Τι γίνεται με το δίκτυο 5G - Πότε έρχεται Κύπρο

Οι ανησυχίες από την χρήση του, τί απαντά το Υπουργείο Μεταφορών και τί λένε τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή

Κοινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος έλαβε χώρα σήμερα (19/9) μετά από πρόταση του Βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, αναφορικά με τους κινδύνους που προκύπτουν στη δημόσια υγεία από τη χρήση του δικτύου 5G, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν αρκετές τοποθετήσεις ως προς την επικινδυνότητα της χρήσης του εν λόγω δικτύου ζητώντας οι αρμόδιοι φορείς όπως γίνουν περαιτέρω έρευνες πριν από την εφαρμογή του.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τι αναφέρθηκε στη Βουλή 
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, επιστήμονες ανέφεραν ότι οι ακτινοβολίες από τις κεραίες προκαλούν κρούσματα καρκίνου ενώ για να δουλέψει το σύστημα 5G θα πρέπει η κεραία να είναι σε απόσταση 100 μέτρων. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμος Αδάμου, ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλά για πιθανή πρόκληση καρκίνων, παρά τις εξαγγελίες ερευνητικών σωμάτων.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, τόνισε ότι προέχει η υγεία των πολιτών ξεκαθαρίζοντας ότι ναι μεν να προωθηθεί και η σύγχρονη τεχνολογία αλλά να προστατευτούν και οι πολίτες. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γεώργιος Προκοπίου, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για προστασία των παιδιών, γιατί δυστυχώς πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα καρκίνου.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ζήτησε να ανασταλεί η εφαρμογή του 5G στην Κύπρο, μέχρι να διεξαχθεί ιατρική έρευνα για τις επιπτώσεις ενώ επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις επεκτείνονται και στο περιβάλλον.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι υιοθετεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του παγκόσμιου οργανισμού υγείας.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Η θέση του Υπουργείου Μεταφορών
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και σε τοποθέτηση του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών και Έργων κος Γ. Κωμοδρόμος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι στη χρήση του δικτύου, αφού οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη αδειοδοτήσει τις ζώνες 700MHZ και 3,6GHZ, ενώ μέχρι στιγμής μόνο η Ιταλία έχει αδειοδοτήσει τη ζώνη των 26GHZ.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι σε απάντηση της ίδιας της Υπουργού Μεταφορών κας Βασιλικής Αναστασιάδου σε ερώτηση του κου Περδίκη τονίζεται ότι τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να αδειοδοτήσουν τις ζώνες ραδιοσυχνοτήτων 700MHZ, 3,6GHZ και 26GHZ οι οποίες και θα χρησιμοποιηθούν για την τεχνολογία 5G το αργότερο μέσα στο 2020.

Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε ότι έγιναν αναφορές από τον κο Περδίκη ότι σε κάποιες πόλεις της Ε.Ε. (Βρυξέλλες- Ρώμη) έχει εφαρμοστεί μορατόριουμ στην ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας αλλά αυτό σύμφωνα με την απάντηση της Υπουργού δεν ευσταθεί. Συγκεκριμένα αυτό που έγινε είναι ότι σε αυτές τις δύο πόλεις δεν απαγορεύτηκε η ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G αλλά μειώθηκαν στο παρελθόν τα επιτρεπτά RF-EMF LIMITS με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει οποιαδήποτε νέα τεχνολογία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως ειπώθηκε στη συνεδρία από τον κο Κωμοδρόμο, υπάρχει πρόταση ενώπιων των αρχών των Βρυξελλών για αύξηση των RF-EMF LIMITS.

Αναφέρθηκε,δε, ότι οι ανησυχίες εστιάζονται στο γεγονός της χρήσης των πολύ υψηλών ραδιοσυχνοτήτων όπως είναι η ζώνη των 26GHZ η λειτουργία των οποίων βασίζεται στην εγκατάσταση μικρών κυψελών ενώ οι ζώνες των 700MHZ και 3,6GHZ  που είναι υφιστάμενες ζώνες στην κινητή τηλεφωνία έχουν περάσει από πολλαπλές έρευνες και μελέτες. Επομένως, όπως τονίζεται και στην απάντηση της Υπ. Μεταφορών μόνο για τη ζώνη των 26GHZ τίθεται θέμα για περαιτέρω μελέτη αν και σύμφωνα με τον κο Κωμοδρόμο στην Κύπρο δεν θα αδειοδοτηθεί 5G υψηλών συχνοτήτων.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην απάντηση της κας Αναστασιάδου αναφέρεται λεπτομερώς ότι σύμφωνα με την πρώτη έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής Οικονομίας τονίζεται ότι ο τομέας των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας μέρος των οποίων προέρχεται από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και στην παραγωγικότητα της χώρας μας.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός για την αδειοδότηση των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων που αναφέρονται πιο πάνω προβλέπει πρωτίστως τη δημόσια διαβούλευση το Σεπτέμβριο του 2019, την προκήρυξη του διαγωνισμού το Δεκέμβριο του 2019 και την αδειοδότηση των παρόχων τον Ιούνιο του 2020.

Αντρέας Πολυκάρπου