Τι θα αλλάξει στη Δημόσια Υπηρεσία η Amazon Web Services

Τον εκσυγχρονισμό των κρατικών τεχνολογικών υποδομών προωθεί το Υφυπουργείο Έρευνας μέσω Μνημονίου Συνεργασίας με AWS

Ο εκσυγχρονισμός των τεχνολογικών υποδομών του κράτους και η επιτάχυνση της υιοθέτησης υπηρεσιών cloud στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Κύπρου είναι οι κύριοι στόχοι του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε την Τρίτη στο Προεδρικό μεταξύ του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου και της Amazon Web Services (AWS).

Ο Υφυπουργός Κυριάκος Κόκκινος δήλωσε μετά την τελετή υπογραφής ότι η συνεργασία με την Amazon Web Services ανοίγει μια νέα εποχή ευκαιριών για τη χώρα, επιτρέποντας και διευκολύνοντας την υιοθέτηση του cloud σε όλους τους τομείς κυβερνητικής και βιομηχανικής δραστηριότητας.

>>> Έρχονται οι υπηρεσίες cloud σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

«Αξιοποιώντας την εμπειρία, τις βέλτιστες πρακτικές και την τεχνογνωσία της AWS, η Κύπρος φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει τις υποδομές πληροφορικής και τις πολιτικές που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στους τομείς που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια, τα ανοικτά δεδομένα και τις προμήθειες, να δημιουργήσει ένα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και να προωθήσει τη χρήση της τεχνολογίας υπολογιστικού νέφους από τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στόχος είναι η επιτάχυνση του ολιστικού ψηφιακού μετασχηματισμού, βασικού μοχλού για ένα διαφοροποιημένο, πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική ευημερία.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η AWS θα συνεργαστεί στενά με το Υφυπουργείο για την παροχή ενός ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, καθώς και για την ανάπτυξη διαφόρων πρωτοβουλιών εκσυγχρονισμού της κυβέρνησης, ξεκινώντας με πιλοτικές εφαρμογές σε τομείς όπως οι έξυπνες υπηρεσίες για τον πολίτη, τα μεγάλα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και λύσεις «έξυπνων πόλεων».

>>> Υπεγράφη η συνεργασία Υφ. Έρευνας με Amazon Web Services (ΒΙΝΤΕΟ)

«Θέτουμε τα θεμέλια για μια διευρυμένη συνεργασία με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης σε μία δυναμική ψηφιακή οικονομία, μέσω του εκσυγχρονισμού υποδομών, της ανάπτυξης ικανοτήτων, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», πρόσθεσε ο κ. Κόκκινος, χαρακτηρίζοντας το Μνημόνιο Συνεργασίας ως «το πρώτο βήμα σε μια μακροπρόθεσμη, αμοιβαίου οφέλους συνεργασία, που θα συμβάλει καταλυτικά στην καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας, ικανού να φιλοξενήσει και να καλύψει τις ανάγκες διεθνών επιχειρήσεων τεχνολογίας και επικοινωνιών».

Εκ μέρους της Amazon Web Services, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δημόσιου Τομέα Κάμερον Μπρουκς δήλωσε ότι η AWS αποτελεί μέρος του ευρύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου, καθώς η χώρα εγκαινιάζει μια νέα εποχή καινοτομίας, με επιχειρηματίες, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις να μοιράζονται το όραμα μιας σύγχρονης ψηφιακής κοινωνίας.

«Μέσω αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε αυτό το όραμα, προσφέροντας πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν την καινοτομία, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη τοπικών νεοφυών επιχειρήσεων, θα υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών και θα αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες για τις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπρουκς ανέφερε επίσης ότι ένα εργατικό δυναμικό με δυνατότητα χρήσης του cloud, εφοδιασμένο με τις πιο σύγχρονες και ψηφιακές δεξιότητες, θα αποτελέσει τη βάση για την επίτευξη των στόχων ψηφιακού μετασχηματισμού, προσθέτοντας ότι «τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης της AWS είναι σχεδιασμένα για τον εντοπισμό ευκαιριών ψηφιακής επανεκπαίδευσης, παρέχοντας πρόσβαση σε εκατοντάδες ώρες εκπαίδευσης και πόρων, καθώς και σε διαδικτυακές και δια ζώσης ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να φέρουμε αυτά τα προγράμματα στην Κύπρο και σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα AWS cloud πολύ σύντομα».

Επιπλέον, υπογράμμισε τη δέσμευση της AWS ως προς τη βιωσιμότητα. «Η κατανάλωση ενέργειας και οι συνακόλουθες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι για εμάς ουσιώδη ζητήματα μας και είναι σημαντικά για τους πελάτες μας και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη," είπε.

Το cloud και οι ψηφιακές τεχνολογίες της AWS, πρόσθεσε, «συνεισφέρουν στη μείωση εκπομπών βασικών τομέων και τους επιτρέπει να γίνουν πιο βιώσιμοι».

Σύμφωνα με τον κ. Μπρουκς, ανεξάρτητες μελέτες δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τη χρήση ενέργειας κατά σχεδόν 80% όταν εκτελούν εφαρμογές στο cloud της AWS αντί στα δικά τους κέντρα δεδομένων.

«Οι ομάδες μας που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου για 100% χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είμαστε σε καλό δρόμο για να το πετύχουμε μέχρι το 2025, πέντε χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό μας στόχο», σημείωσε.

Ο αξιωματούχος της AWS ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία βλέπει αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας «ως την αρχή μιας συνεργασίας που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Κύπρου να υλοποιήσει τους στόχους ψηφιακού μετασχηματισμού της». «Προσβλέπουμε στη συνεργασία τόσο με φορείς του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα σε ολόκληρη την Κύπρο, καθώς η χώρα κινείται προς τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, ψηφιακά ενεργοποιημένης κοινωνίας», είπε.

ΚΥΠΕ

 
21596