Τόσα θα εισέπραττε το κράτος αν λειτουργούσαν κανονικά οι κάμερες

Ποιας αξίας θα ήταν τα πρόστιμα - Πόσες παραβάσεις καταγράφηκαν τις πρώτες 12 ώρες λειτουργίας

Άρχισαν την Δευτέρα (25/10) την λειτουργία τους οι κάμερες τροχαίας στους κυπριακούς δρόμους σε μια προσπάθεια καταπολέμησης των σοβαρών τροχαίων και θανατηφόρων συγκρούσεων.

Όπως έγινε γνωστό δεν θα εκδίδονται εξώδικα αλλά θα αποστέλλονται στους παραβάτες προειδοποιητικές επιστολές, ενώ από την 1/1/2022 θα αρχίσουν κανονικά οι εκδόσεις εξώδικων.

Ο απολογισμός της πρώτης μέρας

Σχεδόν 1000 παραβάσεις έγιναν την πρώτες ώρες λειτουργίας των καμερών τροχαίας χθες Δευτέρα (25/10).

Μιλώντας στην εκπομπή της Digital TV «Offsite On Air» ο Βοηθός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου ανέφερε ότι καταγράφηκαν 550 παραβάσεις για τον κόκκινο σηματοδότη και 390 παραβιάσεις για το όριο ταχύτητας.

Σύμφωνα λοιπόν με το με ποιο ποσό τιμωρείται η κάθε παράβαση, και αφού η μη συμμόρφωση με το φωτεινό σηματοδότη όταν το χρώμα είναι κόκκινο τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ, τότε μόνο για τις 550 παραβάσεις για τις πρώτες 12 ώρες λειτουργίας που αφορούν το κόκκινο τότε κανονικά θα εκδίδονταν πρόστιμα ύψους €165.000. Εάν υπολογίσει κάποιος ότι σε αυτά δεν υπολογίζονται άλλες παραβάσεις που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου τότε τα πρόστιμα μόνο σε λίγες ώρες ενδέχεται να ξεπερνούν κατά πολύ τις €200.000

Όπως ανέφερε ο κ. Ευρίπίδου ο αριθμός των παραβάσεων είναι αυξημένος, προσθέτοντας ότι όταν εξεταστούν οι φωτογραφίες ίσως εντοπιστούν και άλλες παραβάσεις όπως για παράδειγμα χρήση κινητού τηλεφώνου, ζώνη ασφαλείας ή και χρήση κράνους.

Δείτε όλα όσα είπε ο κ. Ευρίπιδου στο Offsite on Air:

Πώς θα παραδίδεται το εξώδικο 

Όσο αφορά το εξώδικο πρόστιμο αυτό θα παραδίδεται στον παραβάτη σε διάστημα 5 με 10 ημερών, μάλιστα θα έχει τη δυνατότητα να δει την φωτογραφία του μέσω της ιστοσελίδας της διαχειρίστριας εταιρίας των καμερών τροχαίας.

Το εξώδικο πρόστιμο δύναται να πληρωθεί σε 45 μέρες από την ημερομηνία επίδοσης. Εάν περάσουν οι 30 μέρες από την επίδοση και δεν εξοφληθεί, το ποσό  αυξάνεται  με προσθήκη επιβάρυνσης ίσης με το μισό του αρχικού ποσού. Εάν περάσουν οι 45 μέρες ο παραβάτης υπόκειται σε ποινική δίωξη.

Οι παραβάσεις που θα γράφουν 

  • Παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας
  • Mη χρήση της ζώνης ασφάλειας
  • Μη χρήση κράνους από μοτοσικλετιστές
  • Τη χρήση κινητού τηλεφώνου
  • Τη μη συμμόρφωση με το φωτεινό σηματοδότη όταν το χρώμα είναι κόκκινο
  • Την παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας


 

4 σταθερές & 4 κινητές για αρχή

Oι πρώτες κάμερες της Τροχαίας τοποθετήθηκαν στη διασταύρωση της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή με τη Λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη.

Η πιλοτική φάση, περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία 4 κινητών καμερών και λειτουργία 4 σταθερών καμερών.

Να σημειώσουμε ότι αναμένεται να τοποθετηθούν ενενήντα (90) σταθερές κάμερες σε τριάντα (30) τοποθεσίες παγκύπρια για την κάλυψη μελανών σημείων του οδικού δικτύου. Επίσης περιλαμβάνονται και είκοσι (20) κινητές κάμερες για τον έλεγχο τροχαίων παραβάσεων ταχύτητας, για τις οποίες η Αστυνομία θα καθορίζει τη θέση και ώρες λειτουργίας σε καθημερινή βάση.

Τα πρόστιμα για κάθε παράβαση

Παραβίαση ανώτατου ορίου ταχύτητας


Ανοχή στο όριο ταχύτητας

Το όριο θα είναι στο 10% συν 2 χλμ. Για παράδειγμα εκεί όπου το όριο ταχύτητας είναι 50 στα 58 χλμ, ο οδηγός θα καταγγέλλεται.

Όπου το όριο ταχύτητας είναι 65 χλμ, οδηγός θα καταγγέλλεται στα 74 χλμ. Αυτό θα ισχύει στις περιοχές όπου τα όρια ταχύτητας είναι 30, 50 και 65 χλμ.