Τορναρίτης: Η κυπριακή πολιτεία πρέπει να έχει θεσμούς λογοδοσίας

Όσα δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, κ. Νίκος Τορναρίτης μετά την Επιτροπή Νομικών

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, κ. Νίκος Τορναρίτης μετά την Επιτροπή Νομικών.

Συγκεκριμένα, μίλησε για τα νομοσχέδια, τη πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί από τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ, κ. Χαραλαμπίδου, το 2016 και την ευρωπαϊκή οδηγία που βρίσκεται μπροστά τους.

Όπως ανέφερε ελπίζει από την Ολομέλεια της Βουλής να το στηρίξει, γιατί δίδεται το δικαίωμα πλέον σε ένα εργοδοτούμενο ο οποίος εργοδοτείται είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, όταν έρχεται στην αντίληψη του μια πράξη διαφθοράς να την καταγγέλλει και την ώρα που την καταγγέλλει να δέχεται την έννομη, τη νομική προστασία έναντι απειλών, έναντι υποβιβασμού ή έναντι οποιασδήποτε δυσμενούς συμπεριφοράς του εργοδότη έναντι αυτού. 


Δείτε την αυτούσια δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Τορναρίτη: 

«Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι πριν από λίγους μήνες όταν αναλαμβάναμε την Επιτροπή Νομικών της Βουλής είχαμε πει ότι πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή, πρέπει να θέσουμε σε πράξη τα κελεύσματα των καιρών, τα κελεύσματα της κοινωνίας των πολιτών όπως άλλωστε εκφράστηκαν στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές. Την ίδια ώρα λέμε ότι αυτή η πολιτεία για να είναι στη πράξη ευρωπαϊκή, να είναι σύγχρονη πρέπει να έχει θεσμούς, πρέπει να έχει ελεγκτικούς θεσμούς οι οποίοι να στέλνουν παντού το μήνυμα ότι η διαφθορά δεν μπορεί να γίνει ανεχτή από κανέναν και πουθενά. 

Μέσα σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο δώσαμε ώθηση σε νομοσχέδια αλλά και ευρωπαϊκές οδηγίες οι οποίες βρίσκονταν ενώπιον της Επιτροπής. Ένα από τα νομοσχέδια ήταν και η πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί από τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ, κ. Χαραλαμπίδου, το 2016. Την ίδια ώρα υπάρχει μπροστά μας και μια ευρωπαϊκή οδηγία. Θα πω ότι είναι ένα σημαντικότατο νομοσχέδιο το συγκεκριμένο, είναι μια σημαντική απόφαση που λαμβάνεται από την Επιτροπή Νομικών και εύχομαι και ελπίζω ότι η ίδια απόφαση θα υπάρξει από την Ολομέλεια της Βουλής, γιατί ακριβώς δίδεται το δικαίωμα πλέον σε ένα εργοδοτούμενο ο οποίος εργοδοτείται είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, όταν έρχεται στην αντίληψη του μια πράξη διαφθοράς να την καταγγέλλει και την ώρα που την καταγγέλλει να δέχεται την έννομη, τη νομική προστασία έναντι απειλών, έναντι υποβιβασμού ή έναντι οποιασδήποτε δυσμενούς συμπεριφοράς του εργοδότη έναντι αυτού. 

Πρέπει να πω ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, μας καλεί να εφαρμόσουμε και να ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη οδηγία μέχρι τις 17 του Γενάρη, του ερχόμενου χρόνου. Την ίδια ώρα θα σας πω ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι συνδεδεμένο με το Ταμείο Ανάκαμψης της Κυπριακής Δημοκρατίας άρα καλώ τα κόμματα όλα, όποιες παρατηρήσεις, όποιες τροπολογίες έχουν να τις καταθέσουν το συντομότερο, να διαβάσουν το κείμενο, το πολυσέλιδο κείμενο, να καταθέσουν τις τροπολογίες ούτως ώστε να μην βρεθούμε την τελευταία στιγμή και να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. 

Υπήρξε σοβαρότατη δουλειά και με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και την Υπουργό Δικαιοσύνης, την κ. Στέφη Δράκου και τους υπηρεσιακούς και τους γραμματείς της Βουλής και βεβαίως την κ. Χαραλαμπίδου η οποία κατέθεσε την πρώτη νομοθεσία όσον αφορά το εθνικό δίκαιο και συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες της Βουλής. Και να πω ότι την ίδια ώρα ότι όπως καλά γνωρίζετε, διαχειρίστηκε αυτή η Επιτροπή ένα άλλο σημαντικότατο νομοσχέδιο, την Αρχή κατά της Διαφθοράς η οποία βρίσκεται στο πινάκιο, το νομοσχέδιο βρίσκεται στο πινάκιο της Ολομέλειας αύριο Πέμπτη.

Δυστυχώς φαίνεται ότι υπάρχουν τροπολογίες οι οποίες δεν έχουν κατατεθεί κανονικά στην Επιτροπή που μπορεί να μην οδηγήσουν για ψήφιση αύριο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Βεβαίως τα πάντα θα τα αντιμετωπίσουμε και θα τα δούμε στην ώρα τους. Το σίγουρο είναι και θα το λέω συνέχεια, ότι αυτή η κοινωνία πρέπει να έχει αντανακλαστικά, αυτή η κοινωνία και ειδικότερα η κυπριακή πολιτεία πρέπει να έχει θεσμούς ελέγχου και θεσμούς λογοδοσίας. Είναι πολύ σημαντικό για να προχωρήσουμε μπροστά».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Τορναρίτη: