Τουρισμός: Το παλεύουμε για το 2021 αλλά... χαμηλές οι προσδοκίες

Σε 2-3 χρόνια αναμένεται να επιστρέψει ο τουρισμός σε επίπεδα 2019 - Οι ενέργειες που γίνονται για να επιστρέψουν οι τουρίστες στην Κύπρο - Οι εκτιμήσεις για το 2021

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Είναι πλέον ξεκάθαρο και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους ότι το το 2020 είναι χαμένη χρονιά τουριστικά. Όλοι οι κλάδοι της τουριστικής βιομηχανίας δέχτηκαν βαρύτατο χτύπημα από την πανδημία του κορωνοϊού και δυστυχώς φαίνεται ότι αρκετοί είναι αυτοί που δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. 

Οι αριθμοί δείχνουν μειώσεις στις αφίξεις πέραν του 80%, τα περισσότερα ξενοδοχεία έμειναν κλειστά μετρώντας τεράστιες ζημιές ενώ και χιλιάδες υπάλληλοι στην τουριστική βιομηχανία ζουν εδώ και μήνες μόνο με τα επιδόματα του Υπουργείου Εργασίας. 
 
Η προσοχή όλων των εμπλεκομένων πλέον στρέφεται στο 2021, με στόχο  να μπορέσει ο τουρισμός να ανακάμψει όσο περισσότερο γίνεται. Οι προσδοκίες πάντως είναι χαμηλές αφού την δεδομένη στιγμή τα πάντα είναι ρευστά. Ενόσω το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν κυκλοφορεί, ο φόβος και η ανασφάλεια παραμονεύει και δεν επιτρέπουν στην τουριστική βιομηχανία να ‘’ζωντανέψει’’.
 
Παρόλα αυτά, τα αρμόδια υπουργεία, ο ΠΑΣΥΞΕ και οι ξενοδόχοι, οι τουριστικοί πράκτορες και όλοι οι τουριστικοί φορείς, κάνουν ότι μπορούν για να προσελκύσουν κόσμο στην Κύπρο και να μην πάει εντελώς χαμένο και το 2021. 
 
Επικοινωνήσαμε με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη ο οποίος μας ανέφερε ότι ήδη ξεκίνησαν διάφορες ενέργειες στα πλαίσια και του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό. Εκτιμά ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορέσουμε να έχουμε ρυθμούς ανάκαμψης, όμως θα περάσουν 2-3 χρόνια για θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε σε νούμερα του 2019 για τον τουρισμό. 
 
Παράλληλα κάνει έκκληση όπως στηριχθεί η τουριστική βιομηχανία και οι ειδικά οι ξενοδόχοι. Ήδη έγιναν συζητήσεις με τις τράπεζες με σκοπό να επιμηκυνθεί η περίοδος αναστολή δόσεων και για το 2021. 

Το αρχικό του σχόλιο:
 
‘’Και το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, διότι δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις επί του παρόντος. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα είναι οι καταστάσεις με την πανδημία. Αντιλαμβάνεστε ότι η τουριστική βιομηχανία στηρίζεται στον προγραμματισμό και ειδικά στον προγραμματισμό  8-10 μήνων πριν. Οπότε αντιλαμβάνεστε η κατάσταση που επικρατεί σήμερα δυσκολεύει πολύ τα πράγματα. Παρόλα αυτά εάν όλα πάνε καλά και βγει σύντομα το εμβόλιο και έχουμε κάποιες θετικές εξελίξεις, εμείς και σαν ΠΑΣΥΞΕ αλλά και το Υφυπουργείο Τουρισμού και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες, και τα στρατηγικά σχέδια που γίνονται''

Ξεκίνησαν ενέργειες υλοποίησης του Εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό

‘’Φαίνεται ότι η πανδημία ίσως δημιούργησε τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των σχεδίων αυτών. Κάποιες ενέργειες λόγω της πανδημίας ήδη πηραν μπρος.

  • Το κτίσιμο καινούργιων αγορά. 
  • Η ανάπτυξη θεματικού τουρισμού
  • Η ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού. 
  • Ενέργειες οι οποίες θα βοηθήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
  • Το rebranding του τουριστικού προϊόντος και της πατρίδας μας σαν προορισμού γενικότερα. 

Αυτά όλα λαμβάνουν ήδη χώρα όμως είναι πράγματα που θέλουν χρόνο για να αποφέρουν καρπούς. Η υλοποίηση ξεκίνησε, θεωρώ ότι του χρόνου το 2021 ίσως θα μπορέσουμε να δούμε κάποιους καρπούς από όλες αυτές τις ενέργειες που ξεκίνησαν από φέτος. 
 
Όμως οποιαδήποτε εκτίμηση σε αυτό το στάδιο θα ήταν επισφαλείς διότι έχουμε να κάνουμε με αστάθμητους παράγοντες και την πανδημία για την οποία δεν μπορεί να γνωρίζει κανένας πώς θα είναι η κατάσταση και τα δεδομένα στο πολύ σύντομο μέλλον. 

‘’Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα επιστρέψουμε σε αριθμούς του 2019’’
 
‘’Θεωρώ λοιπόν ότι το 2021 θα είναι δύσκολη χρονιά. Υπό προϋποθέσεις θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ρυθμούς ανάκαμψης, όμως κατάλοιπα της πανδημίας που χτύπησε βάναυσα την τουριστική βιομηχανία, θα έχουμε και τα επόμενα λίγα χρόνια. 
 
Όποτε η εκτίμηση μου είναι ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε σε νούμερα του 2019 για τον τουρισμό. 
 
Αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ελπίζουμε να δούμε κάποιας τάξης ανάκαμψη. Το εμβόλιο θα βοηθήσει σίγουρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να φύγει και αυτή η αβεβαιότητα και ο φόβος από τον κόσμο’’ 

 
Ζητά στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας ο ΠΑΣΥΞΕ - Συζητήσεις για επιμήκυνση περιόδου αναστολής δόσεων

Ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι μέχρι να καταφέρει η τουριστική βιομηχανία να ανεβάσει κάπως ρυθμούς, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να στηριχθεί. 

‘’Ιδιαίτερα οι ξενοδοχειακές μονάδες κινδυνεύουν να φτάσουν σε όρια αφερεγγυότητας αφού έχουν μηδαμινά έσοδα φέτος και ψηλά πάγια κόστη. Οι ζημιές είναι τεράστιες και πιθανό κλείσιμο μονάδων θα σημαίνει πολλαπλές άλλες επιπτώσεις για το κράτος όπως π.χ. η ανεργία. 

Ίσως είναι επιβεβλημένο πλέον να μπει σε ισχύ επιμήκυνση της αναστολής των δόσεων και του μορατοριουμ που ισχύει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.Θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένο να επιμηκυνθεί και να επεκταθεί και για το 2021. 
 
Έχουμε επαφές και συζητήσεις με τους επικεφαλής των τραπεζών και του συνδέσμου τραπεζων. Φαίνεται ότι είναι θετικοί, όμως πρέπει να υπάρξει σύντομα μια απόφαση για να  μπορέσουμε και εμείς να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας’’.

Θα κλείσουν αρκετά ξενοδοχεία τον χειμώνα
 
‘’Το θέμα των εργαζομένων μας ανησυχεί όλους διότι τους θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος. Αρκετές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν καθόλου με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παίρνουν μόνο το επίδομα που δικαιούνται. Κάποια αποφάσισαν να ανοίξουν στη ζημιά τους για να στηρίξουν και τα σχέδια της κυβέρνησης. Όμως πρέπει να δούμε και το τι μέλλει γενέσθαι από το τέλος της τουριστικής περιόδου και μετά. Από τις επαφές που έχουμε γνωρίζουμε ότι τα αρμόδια Υπουργεία,  επεξεργάζονται διάφορα πλάνα και προσπαθούν να βρουν διάφορες λύσεις μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους διότι αντιλαμβάνεστε ότι ήδη ένα τεράστιο κονδύλι έχει από τον κρατικό προϋπολογισμό χει πάει σε διάφορα σχέδια στήριξης.

