Τι λένε τα 2 κόμματα που πήραν χορηγία και έμειναν εκτός Βουλής

Ποιες οι προθέσεις στη Συμμαχία Πολιτών και την Αλληλεγγύη, μετά τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 

Επί τάπητος τέθηκε χθες, Τετάρτη 04/08/21, σε σύσκεψη αρχηγών / εκπροσώπων κομμάτων, το ζήτημα που προκύπτει με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για να γίνει επιστροφή χρημάτων από τα κόμματα και επαναπροϋπολογισμός κατ’ αναλογία των νέων ποσοστών που έχουν εξασφαλίσει στις βουλευτικές εκλογές.

>>> Διαβάστε επίσης: Κρατική χορηγία: Ποιο σενάριο προέκρινε ο Οδυσσέας (ΕΓΓΡΑΦΟ) <<<

Η σχετική γνωμάτευση, που προνοεί ουσιαστικά ότι θα πρέπει να γίνει επανακατανομή της κρατικής χορηγίας στα κοινοβουλευτικά κόμματα με βάση τα ποσοστά που έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, ανέτρεψε την απόφαση των αρχηγών των κομμάτων, η οποία λήφθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, με την οποία αποφασίστηκε η καταβολή ολόκληρου του ποσού των 7 εκατ. ευρώ της χορηγίας προκαταβολικά.

Πάντως, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιδιώξει να επιλύσει οριστικά το θέμα που αφορά την κρατική χορηγία την οποία λαμβάνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με σχετική πρόταση Νόμου που θα ετοιμαστεί.

>>>Διαβάστε επίσης: Η εκτελεστική εξουσία θα κρίνει την κρατική χορηγία των κομμάτων<<< 

Τι μέλλει γενέσθαι με τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής 

Εκτός από τα κόμματα που εξασφάλισαν ποσά μεγαλύτερα απ’ αυτά που αντιστοιχούν στα ποσοστά που έλαβαν στις Βουλευτικές Εκλογές 2021, ζήτημα προκύπτει και με τα κόμματα που δεν πέτυχαν είσοδο στη Βουλή και πιο συγκεκριμένα τη Συμμαχία Πολιτών και την Αλληλεγγύη. 

Ελένη Θεοχάρους: Ότι δεν μας αναλογεί θα το επιστρέψουμε 

Σε δηλώσεις της στην Brief η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, δήλωσε ότι θα επιστραφούν στο Κράτος όσα χρήματα δεν αναλογούν στην Αλληλεγγύη. 

«Χωρίς δεύτερη σκέψη θα επιστρέψουμε τα λεφτά που δεν μας αναλογούν», τόνισε εμφαντικά η κυρία Θεοχάρους και συμπλήρωσε: 

«Το μόνο που απομένει είναι να συζητηθεί και να καθοριστεί το ακριβές ποσό που αναλογεί στην Αλληλεγγύη για να το επιστρέψει στα κρατικά ταμεία. Ότι είναι δίκαιο να επιστραφεί, θα επιστραφεί», κατέληξε η Ελένη Θεοχάρους.  

Συμμαχία Πολιτών: Θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες, αφού ολοκληρωθεί η συμπόρευση με ΕΔΕΚ 

«Η Συμμαχία πολιτών είναι πλήρως εναρμονισμένη με την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τον περί χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων νόμο», δήλωσαν κύκλοι του Κινήματος στην Brief

«Ως κίνημα, υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Συμμαχία Πολιτών γνωστοποίησε στην κοινή γνώμη ότι θα κατέλθει στις εκλογές του Μαΐου του 2021 με το ψηφοδέλτιο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ. Μετά την επιτυχημένη εκλογή ενός βουλευτή ο οποίος προέρχεται από τη Συμμαχία Πολιτών, το κίνημα βρίσκεται εν ενεργεία και υλοποιεί αποφάσεις προς την κατεύθυνση ενοποίησης με το Κ. Σ. ΕΔΕΚ. 

Όταν οι πιο πάνω διαδικασίες ολοκληρωθούν και δεδομένου ότι όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του κινήματος έχουν τακτοποιηθεί, η Συμμαχία Πολιτών θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ως ορίζει η νομοθεσία», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. 


 

 
23682