Τιμές Τροφίμων: Λανθασμένη η εικόνα για τις αυξήσεις

Σύνδεσμος Καταναλωτών και Σύνδεσμος Υπεραγορών συμφωνούν πως το Παρατηρητήριο Τιμών οδήγησε σε λάθος συμπεράσματα

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Σε μια σταθεροποίηση των τιμών φαίνεται να οδεύει ο τομέας των τροφίμων, με το κύριο ζήτημα που απασχολεί τους εμπλεκόμενους φορείς αυτή την στιγμή να είναι η υπερβολή που παρατηρείται σε αναφορές για ακόμα πιο αυξημένες τιμές στα τρόφιμα, όπως σημείωσαν στην Brief τόσο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, όσο και ο Εκ. Διευθυντής του Συνδέσμου Υπεραγορών

Όπως λέχθηκε στην Brief από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέα Χατζηαδάμουυπάρχουν ακόμα κάποιες μικρές αυξήσεις στα τρόφιμα, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως υπάρχουν και υπερβολές για εκτόξευση των τιμών τους.

«Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτών της Στατιστικής, στα τρόφιμα υπάρχει μια μικρή μείωση και σταθερότητα τον Δεκέμβριο 2021, η οποία συνεχίζεται. Υπάρχει μια σταθερότητα μετά τις γιορτές και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει ανεξάρτητα για το τι συμβαίνει σε άλλους τομείς που παρατηρείται ακρίβεια» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η σταθερότητα στις τιμές στον τομέα των τροφίμων επιτεύχθηκε λόγω του ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των υπεραγορών, κάτι που βοηθά στο να μένουν σταθερές οι τιμές.

Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε κάποια λανθασμένη εικόνα για αυξήσεις από το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών, ανέφερε ο κ. Χατζηαδάμου: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις αναφορές μας γιατί μετά δημιουργείτε περισσότερη αρνητική ψυχολογία. Από την στιγμή που υπάρχει σταθερότητα και κάποια μείωση στις τιμές των τροφίμων,  πρέπει να λέγεται για να μην πανικοβάλλεται και ο κόσμος».

Συμφωνεί και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών

Το Παρατηρητήριο Τιμών οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα , ανέφερε στην Brief από πλευράς του και ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι τέτοιες αναφορές κάνουν ζημιά στους καταναλωτές: «Το Παρατηρητήριο έπιασε τις τιμές στις 8/12/2021 και μετά στις 12/1/2022 και τις σύγκρινε και βρήκε αυξήσεις. Δεν αμφισβητώ ότι όντως έτσι είναι οι τιμές όμως είναι λάθος ο τρόπος που παρουσιάστηκαν ως γενικές αυξήσεις», εξήγησε.

Αναφορικά με το που έχουν παρατηρηθεί λάθη στις αναφορές του Παρατηρητήριου, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του καφέ: «Για παράδειγμα ο καφές παρατήρησε αύξηση σε μια συγκεκριμένα μάρκα αλλά όχι όλοι οι καφέδες και το να λέμε ότι υπάρχει μια αύξηση 10-16% στον καφέ, δημιουργεί λανθασμένη εντύπωση γιατί δεν παρατηρήθηκε τόση αύξηση στον καφέ ως προϊόν αλλά στην συγκεκριμένη μάρκα. Έχει τεράστια διαφορά το ένα με το άλλο. Ο καφές σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της στατιστικής υπηρεσίας, που παίρνει όλους τους καφέδες και βγάζει μέσο όρο, είδε μόνο 0,6% αύξηση».

