Τουρισμός: Ανησυχούν για τις ακυρώσεις ταξιδίων από το Ισραήλ

Οι ποινές των Ισραηλινών ταξιδιωτών σε "απαγορευμένες" χώρες, όπως και η Κύπρος, είναι βαρύ πρόστιμο καθώς και καραντίνα

ΓΡΑΦΕΙ Η 

ΧΑΡΙΣ ΒΩΒΟΥ

Ανησυχία στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας προκάλεσε η κατηγοριοποίηση της Κύπρου από το Ισραήλ στην κόκκινη ζώνη των επισκέψιμων χωρών. Συγκεκριμένα, η γειτονική μας χώρα αποφάσισε να προσθέσει την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γεωργία και την Τουρκία, στη λίστα των χωρών που απαγορεύεται στους Ισραηλινούς να ταξιδέψουν.

Κάτι που αν τελικά αποφασιστεί από την Κυβέρνηση θα τεθεί σε ισχύ από τις 30 Ιουλίου

Η απόφαση αυτή λήφθηκε εξαιτίας της ανησυχίας τους για την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού τύπου.

Σωρεία ακυρώσεων

Τον προβληματισμό του για την πορεία του φετινού τουρισμού εξέφρασε στη Brief ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου Βασίλης Σταματάρης. Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση αυτή του Ισραήλ ο κ. Σταματάρης απάντησε ότι θα επιφέρει “σωρεία ακυρώσεων, όπως ακυρώσεις πτήσεων και κατ’ επέκταση μεγάλες δυσκολίες στην τουριστική ζωή του νησιού”. “Εύχομαι να μην είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς θα δημιουργηθούν μεγάλες δυσκολίες από και προς το νησί”, ενώ πρόσθεσε την ευχή η Κύπρος "να μείνει μακριά από την κατάταξη στο βαθύ κόκκινο. Παρόλο που τα κρούσματα μένουν σταθερά, το βαθύ κόκκινο παραμένει”, υπογράμμισε. 

Αρνητική εξέλιξη

Την ίδια ώρα από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει αυτή την απόφαση απάντησε στη Brief ότι “είναι μια αρνητική εξέλιξη”. Είναι απόρροια της επιδημιολογικής υποτροπής που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες”, πρόσθεσε. “Δεν ήταν μεγάλος ο αριθμός των επισκεπτών από το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων”, εξήγησε ο κ. Ρουσουνίδης. “Παρόλα αυτά αναμένουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η επιδημιολογική μας εικόνα θα δείξει τη φετινή χρονιά. Ευελπιστούμε ότι τα μέτρα θα έχουν αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχουμε τις προϋποθέσεις για να υποδεχτούμε τους τουρίστες. Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές για να αναπροσαρμόσουμε τα πλάνα μας. Αν η επιδημιολογική μας εικόνα βελτιωθεί, υπάρχει περίπτωση η τουριστική περίοδος να συνεχιστεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου, για να μειώσουμε την έκταση της ζημιάς, όπως έχει διαμορφωθεί την περσινή και φετινή χρονιά, έως και σήμερα”, συμπλήρωσε ο κ. Ρουσουνίδης. 

Πρόστιμο και καραντίνα

Το γεγονός ότι θα υποβάλλεται βαρύ πρόστιμο και υποχρεωτικός περιορισμός θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να ταξιδέψουν οι Ισραηλινοί στην χώρα μας κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Έναν προορισμό βέβαια που είναι πρώτος στην προτίμησή τους, σύμφωνα με τα τοπικά δημοσιεύματα. 

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες που απαγορεύεται, μέχρι στιγμής, να επισκέπτονται οι Ισραηλινοί είναι το Ουζμπεκιστάν, η Αργεντινή, η Λευκορωσία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ινδία, το Μεξικό και η Ρωσία. Σημειώνεται ότι όποιος επιλέξει να ταξιδέψει σε αυτούς τους προορισμούς θα υπόκειται σε πρόστιμο 5.000 NIS (1.500 $) καθώς και καραντίνα.

 
15258