Αρκετά ξενοδοχεία θα κλείσουν από αυτά που άνοιξαν για το καλοκαίρι. Αφού βλέπουμε ότι η κίνηση του εισερχόμενου τουρισμού δεν είναι τέτοια που να ανατρέπει την εικόνα ή να δημιουργεί τις προυποθεσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν δυστυχώς αρκετές θα επιλέξουν να κλείσουν’’.
 
Επικοινωνήσαμε και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) κ. Βασίλη Σταματάρη ο οποίος μας ανέφερε ότι όλα ακόμα είναι ρευστά για το 2021. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να πέσει το βάρος στην αύξηση των πτήσεων προς Κύπρο για να μπορέσουν οι πράκτορες να προχωρήσουν τον προγραμματισμό τους για το 2021
 
Το αρχικό του σχόλιο:

‘’Να αυξηθούν οι πτήσεις’’
 
‘’Όλα είναι ρευστά ακόμα. Δεν φαίνεται να είναι πολύ καλές οι συνθήκες. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τις υποστηρίξεις για προγραμματισμό για το 2021 την στιγμή που ακόμα δεν είναι πολύ καθαρό το σκηνικό με τις πτήσεις. Είναι μια χρονιά το 2021 που ξεκινά με ένα πολύ μικρό αριθμό δρομολογημένων πτήσεων. Για να μπορέσεις να χτίσεις νέους προγραμματισμούς θα πρέπει να γνωρίζεις επακριβώς ποιες είναι οι προθέσεις των αεροπορικών εταιρειών για την σύνδεση με την Κύπρο. Εάν  κρίνουμε με βάση τις εκτιμήσεις των δρομολογίων που έχουμε αυτή την στιγμή και αν συνεχίσει το ίδιο και στις αρχές του νέου χρόνου, τότε θα είναι πολύ χαμηλές οι προσδοκίες.
 
Όλες οι προσπάθειες που πρέπει να γίνονται από τα αρμόδια Υπουργεία και πρέπει να εντεινονται με όλους τους αρμόδιους φορείς, θα πρέπει να είναι η προς την κατεύθυνση της επανασύνδεσης του νησιού και την αύξηση των πτήσεων. 
 
Αφού πλέον παραδεχόμαστε ότι η φετινή χρονιά είναι πολύ άσχημη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οτιδήποτε μπορέσουμε να χτίσουμε για τη νέα χρονιά΄ θα εξαρτάται πάντα από τα δρομολόγια και την επανεκκίνηση των αεροπορικών εταιρειών να συνδέσουν το νησί μας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Πρέπει να πέσει το βάρος στην αύξηση των πτήσεων.

Γίνονται πάρα πολλές κινήσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς στην αλυσίδα της τουριστικής βιομηχανίας. Έχουν όλοι υποστεί ζημιές φέτος και όλοι θα θέλουν να γεμίσουν πτήσεις, δρομολόγια, να ανακτήσουν δυνάμεις και να μπορέσουν να πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο που θα μπορούσαν για να ξεκινήσουν να ανακάμπτουν από τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί’’
 
Ο κ. Σταματάρης επισήμανε και το πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει καλή η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου. 
 
‘’Τα εμβόλια είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε στο τέλος του χρόνου να δούμε επιτέλους ανάκαμψη και να μπορέσει ο κόσμος να εμπιστεύεται στο να ταξιδέψει από την μια χώρα στην άλλη. Ακόμα βλέπετε ανεβοκατεβαίνουν χώρες στις κατηγορίες. Αυτό δυσκολεύει πολύ τα ταξίδια. Θέλουμε και εμείς πάρα πολύ να διατηρηθεί το νησί μας καθαρό από την πανδημία γι αυτό και αποδεχόμαστε αυτές τις αλλαγές στις χώρες και τις στερήσεις της ελεύθερης πρόσβασης στο νησί μας αλλά και τις δυσκολίες που προκύπτουν στα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου προς το εξωτερικό. 
 
Αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεπεράσουμε τον μεγάλο κίνδυνο χωρίς κάποιο νέο κύμα και να μπορέσουμε με κάποια εμβόλια και κάποιες ανακοινώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  να δει ο κόσμος ότι ο κίνδυνος δεν θα φύγει μεν αλλά είναι ελεγχόμενη και αντιμετωπίσιμη η κατάσταση’’

Σωτήρης Νικηφόρου