Επιπρόσθετα δήλωσε ότι έγιναν λάθος αναφορές και στα λαχανικά, στο αλεύρι και στο ψωμί: «Για τα φρέσκα λαχανικά η στατιστική  βρίσκει μείωση -10% ενώ η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή 5-22% αύξηση. Αυτό οφείλετε στο ότι η Υπηρεσία έπιασε μια τιμή τον Δεκέμβρη και μια τον Γενάρη αλλά οι τιμές των λαχανικών αλλάζουν συνεχώς. Το ίδιο και με το αλεύρι που η Στατιστική το έχει -7% μείωση σε σύγκριση με το 6-17% αύξηση που αναφέρει η Υπηρεσία. Όσο αφορά το ψωμί η Υπηρεσία ανέφερε 5-11% αυξήσεις αλλά πρόκειται μόνο για το slice ψωμί η αύξηση και όχι για όλα τα ψωμιά ενώ η στατιστική αναφέρει ότι είναι σταθερές οι τιμές του ψωμιού για Νοέμβρη – Δεκέμβρη». 

Στο σύνολο, ο γενικός δείκτης στα τρόφιμα είναι ο ίδιος με τον Νοέμβριο, δείχνοντας έτσι σταθεροποίηση, ενώ παρουσιάζει και μισή μονάδα μείωση, είπε ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, τονίζοντας ότι δεν είναι σωστό να δίνεται λάθος εντύπωση στον κόσμο:  «Η ζημιά γίνεται γιατί ο καταναλωτής βομβαρδίζεται για τις αυξήσεις και η ψυχολογία είναι πεσμένη. Αντί τώρα που έχουμε ένα θετικό μήνυμα ότι σταθεροποιήθηκαν οι τιμές να μιλάμε για αυτό, μιλούμε για άλλες αυξήσεις».

Γιατί έχουν σημειωθεί αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων

Ερωτηθείς για τον λόγο που έχουν σημειωθεί όσες αυξήσεις καταγράφηκαν στις τιμές τροφίμων, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συνδέσμου Υπεραγορών τόνισε ότι οι αυξήσεις που είχαμε δει είναι λόγω διεθνών παραγόντων και των συνθηκών που διαμορφώνονται  σε άλλους τομείς όπως στην ενέργεια, στα μεταφορικά, στα ναύλα και στις πρώτες ύλες: «Παρατηρούνται αυξήσεις κυρίως σε άλλους τομείς εκτός τροφίμων όπως στα υλικά κατασκευής και στην ενέργεια κτλ. Αυτές οι συνθήκες και η ακρίβεια είναι κάτι παγκόσμιο αλλά, όπως είπα και πριν, θετικό είναι ότι στα τρόφιμα επικρατεί μια  σταθερότητα». 

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι υπάρχει το φαινόμενο όπου όταν εισαγωγείς ή εταιρείες μαθαίνουν ότι υπάρχουν αυξήσεις τιμών, προβαίνουν σε ακόμα πιο αυξημένες τιμές, είπε ο κ. Χατζηαδάμου: «Εμείς πάντα καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές όταν δεν δικαιολογούνται. Αυτή όμως η πρακτική από μέρους των εταιρειών, δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά». 

Από πλευράς του ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι αυτή την στιγμή αυτό που επικρατεί είναι ότι υπάρχουν περισσότερο αυξήσεις από εταιρείες σε συγκεκριμένα προϊόντα ή μάρκες προϊόντων, όχι όμως γενικές αυξήσεις στο σύνολο των τροφίμων.

 Που παρατηρήθηκαν αυξήσεις σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών 

Στο τελευταίο παρατηρητήριο των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών αναφέρονται κάποιες αυξήσεις στις τιμές συγκεκριμένων βασικών προϊόντων όπως του ψωμιού, του καφέ, του αλευριού και των λαχανικών, μετά από στοιχεία που συλλέχτηκαν στις 8/12/2021 και 12/1/2022.

>>> ΕΔΩ το παρατηρητήριο τιμών με τα επίπεδα των μέσων τιμών λιανικής πώλησης βασικών καταναλωτικών αγαθών και ΕΔΩ όλες τις διακυμάνσεις στις τιμές τους  <<<  

Κυπριάνα Σταύρου