Τι θα γίνει με τον προϋπολογισμό / Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Οι συσχετισμοί δυνάμεων σε σχέση με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2021

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων, με στόχο την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το 2021.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το θέμα των εκποιήσεων, με την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη να αναμένουν τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης προτού λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Ειδικότερα, μετά την χθεσινή (18/1) συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είχε δηλώσει πως «εκτιμούμε ότι η ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας βρίσκεται ένα ακόμα βήμα πιο κοντά», σημειώνοντας ότι «αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για να προχωρήσουν τα συλλογικά όργανα του κινήματος στην λήψη της τελικής τους απόφασης, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του αναθεωρημένου προϋπολογισμού την Πέμπτη».

Την ίδια ώρα, κι ενώ όλα έδειχναν πως ο κρατικός προϋπολογισμός θα εξασφάλιζε την απαραίτητη πλειοψηφία, προέκυψε νέα εμπλοκή με το Κίνημα Αλληλεγγύη να εμφανίζεται έντονα ενοχλημένο για το γεγονός ότι «η Κυβέρνηση παραγνωρίζει αυτούς που στήριξαν τον προϋπολογισμό και δίνει πλεονέκτημα σε αυτούς που τον καταψήφισαν».

Μάλιστα, όπως ανέφερε στην Brief πηγή του Κινήματος, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα το κόμμα θα τηρήσει αποχή στην κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης (21/1), τονίζοντας πως «εμείς ήδη στείλαμε το μήνυμα στο Προεδρικό και καλέσαμε την Κυβέρνηση να μην κάνει το λάθος να θεωρεί δεδομένες τις ψήφους της Αλληλεγγύης, αφ’ ης στιγμής ενδίδει σε εκβιασμούς».

Μετά την πιο πάνω εξέλιξη, πάντως, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, είχε σήμερα (19/1) τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, το Κίνημα αναμένει να λάβει απαντήσεις για τα θέματα σήμερα, αλλά και να δει ενδεχόμενες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Το βασικό αίτημα της «Αλληλεγγύης», είπε, αφορά την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι να δημιουργηθούν εκείνα τα ένδικα μέσα που θα επιτρέπουν στους δανειολήπτες να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

ΔΗΣΥ: Αδήριτη ανάγκη η ψήφιση του προϋπολογισμού
Πάντως, λόγω της ρευστής κατάστασης γύρω από το θέμα του προϋπολογισμού, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, τόνισε πως είναι αδήριτη ανάγκη η ψήφιση του προϋπολογισμού. «Η κοινωνία και το κράτος μας χρειάζονται τον προϋπολογισμό και πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Βότσης: Ο προϋπολογισμός έπρεπε να είχε ψηφιστεί ήδη
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Άγγελος Βότσης, τόνισε πως «ο κρατικός προϋπολογισμός έπρεπε να είχε ψηφισθεί χθες», σημειώνοντας ότι «αν δεν καταφέρουμε, να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές έχουμε και να βρούμε κοινές συνισταμένες ώστε την Πέμπτη για να έχουμε ψηφισμένο τον Προϋπολογισμό, πολύ φοβάμαι ότι οι εισηγήσεις για στήριξη όλων αυτών που καίγονται, θα πάνε στον βρόντο».

Οι συσχετισμοί δυνάμεων
Πάντως, με βάση τα έως τώρα δεδομένα και με γνώμονα πως πλέον το Κίνημα Αλληλεγγύη προσανατολίζεται να απέχει κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κρατικός προϋπολογισμός συγκεντρώνει, μέχρι στιγμής, 23 ψήφους υπέρ από τον ΔΗΣΥ (18 Βουλευτές), την Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (3 Βουλευτές) και το ΕΛΑΜ (2 Βουλευτές) και 26 ψήφους κατά από ΑΚΕΛ (16 Βουλευτές), ΔΗΚΟ (7 Βουλευτές), Κίνημα Οικολόγων (2 Βουλευτές) και Άννα Θεολόγου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα παραμένει η στάση που θα τηρήσουν ΕΔΕΚ (3 Βουλευτές) και Συμμαχία Πολιτών (1 Βουλευτής), των οποίων η ψήφος είναι καθοριστική για την τελική έκβαση της τύχης του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 17 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό, υπέρ είχαν ψηφίσει 24 συνολικά Βουλευτές. Οι 18 Βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι δύο της Αλληλεγγύης, δύο παρόντες Βουλευτές Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και οι δύο Βουλευτές του ΕΛΑΜ.

Εναντίον ψήφισαν συνολικά 29 Βουλευτές. Οι 16 Βουλευτές του ΑΚΕΛ, έξι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι τρεις Βουλευτές της ΕΔΕΚ, οι δύο Βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και η Βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.