Τ/κ τύπος: Η ακρίβεια στα κατεχόμενα και η νέα αύξηση στο ψωμί

Η νέα αύξηση στο ψωμί είναι κύριο θέμα σε αρκετά πρωτοσέλιδα - Το καρβέλι πωλείται στις 8 ΤΛ (σχεδόν μισό ευρώ)

Η νέα αύξηση στο ψωμί είναι το κύριο θέμα σε αρκετά πρωτοσέλιδα στον τ/κ Τύπο, μετά την σχετική απόφαση των ιδιοκτητών φούρνων να το αυξήσουν κατά 1 ΤΛ λόγω των αυξήσεων σε σιτηρά και ενέργεια. Έτσι το καρβέλι πωλείται τώρα στις 8 ΤΛ (σχεδόν μισό ευρώ).

Τα τ/κ ΜΜΕ σχολιάζουν ότι ο κόσμος έχει από καιρό ξεχάσει να ζει με πολυτέλειες, αλλά τώρα δυσκολεύεται να αγοράζει πλέον και τα βασικά, αφού έχουν επιβληθεί αυξήσεις που ξεπερνούν το 100%.

Αυξήσεις σημειώθηκαν σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο και στα αβγά, η δεκαπεντάδα από 35 πήγε στις 45 ΤΛ και η συσκευασία των 30 από 74 στις 85 ΤΛ. Το 1 λίτρο νωπό γάλα έφτασε τις 22.17 ΤΛ και το κιλό χαλλούμι από 150 έως 180 ΤΛ. Το κρέας κάνει 240 ΤΛ το κιλό και το κοτόπουλο 50 ΤΛ το κιλό.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί η αναλογία ΤΛ με ευρώ ήταν 18,8 έναντι ενός ευρώ.

Η Κίπρις γράφει ότι το ψωμί έγινε ακριβό και στην παραγωγή του και στην αγορά του. Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών φούρνων, Ομέρ Τσιραλί είπε ότι το κόστος πλέον έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και μέχρι σήμερα η «κυβέρνηση» δεν εισακούει τα προβλήματά τους. Πρέπει η «κυβέρνηση», πρόσθεσε, να βρει τρόπους και λύσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών.

Η Κίπρις φιλοξενεί επίσης δηλώσεις φοιτητών σε «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα που προέρχονται από ξένες χώρες και οι οποίοι δηλώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε μακαρόνια. Οι υψηλές τιμές ενοικίων και μεταφορών τους έχουν φέρει σε δύσκολη θέση, αναφέρουν και δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Κάποιοι ανέφεραν ότι αγοράζουν πλέον «με το κομμάτι» και όχι με το κιλό και σκέφτονται διπλά και τριπλά ν’ αγοράσουν κρέας. Για ν’ αντεπεξέλθουν, είπαν, αναγκάζονται να μείνουν και τρία άτομα σε ένα διαμέρισμα, ενώ πέραν της δωρεάν μεταφοράς από και προς το «πανεπιστήμιο» βρίσκουν ακριβά τα εισιτήρια της αστικής συγκοινωνίας.

Στο μεταξύ, η Γενί Ντουζέν γράφει ότι σε δύο μέρες μόνο 50 αιτήσεις έγιναν στην «αρχή ηλεκτρισμού» για την μεταφορά στο σύστημα πολλαπλής τιμολόγησης που αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου. Η τιμολόγηση θα γίνεται ανάλογα με τις ώρες και την κατανάλωση κιλοβατώρων. Ο αριθμός θεωρείται πολύ χαμηλός δεδομένου ότι οι χρεώσεις θα αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα και υπάρχουν χιλιάδες ρολόγια μέτρησης που πρέπει να ελεγχθούν.

ΚΥΠΕ

 
24969