Τράπεζα Κύπρου: Βλέπει λαμπρό μέλλον μια 10ετία μετά την κρίση

Τι ανέφερε στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Πανίκος Νικολάου

«Η Τράπεζα Κύπρου “με τον άνεμο στα πανιά της” έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για το 2023, μετά την υπέρβαση των στόχων της το προηγούμενο έτος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλoς της Πανίκος Νικολάου, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η Τράπεζα, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, δηλώνει ότι σκοπεύει να ξεκινήσει «ουσιώδεις» διανομές μερισμάτων από το 2023 και μετά, με την επιφύλαξη της έγκρισης των Ρυθμιστικών Αρχών και των όρων της αγοράς.

«Έχουμε τον άνεμο με το μέρος μας. Οι προβλέψεις μας για το 2023 αφορούν πολύ καλύτερες επιδόσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος σε συνέντευξή του αργά τη Δευτέρα.

Πρόκειται για μια σημαντική ανάκαμψη για την τράπεζα, η οποία πριν από μια δεκαετία πάλευε για επιβίωση εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης που σχεδόν χρεοκόπησε την Κύπρο και ανάγκασε το νησί να αναζητήσει διεθνή διάσωση. Εάν δοθεί έγκριση, θα είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα Κύπρου θα εκδώσει μέρισμα στους μετόχους από τον Ιούνιο του 2011, για το 2010.

Η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε αύξηση 139% στα προκαταρκτικά κέρδη μετά από τη φορολογία για το 2022 και έφτασε στα 71 εκατ. ευρώ  στις 20 Φεβρουαρίου.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση και έφθασαν τα 370 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με επικαιροποιημένη πρόβλεψη αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 40% έως 50% το τρέχον έτος ή κατά 520 εκατ. έως 550 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη πρόβλεψή της, που έγινε τον Νοέμβριο του 2022, ανήλθε στα 450 - 470 εκατ. ευρώ.

Η επαναλαμβανόμενη απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) της Τράπεζας έφτασε το 11,3% πέρσι, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 13%, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόβλεψή της, πέραν του 10% απ’ ό,τι νωρίτερα.

Με τις τράπεζες βαθιά εκτεθειμένες στην κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους και τη δημοσιονομική διολίσθηση, η Κύπρος στις αρχές του 2013 έλαβε διεθνή βοήθεια με την προϋπόθεση ότι θα προβεί στο κλείσιμο ενός μεγάλου δανειστή, της Λαϊκής Τράπεζας, και ότι η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μετατρέποντας ορισμένες καταθέσεις σε μετοχές, μια διαδικασία γνωστή ως bail-in.

Η Τράπεζα βγήκε από τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και τη Ρωσία και μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) πουλώντας επισφαλή χρέη και προχωρώντας σε αναδιάρθρωση. Τα NPEs της, αξίας 15 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, ανέρχονται πλέον σε 411 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τον δείκτη NPE προς τα συνολικά δάνεια από 62,9% σε 4%.

Ο κ. Νικολάου, ο οποίος διορίστηκε διευθύνων σύμβουλός της το 2019, ανάφερε ότι η τράπεζα έχει πλέον καθαρό ισολογισμό και υψηλή ρευστότητα.

«Πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο για την Τράπεζα. Είχαμε το στίγμα των υψηλών ΜΕΔ, αλλά τώρα είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε ο Νικολάου. «Έχουμε μεταμορφώσει την Τράπεζα».