Τι συζητά σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

Η ατζέντα της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής / Τι θα συζητήσει

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Με πλούσια ατζέντα και θέτοντας στο μικροσκόπιο της σειράς «καυτών» ζητημάτων, συνέρχεται, εκτάκτως, σήμερα (16/3) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

>>> Διαβάστε επίσης: Σε αυτές τις προτάσεις νόμου & τροπολογίες διαφωνούν οι Τράπεζες <<<

Κατά τη συνεδρία, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 9 το πρωί, και αναμένεται να διαρκέσει γύρω στις 4 ώρες, η Επιτροπή θα θέσει στο μικροσκόπιο της τον προϋπολογισμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), ο οποίος κατατέθηκε εκπρόθεσμα και είναι ισοσκελισμένα, ενώ σε αυτόν έχει ενσωματωθεί και το νέο οργανόγραμμα του Ιδρύματος. Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ της Brief.

Ακολούθως, η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει τις 13 προτάσεις νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσω των οποίων επιχειρείται η εκ νέου του νομικού πλαισίου που διέπει τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η Brief, μεταξύ άλλων, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα δίδεται το δικαίωμα στον ενυπόθηκο δανειστή να προσφύγει στο Δικαστήριο, τόσο για έκδοση διατάγματος αναστολής εκποίησης του ακινήτου του όσο και για αμφισβήτηση του οφειλόμενου ποσού προς το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καθώς και για αμφισβήτηση της νομιμότητας της σύμβασης που υπέγραψε με την τράπεζα.

Επίσης, μέσω των προτάσεων νόμου θα επιχειρηθεί η εκ νέου αναστολή των εκποιήσεων, είτε μεμονωμένα για κύριες κατοικίες και μικρές επαγγελματικές στέγες είτε και του συνόλου των προγραμματισμένων πλειστηριασμών.

Αναλυτικά το τι προνοούν οι προτάσεις νόμου ΕΔΩ.

Χρεώσεις τραπεζών σε ανενεργούς λογαριασμούς
Αφότου ολοκληρωθεί η συζήτηση επί της αρχής για τις πιο πάνω προτάσεις νόμου, η Επιτροπή θα εξετάσει αυτεπάγγελτα το θέμα των χρεώσεων που επιβάλλονται από πιστωτικά ιδρύματα σε ανενεργούς λογαριασμούς (dormant accounts), καθώς και για τη γενικότερη διαχείριση των εν λόγω λογαριασμών, το οποίο ενέγραψαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης και Μάριος Μαυρίδης.

Για την εξέταση και συζήτηση του εν λόγω θέματος, κλήθηκαν και θα παραστούν στην Επιτροπή Οικονομικών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και αποπαγοποιήσεις θέσεων
Στη συνέχεια, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα εξετάσει 16 αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων, τα οποία περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2021 και τα οποία «σταύρωσε» η Βουλή.

Τα αιτήματα προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Εσωτερικών, Ενέργειας, Γεωργίας και Εξωτερικών, το Προεδρικό Μέγαρο, την Ελεγκτική Υπηρεσία, την Δικαστική Υπηρεσία και το Γενικό Λογιστήριο.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Επίσης, η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει και 6 αιτήματα για αποπαγοποίηση θέσεων στο Δημόσιο, τα οποία υπέβαλαν τα Υπουργεία Εργασίας, Μεταφορών και Δικαιοσύνης, το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης.

Λήψη τελικών αποφάσεων
Επιπρόσθετα των πιο πάνω, η Κ.Ε. Οικονομικών θα λάβει και τις τελικές της αποφάσεις για 7 εναρμονιστικά νομοσχέδια, για τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως για το 2021, για το νομοσχέδιο που αφορά τη διάλυση του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης και των 3 προτάσεων νόμου για παράταση της περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Μάριος Αδάμου
 
21596