, κάλυμμα ή κιτ ανοιχτής ακρόασης) ως ενιαίο πακέτο (μία τιμή).
 • προπληρωμένα (ή «pay as you go») κινητά τηλέφωνα, ανεξάρτητα από το αν η τιμή πώλησης περιλαμβάνει ένα στοιχείο για την κάλυψη του κόστους της μελλοντικής χρήσης των τηλεφώνων και των κινητών τηλεφώνων που είναι κλειδωμένα σε ένα δίκτυο, αλλά δεν παρέχονται με συμβόλαιο για τον χρόνο ομιλίας.
 • έξυπνα ρολόγια με λειτουργία κινητού τηλεφώνου που δεν είναι συνδεδεμένα με κινητό τηλέφωνο.

Η αντίστροφη χρέωση δεν ισχύει για τα ακόλουθα:

 • κινητά τηλέφωνα που παρέχονται με συμβόλαιο για τον χρόνο ομιλίας, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας πολλών κινητών τηλεφώνων για μια χρονική περίοδο στο πλαίσιο μιας τρέχουσας σύμβασης για τον χρόνο ομιλίας∙
 • αξεσουάρ κινητού τηλεφώνου που παρέχονται ξεχωριστά από ένα κινητό τηλέφωνο∙
 • ασύρματοι (walkie – talkies)∙
 • τηλέφωνα Wi-Fi εκτός εάν προορίζονται επίσης για χρήση με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας∙
 • τηλέφωνα όπου η μονάδα βάσης είναι συνδεδεμένη σε σταθερό, αλλά το ακουστικό δεν είναι συνδεδεμένο σε αυτήν τη μονάδα βάσης∙
 • έξυπνα ρολόγια με ή χωρίς λειτουργία κινητού τηλεφώνου που πρέπει να αντιστοιχιστεί σε κινητό τηλέφωνο και κάρτες δεδομένων 3G και κάρτες Wi-Fi.

Στις περιπτώσεις που πακέτο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας παρέχεται σε συνδυασμό με αγορά συσκευής και υπάρχει ξεχωριστή χρέωση για τη συσκευή και τις υπηρεσίες, η χρέωση για την αξία του κινητού τηλεφώνου θα εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 11Ε και για την μηνιαία παροχή υπηρεσίας θα επιβάλλεται κανονικά ΦΠΑ στο τιμολόγιο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

2/ Μηχανισμοί ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, όπως μικροεπεξεργαστές και κεντρικές μονάδες επεξεργασίας:

H κατηγορία αυτή καλύπτει τους μηχανισμούς ολοκληρωμένων κυκλωμάτων όπως μηχανισμούς: 

 • μικρών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (πχ κεντρικές μονάδες επεξεργασίας ή CPU)∙
 • διακριτές συσκευές ολοκληρωμένου κυκλώματος, πχ μικροεπεξεργαστές ή μονάδες μικροεπεξεργαστών (MPU) και μικροελεγκτές ή μονάδες μικροελεγκτή (MCUs) και chipset, ειδικό σύμπλεγμα ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που υποστηρίζουν MPUs και
 • γενικά αντικείμενα όταν βρίσκονται σε κατάσταση πριν από την ένταξη σε προϊόντα τελικού χρήστη ή όπου πωλούνται ξεχωριστά και όχι ως μέρος συναρμολογημένου αντικειμένου, για παράδειγμα μητρική πλακέτα (motherboard).

Δεν περιλαμβάνει σε καμιά περίπτωση επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (desktop), συστήματα ταμειακών μηχανών, περιφερειακές συσκευές όπως εκτυπωτές, εξωτερικές κάρτες μνήμης, φορτιστές κλπ.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

3/ Κονσόλες για παιχνίδια, ταμπλέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητοί υπολογιστές:

Στην συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται εκτός από τις κονσόλες για παιχνίδια και οι φορητοί υπολογιστές και όλες οι ταμπλέτες που μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα ως τέτοιες με σύνδεση στο διαδίκτυο έστω κι αν τυγχάνουν και άλλης χρήσης όπως σύνδεση με συστήματα για λήψη παραγγελιών.

Δεν περιλαμβάνονται στην πιο πάνω διάταξη άλλες συσκευές που έστω και να προσομοιάζουν με ταμπλέτες, δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα ως τέτοιες.

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση προς τον αγοραστή να προβεί στην αντίστροφη χρέωση στα βιβλία του είναι υποχρεωτική ανεξάρτητα του κατά πόσο ο πωλητής είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο ΦΠΑ (υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο).

Παράλληλα ο προμηθευτής, έχει την υποχρέωση, κατά την έκδοση τιμολογίου ΦΠΑ στο οποίο εφαρμόζονται οι πρόνοιες του άρθρου 11Ε, να έχει επιβεβαιώσει ότι αριθμός ΦΠΑ που έχει προσκομίσει ο πελάτης του είναι έγκυρος. Αυτό μπορεί να το πράξει με την καταχώρηση του αριθμού ΦΠΑ που θα του προσκομιστεί στην ιστοσελίδα και να αναγράφει σε αυτό την περιγραφή «Αντίστροφη Χρέωση άρθρο 11Ε».

Οι λοιπές υποχρεώσεις των υποκειμένων στο φόρο προσώπων σε σχέση με τις συναλλαγές που αφορούν τα αγαθά που ρυθμίζονται από το άρθρο 11Ε δεν επηρεάζονται.
 

 
13317