Τι κερδίζεις αν βάλεις φωτοβολταϊκά / Πόσα ευρώ θα πάρεις

Η μακροπρόθεσμη επένδυση - Μέχρι πόσα ευρώ μπορείς να πάρεις ως επιχορήγηση για φωτοβολταϊκά και θερμομόνωση οροφής

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Ρουσιά / DigitalTv

Έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη με κινητήρια δύναμη την ηλιακή ενέργεια εξακολουθεί να δίνει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το ποσό επιχορήγησης και σε πόσα χρόνια θα γίνει απόσβεση, στο ρεπορτάζ που ακολουθεί.

Ως μακροπρόθεσμη επένδυση, χαρακτήρισε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κατοικίες, ο Λειτουργός Ενέργειας Σάββας Ιωάννου, καθώς όπως ανέφερε, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσβεστεί σε περίπου πέντε χρόνια.

Ο κος Ιωάννου, μιλώντας στο Business Hour by brief, ανέφερε ότι δίνεται έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη με κινητήρια δύναμη την ηλιακή ενέργεια γι αυτό τροχιοδρομούνται, τα σχέδια χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και θερμομόνωση οροφών. 

“Συνεπώς ο πολίτης πρέπει να το βλέπει ως επένδυση αυτές τις δαπάνες που θα κάνει η κατοικία του θα αναβαθμιστεί θα μειωθούν οι κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της κατοικίας του, είναι μια καλή ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί αυτά τα σχέδια, προσφέρουν αρκετές ψηλές επιχορηγήσεις”, όπως σημείωσε. 

Κατηγορίες του Πράσινου Σχεδίου

Η πρώτη κατηγορία του σχεδίου για θερμομόνωση οροφών, προνοεί χορηγία 30%, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση τα 1.500 ευρώ, 

Η δεύτερη, αφορά σε θερμομόνωση οροφών σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, προνοεί χορηγία 35% με μέγιστο ποσό χορηγίας 1.800 ευρώ.

Η τρίτη αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων, με μέγιστο ποσό χορηγίας 1.000 ευρώ. 

Αναλυτικά:
- Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών -  Χορηγία 30% / Μέγιστη χορηγία 1.500 ευρώ ανά αίτηση 
-Θερμομόνωση οροφών/εγκατάσταση φωτοβολταϊκού - Χορηγία 35% / Μέγιστη χορηγία 1.800 ευρώ με χρηματοδότηση 300 ευρώ/kW 
-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων - Χορηγία 250 ευρώ/kW και μέγιστο ποσό χορηγίας 1.000 ευρώ

“Η εγκατάσταση θερμομόνωσης οροφής καταρχήν είναι το πλέον αποδοτικό μετρό εξοικονόμησης ενέργειας, η επένδυση που θα κάνει κάποιος θα αποσβεστεί σε μόλις τρία χρόνια”, σημείωσε ο κ. Ιωάννου, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως “σε σχέση με τα Ηλιακά ένα ηλιακό μπορεί να καλύψει μέχρι 70 τοις 100 των αναγκών ζεστού νερού μιας κατοικίας. Εκτιμάται ότι σε περίπου τρία χρόνια θα απόσβεση αυτή τη δαπάνη που θα κάνει και με τα φωτοβολταϊκά αυτός ο χρόνος είναι περίπου στα πέντε χρόνια”. 

Μια σημαντική καινοτομία των σχεδίων είναι ο διπλασιασμός της επιχορήγησης στις ορεινές περιοχές. Το ίδιο ισχύει για το «Σχέδιο Χορηγιών για εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης σε κατοικίες για το έτος 2021», το οποίο τερματίστηκε χθες 13 Ιουλίου, καθώς δέχτηκε τον ανώτερο αριθμό αιτήσεων που ήταν δυνατό. 

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ της DigitalTV:

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB