Τηλλυρία: «Είμαστε στον αναπνευστήρα, δώστε φοροελαφρύνσεις για ανάπτυξη»

Τι δηλώνει στην Brief o Κοινοτάρχης Κάτω Πύργου για την ανάγκη εκπόνησης σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής Τηλλυρίας

«Η περιοχή της Τηλλυρίας είναι στον αναπνευστήρα αυτή την στιγμή και ό,τι πρέπει να γίνει για αναστροφή της κατάστασης, πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Κοινοτάρχης Κάτω Πύργου, Νίκος Κλεάνθους.

Σε δηλώσεις του στην Brief με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή και τη διορία που έδωσε η Επιτροπή Ενέργειας στη Κυβέρνηση για ετοιμασία Σχεδίου Ανάπτυξης της Περιοχής Τηλλυρίας, ο κ. Κλεάνθους τόνισε πως «το να αναλωνόμαστε συνεχώς σε μελέτες, χωρίς να προχωρούμε σε υλοποίηση οποιοδήποτε μέτρων, για μία περιοχή η οποία πραγματικά έφτασε στο παρά πέντε και φθίνει καθημερινά, είναι δώρον άδωρον».

Εάν το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών, πρόσθεσε, σκοπεύουν να κάνουν μία μελέτη, «εμείς είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, φτάνει να γίνει κάτι άμεσα. Εάν θα προχωρήσουμε σε μία μελέτη που θα πάρει δύο χρόνια, τί να την κάνουμε;», διερωτήθηκε υποδεικνύοντας πως «και πριν δύο χρόνια έγινε μελέτη για όλη την περιοχή, από την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι τον Πύργο. «Πού είναι αυτή η μελέτη; Τί απέγινε; Ή τί υλοποιήθηκε από εκείνη τη μελέτη;», διερωτήθηκε περαιτέρω.

Την ίδια ώρα ο κ. Κλεάνθους έστειλε και το εξής μήνυμα: «Δεν μπορεί να γίνονται μελέτες γενικής χρήσεως και γενικών απόψεων από τη Λευκωσία ή από οποιοδήποτε γραφείο κάποιου οίκου που μπορεί να αναλάβει τη μελέτη. Η μελέτη πρέπει να γίνει επί τόπου. Πρέπει να ακουστούν οι απόψεις και των τοπικών αρχών και των ενδιαφερόμενων εν δυνάμει επενδυτών, για να ακουστούν όλες οι θέσεις και οι προβληματισμοί». 

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Κάτω Πύργου, «ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα από την όποια μελέτη, είναι τι χρειάζεται ένας επενδυτής για να επενδύσει στην περιοχή της Τηλλυρίας και τι είναι αυτό που τον εμποδίζει, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα, για να επενδύσει, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη στην περιοχή μας να είναι μηδενική κυριολεκτικά εδώ και 50 χρόνια». 

«Αναπτύχθηκε όλη η Κύπρος, όλες οι παράλιες περιοχές, εκτός από την περιοχή της Τηλλυρίας. Γιατί; Αυτό είναι που πρέπει να ψάξουμε. Οποιοσδήποτε επενδυτής, είτε ντόποιος είτε ξένος, καθώς και επαγγελματίες που ήδη διαθέτουν επιχειρήσεις, για να έρθουν να επενδύσουν ή να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, χρειάζονται κάποια κίνητρα, γιατί κακά τα ψέματα, η περιοχή έχει κάποια αρνητικά σημεία, μειονεκτήματα, που αποτρέπουν τους επενδυτές να επενδύσουν. Για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει ένα αντιστάθμισμα από το κράτος. Δεν μπορεί να συγκρίνεται η περιοχή της Τηλλυρίας με τις υπόλοιπες ακριτικές περιοχές, εντάσσοντάς μας όλους μέσα στο ίδιο καλάθι. Απαιτείται ένα ειδικό σχέδιο καθαρά και μόνο για την περιοχή της Τηλλυρίας. Πρέπει να δοθούν γενναιόδωρες παροχές για να αλλάξει η κατάσταση στη Τηλλυρία, διαφορετικά δεν θα γίνει τίποτα», διεμήνυσε ο κ. Κλεάνθους.

Τα κίνητρα

Ερωτηθείς τί παροχές ή κίνητρα θα μπορούσαν να δοθούν για ανάπτυξη της περιοχής της Τηλλυρίας, είπε ότι «λόγω των μεγάλων αποστάσεων απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα για υλοποίηση οποιοδήποτε επενδύσεων στην περιοχή. Μία νταλίκα για να μεταφέρει υλικά από Λεμεσό σε Λάρνακα ή Λευκωσία, χρεώνει γύρω στα 500 ευρώ. Για να έρθει στην Τηλλυρία θέλει 1.000 ευρώ. Συνεπώς, το κράτος πρέπει να έρθει αρωγός και να προσφέρει αντιστάθμισμα, είτε υπό την μορφή χορηγιών είτε υπό την μορφή φοροαπαλλαγών σε ΦΠΑ ή άλλους φόρους, προκειμένου να υπάρξει εξισορρόπηση».

Επίσης, συνέχισε, «το οδικό δίκτυο χρειάζεται μεγάλη βελτίωση. Ειδικά από τον Παχύαμμο μέχρι τον Πύργο ο δρόμος χρήζει σημαντικής βελτίωσης. Μπορεί αυτό να γίνει άμεσα και με δεδομένο ότι το οδόφραγμα των Κοκκίνων για την ώρα παραμένει κλειστό; Όλα αυτά θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε μία μελέτη, η οποία να περιέχει ουσιαστικά μέτρα και εισηγήσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής», επεσήμανε και προειδοποίησε πως «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε δέκα χρόνια πολύ φοβάμαι δεν θα υπάρχουμε. Από 900 κάτοικοι που είμαστε σήμερα, θα μείνουμε 90, όπως και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής που έμειναν με 10-20 κατοίκους».

Όσον αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες και τους χώρους εστίασης που λειτουργούν στην περιοχή, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι στην περιοχή λειτουργούν τέσσερις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας γύρω στις 200 κλίνες, τα οποία, τόνισε, χρήζουν αναβάθμισης, αλλά λόγω της κατάστασης, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο.

Επίσης, στην περιοχή λειτουργούν 3-4 εστιατόρια και 5 καφετέριες, εκ των οποίων οι 2 ανοίγουν μόνο καλοκαίρι. «Θα μπορούσαν όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής να παρέμεναν ανοικτές ολόχρονα, αλλά λόγω της κατάστασης κάτι τέτοιο πραγματικά είναι δύσκολο. Πραγματικά εάν μπορούσαμε να εκσυγχρονιστούμε, όλες οι επιχειρήσεις μας θα εργάζονταν και τον Χειμώνα και ο κόσμος θα μπορούσε να έρχεται και τους χειμερινούς μήνες να απολαμβάνει την μοναδικότητα της περιοχής», εκτίμησε.

«Το μειονέκτημα που έχουμε λόγω των αποστάσεων και της κακής μας μοίρας, θα μπορούσε η πολιτεία να το μετατρέψει σε πλεονέκτημα, με το να κάνει την περιοχή ελκυστική σε επενδύσεις, οι οποίες θα την κρατούσαν και ζωντανή», υπογράμμισε ο κ. Κλεάνθους.

Ερωτηθείς, δε, εάν ικανοποιεί τους κατοίκους Τηλλυρίας η παρέμβαση της Βουλής και η υπόσχεση ότι οι Βουλευτές σε δύο μήνες θα επισκεφθούν την περιοχή, ο Κοινοτάρχης Κάτω Πύργου είπε ότι «μας ικανοποιεί εάν υλοποιηθεί, διότι ακούσαμε πολλά τόσα χρόνια και τίποτα έως τώρα δεν έγινε».

«Είμαι 7 χρόνια Κοινοτάρχης και ακόμη υπάρχουν μελέτες που δήθεν τρέχουν από την πρώτη χρονιά που ανέλαβα καθήκοντα. Ζητούμε άμεσες και πρακτικές λύσεις. Εάν η περιοχή είτε μέσω της ΕΕ είτε άλλως πως κυρηχθεί ως μία περιοχή μοναδική, λόγω και της θέσης της και του γεγονότος ότι είναι δυσπραγούσα, θα βρίσκονταν και τα ανάλογα κονδύλια άμεσα για ανάπτυξή της. Κάτι ανάλογο γίνεται και για άλλα απομακρυσμένα μέρη τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Για μας τίποτα δεν γίνεται. Ακούμε συνεχώς λόγια, αλλά δεν βλέπουμε πράξεις. Ακόμη και η Διυπουργική Επιτροπή που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα μέχρι στιγμής. Έχει τόσους μήνες που συστάθηκε και δεν μας κάλεσε κανένας να μας ακούσει. Εμείς είμαστε όταν κι εφόσον αποφασίσουν να μας ακούσουν και να καταγράψουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας, εμείς είμαστε έτοιμοι να τις καταθέσουμε γιατί πλέον βρισκόμαστε στον αναπνευστήρα. Η περιοχή της Τηλλυρίας είναι στον αναπνευστήρα αυτή την στιγμή και ό,τι πρέπει να γίνει για αναστροφή της κατάστασης, πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο», υπέδειξε.

Κληθείς, δε, να πει εάν θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της περιοχής. Τα παρουσιάσαμε το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε, όπου και μας ενημέρωσε και για τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής και μας έδωσε υποσχέσεις, αλλά μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτα», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας καταληκτικά την ανάγκη να γίνει κάτι άμεσα για ανάπτυξη της περιοχής της Τηλλυρίας, η οποία, επανέλαβε, βρίσκεται στον αναπνευστήρα.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου