Τι θα κάνει ο Ερντογάν με την πτώση της τουρκικής λίρας (Ανάλυση)

Η Τουρκία ακολουθεί μία πολιτική που δεν είναι διατηρήσιμη και δεν μπορεί να συνεχιστεί

Παρέμβαση Γιώργου Συρίχα στην Digital tv 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΕΙΟΣ

Με αφορμή την κατρακύλα της τουρκικής λίρας ο Γιώργος Συρίχας μιλώντας στην Digital TV, τόνισε ότι η Τουρκία ακολουθεί μία πολιτική που δεν είναι διατηρήσιμη και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για αυτό τον λόγο πρόσθεσε ότι με την μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες , οι βάσεις έπεσαν από το 19% στο 15% γεγονός που δηλώνει μια πολιτική μέσω πληθωρισμού με αποτέλεσμα να σπάσει το φράγμα των επιτοκίων και να κατρακαλύσει ακόμα περισσότερο η ισοτιμία με το ευρώ, κατά το οποίο 1 τουρκικη λίρα ισούται με πάνω από 12 ευρώ. Αυτή η υποτίμηση της λίρας υποδαυλίζει τον πληθωρισμό.

Ερωτηθείς με το αν η τουρκική οικονομία θα ανακάμψει ξανά, ο Δρ. Συρίχας υπογράμμισε ότι ο Ερντογάν ακολουθεί μια ανορθόδοξη επεκτατική οικονομική πολιτική, μια πολιτική που ονομάζεται islamic banking,  διότι τα επιτόκια αυξάνονται αντί να μειώνονται και η οικονομία κινείται αντί να μην κινείται.

Σύμφωνα με τον τέως Εκτελεστικό Σύμβουλο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η Τουρκία έχει 3 τρόπους προκειμένου να ανακάμψει. Ο πρώτος τρόπος είναι να αλλάξει στάση και να αυξήσει τα επιτόκια με περισσότερες πιέσεις. Ο δεύτερος τρόπος είναι να συνεχίσει την κατρακύλα, ενώ ο τρίτος τρόπος είναι να επιβάλλει κεφαλαιοχικούς περιορισμούς, μια έμμεση επιβολή capital controls. Ο τέως οικονομικός σύμβουλος πιθανολογεί ότι ο Ερντογάν θα κάνει συνδυασμό του πρώτου και του τρίτου τρόπου προκειμένου η τουρκική λίρα να σταθεί στα “πόδια” της.  Ο ίδιος πρόσθεσ ότι η Τουρκία ίσως αποταθεί και στο Κατάρ προκειμένου να εξασφαλίσει διαθέσιμα συναλλάγματα.

Ο οικονομολόγος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του  Πανεπιστήμιο Κύπρου και Τέως Εκτελεστικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, δήλωσε πως οι Τουρκοκύπριοι εξαρτώνται από τις τουρκικές τράπεζες και την τουρκική λίρα, αλλά κάνουν συναλλαγές μέσω του ευρώ που χρησιμοποιείται ευρέως στα κατεχόμενα και παρέχει σταθερότητα.

Όσον αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ο Γιώργος Συρίχας έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Κύπρος και η οικονομία της πρέπει να στηριχτεί στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αξιοποιώντας τα διαθέσιμα κονδύλια ώστε να υπάρξει ανάπτυξη 6-7% και αυτή η ανάπτυξη να πάει στο 16% μέσω των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο όσα ανέφερε ο οικονομολόγος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του  Πανεπιστήμιο Κύπρου και Τέως Εκτελεστικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Γιώργος Συρίχας: