Τουρισμός: Μετά το αρχικό μούδιασμα, ενθαρρυντικές οι κρατήσεις

Δεν επηρέασε ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός από μεμονομένες περιπτώσεις

ΓΡΑΦΕΙ 

Ο ΜΙΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο τομέας του τουρισμού άρχισε σιγά-σιγά να επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ένα μικρό πισωγύρισμα όμως όπως όλα δείχνουν οι συνθήκες θα επανέλθουν και φαίνεται ότι το κενό που αφήνει ο τουρισμό από την Ρωσία και την Ουκρανία θα αναπληρωθεί.

Η Brief, επικοινώνησε με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) κ. Χάρη Παπαχαραλάμπους για να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τις τυχόν ακυρώσεις λόγω του πολέμου και πως κινούνται οι υπόλοιπες αγορές. 

Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαχαραλάμπους, δεν υπήρξε τίποτε το ιδιαίτερο πέραν από ακυρώσεις των χωρών που άμεσα εμπλέκονται (Ρωσία, Ουκρανία) εκτός ενός αρχικού μουδιασματος στις κρατήσεις τις πρώτες μέρες πριν από ένα μήνα. Από εκει και πέρα φαίνεται ότι η κίνηση είναι αρκετά στρωτή και ενθαρρυντική.

Σε γενικές γραμμές είναι σε παρόμοια νούμερα όπως ήταν το 2019. Πρέπει να λάβουμε υπόψη, δήλωσε ο κ. Παπαχαραλάμπους, ότι ο ορίζοντας των κρατήσεων φέτος είναι χρονικά πιο κοντός από ότι ήταν στο παρελθόν. Δηλαδή έχουμε περισσότερες κρατήσεις για τους επόμενους ένα με δύο μήνες και λιγότερες για τους επόμενους 6 με 7 μήνες.

Είναι δύσκολο, σημείωσε, να υπολογίσεις πως θα καταλήξουν τα νούμερα όμως οι σημερινές ενδείξεις είναι ότι οι κεντροευρωπαικές αγορές και η Μεγάλη Βρετανία αλλά και κάποιες κεντροανατολικές ευρωπαικές χώρες όπως η Πολωνία φαίνεται ότι βαδίζουν σε νούμερα όχι πολύ μακριά από το 2019.

«Τα νούμερα είναι πολύ καλύτερα από το 2021»

Θα πρέπει σημείωσε, να είναι καλύτερα διότι αν μείνουμε στα νούμερα του 2021 θα είναι καταστροφική χρονιά. Ας μην ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη μας αγορά με διαφορά είναι η Βρετανική η οποία πέρσυ ξεκίνησε να δουλεύει τον Σεπτέμβριο και είχαμε χάσει 8 μήνες και φέτος δεν υπάρχει. Αυτό από μόνο του αναπληρώνει το περσινό το ρωσικό νούμερο και αν προσθέσουμε και την αύξηση που δείχνουν αρκετές άλλες αγορές σε σχέση με πέρσυ που και αυτές μπορεί να ήταν κλειστές για πολλούς μήνες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Πολωνία αυτές οι χώρες θα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει κάποιο πισωγύρισμα.

Αν όλες αυτές οι αγορές αναπτυχθουν θεωρώ ότι η χρονιά το 2022 θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μεταξύ του 2019 και 2021.

Σε ερώτηση μας αν θεωρεί ότι το κράτος θα παραχωρήσει πακέτα στήριξης ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι σε ευρύ πλαίσιο δεν θα υπάρξουν πακέτα στήριξης από το κράτος, αυτό που θα πρέπει να κοιτάξουν οι αρχές είναι τις μεμονομένες περιπτώσεις εταιριών που ασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με την Ρωσική ή την Ουκρανική αγορά διότι υπάρχουν πολύ διαφορετικά δεδομένα.

Εξερχόμενος Τουρισμός

Στον εξερχόμενο τουρισμό και εκεί θα δούμε σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με τον το 2021 ήδη αν ταξιδέψει κάποιος αυτές τις μέρες ήδη αντιλαμβάνεται ότι έχουν διαφοροποιηθεί τα πράγματα. Θα δούμε κάποια νούμερα όχι της τάξης του 2019 αλλά κατά πάσα πιθανότητα πιο κοντά στο 2019 παρά στο 2021, σημείωσε.