Αυτό επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Υγείας σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ένταξη στο ΓεΣΥ, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με την ηγεσία του ΟΑΥ, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του Προέδρου για την πρόοδο του ΓεΣΥ.
 
Ο Υπουργός είπε ότι η πρόταση του Οργανισμού θα διασφαλίζει τον υφιστάμενο όγκο δουλειάς που διεκπεραιώνει το κάθε νοσηλευτήριο και εξέφρασε τη θέση ότι πλέον δεν θα υπάρχουν σοβαρά εμπόδια ή λόγοι μη ένταξης ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ.

>>> Διαβάστε ακόμη: ΠΑΣΙΝ - Κανένα μεγάλο νοσηλευτήριο δεν εντάσσεται στο ΓεΣΥ <<<

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί από τον ΟΑΥ ο σχεδιασμός, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες στον ίδιο τον Υπουργό. Πρόσθεσε ότι στο τέλος του μήνα θα ολοκληρωθούν και τα οικονομικά δεδομένα και θα ενημερωθούν τόσο ο ΠΑΣΙΝ όσο και άλλα νοσηλευτήρια που δεν είναι μέλη του και την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τα νοσηλευτήρια για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ.
 
«Θεωρούμε - από την ενημέρωση που είχα χθες- ότι η πρόταση του ΟΑΥ θα διασφαλίζει τον υφιστάμενο όγκο δουλειάς που διεκπεραιώνει το κάθε νοσηλευτήριο. Θα υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης ξεχωριστής αμοιβής που ήταν και αίτημα των γιατρών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων», είπε και πρόσθεσε πως βασικές ανησυχίες που υπήρχαν απαντώνται και «με αυτή την πρόταση πλέον δεν θα υπάρχουν σοβαρά εμπόδια ή λόγοι μη ένταξης ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ».
 
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του ΟΑΥ με τον Πρόεδρο, ο κ. Ιωάννου είπε πως έγινε ανασκόπηση των πρώτων εκατό ημερών από τον Οργανισμό σχετικά με το πόσοι έχουν ενταχθεί, τα οικονομικά δεδομένα και τι αναμένεται να γίνει τους επόμενους δύο μήνες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση του Προέδρου όσον αφορά τα διάφορα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί και πώς αναμένεται να επιλυθούν τους επόμενους ένα με δύο μήνες καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα με την ένταξη πρωτοκόλλων και κανονισμών στο σύστημα. Επίσης, έγινε ιδιαίτερη επεξήγηση, όπως ανέφερε ο Υπουργός, όσον αφορά την εποπτεία του συστήματος και πώς θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και τα πρωτόκολλα στο σύστημα προκειμένου να υπάρχει σωστή διαχείριση των πόρων.

>>> Διαβάστε επίσης: Τι αλλαγές προτείνουν οι ιδιώτες γιατροί για ΓεΣΥ <<< 

Ο κ. Ιωάννου είπε πως ο Πρόεδρος έμεινε πολύ ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία και το πώς προχωρά η εφαρμογή του ΓεΣΥ. «Προβλήματα περιμέναμε ότι θα υπάρξουν, το στοίχημα είναι να υπάρχουν γρήγορα αντανακλαστικά και να επιλύονται», σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως από την ενημέρωση που είχε από τον ΟΑΥ είναι ικανοποιημένος όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση των ιδιωτών γιατρών και νοσηλευτηρίων, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε πως οτιδήποτε αλλάζει ή αλλοιώνει τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ δεν είναι αποδεκτό. «Υπάρχουν νόμοι, έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή κι εμείς είμαστε τοποτηρητές. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία ως έχει. Οτιδήποτε είναι εκτός της αρχιτεκτονικής, της φιλοσοφίας ή της νομοθεσίας, όπως έχει ψηφιστεί, δεν είναι αποδεκτό από εμάς», τόνισε καταληκτικά.

ΚΥΠΕ - Kυριακή Δημητρίου

 
7261
Thumbnail

Ο μύθος που λέει πως για όλα τα κακά της οικονομίας ευθύνονται οι μισθοί και η ΑΤΑ είναι παραπλανητικός και απορρίπτεται, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΣΕΚ που προσθέτει πως η διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, δεν προέρχεται ούτε από τους μισθούς ούτε από την ΑΤΑ.
 
Προέρχεται, σύμφωνα με τη ΣΕΚ, από τη χαμηλή παραγωγικότητα, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την απουσία ανταγωνισμού, από το σπάταλο κράτος, αλλά και από τη μόνιμη βραδυδικία που παρατηρείται στην απονομή της δικαιοσύνης.  Όπως επίσης και από τη φοροδιαφυγή που γίνεται από εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
"Καλά κάνουν λοιπόν όσοι νοιάζονται πραγματικά για την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας, να επικεντρωθούν στη διόρθωση των πιο πάνω και να αφήσουν ήσυχο το εργατικό κόστος γιατί είναι αθώο, όπως προκύπτει μέσα από τη Στατιστική Επιστήμη", αναφέρει η ΣΕΚ στην ανακοίνωσή της που εκδόθηκε με αφορμή πρόσφατη μεγάλη αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών που έγιναν από τη Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την οποία προκύπτουν κορυφαία συμπεράσματα που αφορούν τις απολαβές και τη μισθωτή εργασία.

ad1mobile

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, συγκεκριμένα από το 2011 έως και το 2018 οι απολαβές των μισθωτών ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ακολούθησαν συνεχή πτωτική πορεία, ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη των επιχειρήσεων ακολούθησαν ανοδική πορεία.
 
Οι απολαβές των μισθωτών ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν το 2011 στο 48,1% και το 2018 μειώθηκαν στο 43,4%. Την ίδια περίοδο το καθαρό λειτουργικό πλεόνασμα των επιχειρήσεων, (δηλαδή τα κέρδη), αυξήθηκε από το 18,5% του ΑΕΠ στο 23,3%.
 
Η δυσανάλογη αυτή κατανομή, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, ενώ οι επιχειρήσεις έκαναν κέρδη, δεν έδιναν και τις ανάλογες αυξήσεις, κυρίως τα έτη 2015 και 2016, που υπήρχε ανάκαμψη της οικονομίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
"Αυτή η στατιστική διαπίστωση συνάδει απόλυτα με αυτό που εντόπισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2015.  Στις τότε χειμερινές προβλέψεις της η Επιτροπή διαπίστωσε υψηλά περιθώρια κέρδους στις κυπριακές επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών.  «Αυτή την κερδοφορία την χρειάζονται οι επιχειρήσεις γιατί η πιστωτική επέκταση είναι αναιμική και δεν έχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης,» έλεγε τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", αναφέρεται.

Σύμφωνα με τη ΣΕΚ , από τα πιο πάνω συμπεραίνεται με ασφάλεια πως οι μισθωτοί "τα τελευταία χρόνια μέσα από τις θυσίες τους, μισθολογικές και άλλες, στήριξαν και υποστήριξαν, (μεσούσης της οικονομικής κρίσης), τις κυπριακές επιχειρήσεις και συνέβαλαν στην απαιτούμενη ρευστότητα τους.  Κάτι που δεν μπόρεσε να κάμει ο τραπεζικός τομέας".
 
Συμπεραίνεται επίσης, αναφέρει η ΣΕΚ, πως στην Κύπρο διαχρονικά οι πολλοί, (από το σύνολο των απασχολουμένων πέραν του 86% είναι υπάλληλοι), παίρνουν τα λίγα.
 
 
(ΚΥΠΕ)

article 1