Τι ζήτησε ο Πρόεδρος από τους τραπεζίτες

Αισιόδοξα μηνύματα – Πανέτοιμες οι Τράπεζες να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα από τα Σχέδια

Σε μια συνάντηση, το περιεχόμενο της οποίας κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι την πραγματοποίησή της, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών και τον ΓΔ ΤΟΥ Υπουργείου και η οποία ήταν ολιγόλεπτη, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε ξεκάθαρα μηνύματα προς τα στελέχη των κυπριακών που βρέθηκαν στη συνάντηση. 

Όπως πληροφορείται η Brief ο σκοπός της συνάντησης ήταν διττός, αφενός ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεδίωξε να λάβει εικόνα για το πως οι τράπεζες αξιολογούν τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία και αφετέρου να απευθύνει κάλεσμα προς πλήρη αξιοποίηση των σχεδίων που έχουν εξαγγελθεί μερικά εκ των οποίων αφορούν άμεσα τον τραπεζικό τομέα (δάνεια σε επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και επιχορηγημένα στεγαστικά δάνεια). 

Θετικές οι τράπεζες 
Αναφορικά με τα δύο βασικά σημεία που ήγειρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φαίνεται ότι οι τράπεζες ήταν θετικές, αφού περιέγραψαν πιο καλή εικόνα για την οικονομία από αυτήν που ανέμεναν ότι θα ίσχυε σήμερα. Την ίδια στιγμή τόνισαν ότι είναι έτοιμες, αλλά έχουν και τη δυνατότητα να στηρίξουν νοικοκυριά και κυρίως επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν δυσκολιών που σήμερα έχουν δημιουργηθεί λόγω του κορωνοϊού. 

Παράλληλα, από πλευράς Προέδρου και Υπουργού Οικονομικών επισημάνθηκε η ανάγκη όπως γίνει πλήρης αξιοποίηση των σχεδίων που έχουν, ενώ την ίδια ώρα υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι άμεσες κινήσεις προς στήριξη της οικονομίας να γίνουν με ταχείες διαδικασίες, καθότι ο χρόνος υλοποίησης των μέτρων αξιολογείται ως καθοριστικής σημασίας. Οι τράπεζες, όπως πληροφορείται η Brief, δήλωσαν την ετοιμότητά τους για άμεση εφαρμογή των σχεδίων και ταχεία εξυπηρέτηση των πελατών τους, κάτι που ήδη γίνεται ανεξάρτητα από τα κυβερνητικά σχέδια, όπως έχουν τονίσει. 

Ικανοποιημένο το Προεδρικό 
Μετά τη συνάντηση τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, με δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους έστειλαν τα θετικά μηνύματα προς το κοινό, σε μια προσπάθεια τόνωσης του αισθήματος των πολιτών αναφορικά με το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Παρά τις προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί προκύπτει αισιοδοξία για το μέλλον σε βαθμό που ώθησε τόσο τον κ. Πετρίδη όσο και τον κ. Μάτση να αναφερθούν με θετικό πρόσημο στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, βάσει των πρώτων ενδείξεων που λαμβάνονται από την κίνηση στην αγορά και τη συνεισφορά των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. 

Από τις εξαγγελίες στην πράξη 
Μετά από τη συνάντηση την οποία ο Κωνσταντίνος Πετρίδης χαρακτήρισε εποικοδομητική και πως η κυβέρνηση αλλά και οι τράπεζες θα συνεισφέρουν με τα μέσα που έχουν προς επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και τις αντίστοιχες δηλώσεις που έκανε ο Γιάννης Μάτσης εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, απομένει το πολύ σημαντικό απαιτούμενο που αφορά βεβαίως στην άμεση εφαρμογή των εξαγγελιών. 

Τόσο από κυβερνητικής πλευράς, όσο και από πλευράς τραπεζών θα πρέπει τα φιλόδοξα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί να εφαρμοστούν τόσο στην ολότητά τους όσο και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από κυβερνητικής άποψης υπάρχουν παράμετροι εγκρίσεων τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Βουλή, οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν άμεσα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος υλοποίησης των μέτρων. Αντιστοίχως, οι τράπεζες καλούνται να διεκπεραιώσουν σημαντικό όγκο εργασίας σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο επιβάλλεται να γίνει ούτως ώστε η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας να είναι όσο το δυνατόν πιο ταχεία μετά τη σημαντική συρρίκνωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 κατά το οποίο το lockdown αποτέλεσε τον κανόνα σε κάθε διάσταση κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 

Παναγιώτης Τσαγγάρης