Τουριστικοί πράκτορες: Αβεβαιότητα για την μετά COVID-19 εποχή

Δύσκολη χαρακτηρίζει την επόμενη μέρα για τον κλάδο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, αλλά αισιοδοξεί ότι «θα τα καταφέρουμε»

Σε αβεβαιότητα για την μετά κορωνοϊού εποχή βρίσκονται οι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι έχουν αναστείλει ουσιαστικά τις εργασίες τους από τις 16 Μαρτίου και αυτή τη στιγμή παραμένουν με μηδενικές κρατήσεις.

Σε δηλώσεις του στην Brief, με αφορμή και την επίσημη αναστολή εργασιών των τουριστικών γραφείων από τις 31 Μαρτίου, βάσει του τελευταίου Διατάγματος του Υπουργού Υγείας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Βασίλης Σταματάρης, κι ερωτηθείς για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο τομέας, καταρχάς διευκρίνισε πως οι τουριστικού πράκτορες ήταν ουσιαστικοί κλειστοί από τις 16 Μαρτίου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Εμείς από το πρώτο Διάταγμα που είχε εκδοθεί δεν επιτρέπαμε σε κόσμο να επισκέπτεται τα κατά τόπους γραφεία μας, δεν κάναμε κρατήσεις ή οποιαδήποτε σχετική εργασία. Το μόνο που κάναμε ήταν διοικητικές εργασίες για να βοηθήσουμε κυρίως τον κόσμο που είχε εισιτήρια και για ακύρωση των εισερχόμενων γκρουπ που ήταν προγραμματισμένο να αφιχθούν στην Κύπρο αυτές τις μέρες. Θεωρητικά, επαναλαμβάνω, ήμασταν κλειστοί από τις 16 Μαρτίου», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταματάρη, «ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις Μαρτίου, καθώς και όλες οι πτήσεις Απριλίου. Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις Μαΐου ακόμη δεν έχουν ακυρωθεί στην ολότητά τους, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο μεταφοράς τους σε μεταγενέστερους μήνες, σε αντίθεση με τις κρατήσεις Μαρτίου και Απριλίου που δεν ήταν τόσο εύκολο να μετακινηθούν», εξήγησε. 

Όσο αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων ανέφερε πως, «για το καλοκαίρι επεξεργαζόμαστε κάποια σενάρια κι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε requests (αιτήματα), αλλά αντιλαμβάνεστε είναι πάρα πολύ παρακινδυνευμένο, μη γνωρίζοντας και τι πτήσεις υπάρχουν, να γίνει οποιαδήποτε κίνηση αυτή τη στιγμή». 

«Μπορεί το πτητικό πρόγραμμα κάποιων αεροπορικών εταιρειών να μην έχει διαφοροποιηθεί για τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο, καλούμε τον κόσμο να κάνει λίγη ακόμη υπομονή μέχρι να ξεκαθαρίσει η όλη κατάσταση, για να μπορούμε κι εμείς να κάνουμε τους σχεδιασμούς μας», επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, αφού τα χαρακτήρισε πολύ θετικά και ότι αυτά κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, τόνισε πως, «τα μέτρα είναι το ελάχιστον που θα μπορούσε να μας παρασχεθεί αυτή την στιγμή. Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι από αυτή την πανδημία πλήττεται ολόκληρη η οικονομία και όλοι οι τομείς, εξαιρουμένου του τομέα τροφίμων και της υγείας», συνέχισε. 

«Σε ό,τι αφορά τον δικό μας κλάδο, αυτός σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και λίγες βδομάδες. Είναι όπως ένα αεροπλάνο το οποίο πετά συνέχεια, έχει τροφή και πηγές εισοδήματος, όταν είναι στο έδαφος παγοποιούνται τα πάντα. Δεν μπορείς να έχεις κανένα εισόδημα, ούτε μπορείς να κάνεις πρόβλεψη για κρατήσεις στον μέλλον, ενώ παράλληλα έχουμε και ειλημμένες υποχρεώσεις. Παρόλα αυτά παραμένουμε με το όνειρο ότι μπόρα είναι και θα περάσει. Πολύ δύσκολο μεν αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε και θα ανταπεξέλθουμε από αυτή την κατάσταση», τόνισε ο κ. Σταματάρης. 

Ερωτηθείς εάν υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον και ειδικότερα για την επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό, ο Πρόεδρος του ACTA απάντησε καταφατικά. «Αβεβαιότητα υπάρχει. Σίγουρα υπάρχει και έχει να κάνει κυρίως με την επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό. Για παράδειγμα, η Κύπρος καταφέρνει, που θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την κρίση, τι γίνεται με τον κόσμο που ερχόταν από τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τον ιό;», διερωτήθηκε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Ευελπιστούμε πως δεν θα γίνουν βεβιασμένα βήματα, όχι τόσο από εμάς αλλά από το εξωτερικό για να ανοίξουν οι αιθέρες, να μπούμε ξανά στη διαδικασία προγραμματισμών για πτήσεις και πακέτα και μετά από δύο-τρεις μήνες να εμφανιστεί εκ νέου ο ιός. Θα πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι, να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και την αισιοδοξία μας και είναι κάτι το οποίο, πιστεύω, θα περάσει», τόνισε ο κ. Σταματάρης. 

Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι και να ξεπεραστεί η κρίση δεν θα είναι εύκολη η μέρα για τους τουριστικούς πράκτορες, εκτιμώντας πως θα πάρει μεγαλύτερο χρόνο η επούλωση των πληγών της κρίσης στον τομέα αυτό σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. «Την ίδια ώρα, δεν μπορώ και να μην είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε και αυτή την δυσκολία, όπως έγινε άλλωστε και στο παρελθόν», κατέληξε.
 

Μάριος Αδάμου
 
24959